مقالات تخصصی و پژوهشی ایران پمپ

پمپ باد و تقسیم بندی انواع آن

آپدیت شده در: 28 خرداد 1401

پمپ باد دستگاهی است برای متراکم کردن هوا و محصور کردن آن در یک محفظه و به کارگیری آن برای انجام کارهای خاص که به هوای فشرده نیاز دارند.

تاریخچه پمپ باد :

 انسان های نخستین برای روشن نگه داشتن آتشی که بر اثر صاعقه به وجود می آمد از دمیدن به آن استفاده می کردند دقیقا همان کاری که کمپرسور هوا انجام می دهد. سالها قبل از میلاد مسیح زمانی که ذوب فلزات مانند آهن و طلا، مس، قلع و سرب برای ساختن جواهرات و ابزارآلات کشاورزی و جنگی و لوازم مورد نیازشان اهمیت پیدا کرد.

نیاز به وسیله ای که بتواند با دمیدن به آتش حرارت آن را برای ذوب فلزات بالا ببرد بسیار زیاد شد. در آن زمان بود که دم هایی برای انجام این کار به صورت دستی ساخته شد و این تولدی کاربردی برای تولید هوا به صورت فشرده بود.از آن زمان تا امروز این صنعتی دستخوش تغییرات اساسی شده است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

Array

عملکرد پمپ باد :

 پمپ باد دستگاهی است برای متراکم کردن هوا و محصور کردن آن در یک محفظه و در نهایت به کارگیری آن برای انجام کارهای خاص، به اینصورت که به هوای محصور شده ی داخل محفظه فشار وارد می کند سپس آن را به سرعت به بیرون هدایت کرده که این باعث ایجاد انرژی جنبشی می شود.پمپ باد ها دارای انواع مختلفی میباشند که هر کدام برای مصارف گوناگون طراحی و تولید میشوند.

کاربرد دستگاه پمپ باد :

 امروزه استفاده از پمپ باد ایران پمپ طیف گسترده ای پیدا کرده است. در بیشتر صنعت ها، کارخانه جات، معادن، حمل و نقل و راه اندازی ابزارهای قدرتمند گرفته تا نقاشی درب و پنجره و وسایل نقلیه و پر کردن لوازم بادی پارکها، حتی در ساخت وسایل خانگی مثل یخچال و جارو برقی همچنین پر کردن انواع تشک، کاناپه،استخر بادی و قایق بادی و غیره استفاده می شود. بسته به نوع کارکرد کمپرسور هوا اندازه و حجم ظرفیتی آن نیز متفاوت است.

Array

انتخاب پمپ باد مورد نیاز :

 پمپ باد ها یا به صورت الکتریکی (برقی) هستند که از نظر قیمت، قیمت پایین تری دارند و بیشتر در منازل  استفاده می شوند مانند پمپ باد برای باد کردن تشک یا باد کردن تایر و یا به صورت گازی می باشند که قیمت بالاتری نسبت به کمپرسور الکتریکی دارند و در فضای باز از آن استفاده می شوند.

مثلا برای استفاده در معادن. شما می توانید بسته به نوع کاری که می خواهید انجام دهید کمپرسور خود را در ایران پمپ انتخاب کنید. البته کمپرسورها از نظر ظرفیتی هم متفاوت هستند کمپرسورهای کوچک از ظرفیت و قدرت کمتری برخور دارند و کمپرسورهای بزرگتر قدرت بیشتری دارند چون ظرفیت بالاتری دارند و میزان هوای بیشتری در خود نگه می دارند.

Array

تقسیم بندی انواع پمپ باد یا کمپرسور باد :

  1. کمپرسورهای دینامیکی
  2. کمپرسورهای جابجایی مثبت
  3. اژکتورها

کمپرسورهای دینامیکی خود به دو دسته کمپرسورهای محوری یا چرخشی و کمپرسورهای گریز از مرکز تقسیم می شوند.

کمپرسورهای جابجایی مثبت نیز به دو دسته کمپرسورهای رفتی و برگشتی و کمپرسورهای دورانی تقسیم می شوند.

 پمپ باد گریز از مرکز :

پمپ باد گریز از مرکز، جزء دسته کمپرسورهای دینامیکی، یکی از قویترین و بزرگترین نوع است آنها به طور عمده در برنامه های با حجم بالا مانند سردخانه های تجاری در محدوده ظرفیت اسب بخار و در کارخانه جات بزرگ این حجم ظرفیت به 2000 اسب بخار که 200000 دور در دقیقه است می رسد.این پمپ باد ها در دسته صنعتی قرار میگیرند.

تقریبا در ساخت و ساز همه پمپ های گریز از مرکز از یک روش استفاده شده است ، به این صورت که کمپرسورهای گریز از مرکز با کمک پروانه ای چرخشی که دارای پره های شعاعی است سرعت هوا یا گاز را افزایش می دهد و فشار آن را بالا برده و به بیرون پرتاب می کند این نوع کمپرسور هوا حجم زیادی از گاز را کنترل می کند.

پمپ باد محوری :

 بیشترین حجم هوای پرتابی از 8000 تا 13 میلیون دور در دقیقه از آن کمپرسورهای بادی یا محوری که جزء کمپرسورهای دینامیکی می باشد که در ماشین های صنعتی و موتورهای جت استفاده می شود. چون حجم وسیعی از هوا را به بیرون پرتاب می کند. در این نوع کمپرسور هوا با سرعت از میان پره های ثابت و متحرک عبور کرده و با کم شدن حجم آن با فشار به بیرون هدایت می شود.از این مدل پمپ باد فقط در صنایع خاص استفاده میشود.

Array

پمپ باد پیستونی :

 این پمپ باد یک سیکل مشخص دارد در آن عمل مکش با کمک یک میلنگ به صورت رفتی و برگشتی انجام می شود. در حالت مکش پیستون به عقب کشیده می شود و هوا یا گاز جلوی آن منبسط شده و زمانی که پیستون به جلو حرکت می کند گاز داخل آن متراکم شده و فشار آن بالا می رود و در نهایت به بیرون پرتاب می شود.

استفاده از پمپ باد پیستونی ایران پمپ با توجه به محدوده قدرت آن متفاوت است. کمپرسور باد پیستونی با محدوده قدرت پایین بیشتر در یخچال و تهویه هوای ساختمان های مسکونی و تجاری و غیره استفاده می شود و از محدوده قدرت بالا در کارخانه جات ماشین سازی و غیره استفاده می شود.

Array

پمپ باد اسکرو :

 در پمپ باد اسکرو دو عدد روتور مارپیچی وجود دارد که هوا از بین این دو روتور عبور می کند. پمپ باد اسکرو ظرفیت هوای بیشتری در مقایسه با پمپ باد پیستونی تولید می کند اما فشار تولید شده آنها تقریبا یکسان است. در این میان، پمپ باد اسکرو و پیستونی پرکاربردتر هستند.ویژگی بارز کپمرسور اسکرو،دائم کار بودن آن میباشد که در مقایسه با سایر مدل ها واقعا برتری قابل ملاحظه ای است.

سیستم روانکاری پمپ باد :

معمولا کمپرسور های بزرگ در زمان کار صدای کمتری تولید می کنند به این علت که قطعات مکانیکی آنها باید به صورت مرتب و در زمان کارکرد آنها روغن کاری شوند. استفاده کنندگان از این نوع پمپ های باد باید دقت داشته باشند که به صورت دوره ای روغن کاری انجام دهند و روغن آنها باید به صورت مرتب چک شود و در صورت لزوم تعویض شوند. کمپرسورهایی که دارای سیستم روغن کاری هستند معمولا عمر بیشتری دارند اما پمپ های باد اویل فری نیازی به روغن کاری و تعویض روغن ندارند در مقابل فیلتر هوای آنها باید مرتب چک شود.

نکته مهم:

تفاوتی بین کمپرسور باد و پمپ باد وجود ندارد.برای انتخاب بهترین پمپ باد متناسب به نیازتان میتوانید به افراد متخصص در این حوزه مراجعه کنید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.به دلیل وجود انواع مختلف پمپ باد، انتخاب مدلی که تمام نیازمان را رفع کند بسیار سخت خواهد بود.به همین دلی میتوانید با مشاورین مجموعه ایران پمپ تماس گرفته و با خیال راحت اقدام به انتخاب و خرید انواع پمپ باد نمایید.

اگر درباره پمپ باد سوالی داشتید، حتما در قسمت نظرات مطرح کنید تا در کوتاه ترین زمان ممکن پاسخ دهیم.

پمپ باد و تقسیم بندی انواع آن

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نوشته های مشابه

‫12 نظرها

  1. با سلام مقاله پمپ باد و معرفی آن کامل بود
    سپاسگذارم از ایران پمپ iranpump.com
    آیا شما پمپ باد دست دوم هم دارید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟