نحوه عملکرد کمپرسور پیستونی
در میان انواع کمپرسورها با عملکردهای متفاوت،کمپرسور پیستونی رایجتر از سایر مدلها هستند و انواع مختلف آنها در موارد بسیاری، به ویژه صنایع، مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از پرکاربرترین نوع کمپرسورها، کمپرسور باد پیستونی است. در واقع، بیشتر کمپرسورهایی که شما از آن استفاده میکنید از نوع کمپرسور پیستونی بوده و هوا را با یک پیستون برگشت پذیر فشرده میکنند.
در ادامه، نحوهی عملکرد کمپرسورهای پیستونی، انواع مختلف و قطعات تشکیل دهندهی آن را شرح خواهیم داد. همچنین دربارهی تعمیر و نگهداری کمپرسورها و خرید آنها شما را راهنمایی خواهیم کرد. در این مقاله از ایران پمپ به معرفی کمپرسورهای پیستونی پرداخته شده است. با ما همراه باشید.
کمپرسور چیست؟
کمپرسور ها برحسب نیاز در ابعاد مختلف تولید و به بازار عرضه می شوند که با توجه به نحوه کارکرد به سه نوع کمپرسورهای پیستونی، دوار و گریز از مرکز تقسیم می شوند. کارهایی که کمپرسورها انجام می دهند شامل ایجاد نیروی مکش لازم برای مکیدن گاز مبرّد از اواپراتور، متراکم کردن گاز، و سپس فرستادن آن به کندانسور می باشد، که در آن گاز به مایع تبدیل می شود. مکندگی کمپرسور، گاز را از سمت راست فشار ضعیف به سمت فشار قوی منتقل می کند، و حجم گازی که باید متراکم شود بستگی به میزان جابه جایی پیستون کمپرسور دارد.
کمپرسور پیستونی
کمپرسورهای رفت و برگشتی نوعی از کمپرسورهای جابه جایی مثبت محسوب می شوند که در آن ها هوا در سیلندر از طریق حرکت رفت و برگشتی پیستون فشرده می شود. کمپرسورهای پیستونی از جمله قدیمی ترین کمپرسورها می باشند که در حال حاضر از جایگاه ویژه ای در میان کمپرسور های با ابعاد کوچک و متوسط برخوردار می باشد. این نوع کمپرسور عملکردی همانند تلمبه دوچرخه دارد. کمپرسورهای پیستونی از نظر میزان استفاده در صنایع، نسبت به دیگر کمپرسورها برتری دارد.
دسته بندی انواع کمپرسور رفت و برگشتی
کمپرسور پیستونی با توجه به عملکرد و ظرفیت تولید دسته بندی می شوند. که در مرحله اول این تقسیم بندی به دو صورت تک مرحله ای و یا دومرحله ای بودن انجام می گیرد. اگر وضعیت هوا در کمپرسور به نحوی باشد که تنها در یک سمت پیستون عملیات فشرده سازی صورت گیرد، به آن کمپرسور پیستونی تک مرحله ای گفته می شود. بالعکس اگر طراحی کمپرسور به صورتی انجام شده باشد که از هر دو طرف پیستون بتوان برای عملیات فشرده سازی هوا استفاده کرد، به آن کمپرسور دو مرحله ای میگویند.
دسته بندی های دیگری که برای کمپرسورهای پیستونی معمول می باشد. دسته بندی بر اساس ساختار، ظرفیت و دمای عملکرد است که در ادامه توضیح داده شده است.
بر اساس ساختار:
- کمپرسورهای نیمه باز : از نظر ساختاری شبیه به کمپرسورهای باز هستند و در صورت خرابی قابلیت تعمیر را دارند.
- کمپرسورهای رفت و برگشتی باز : در کمپرسورهای باز موتور و محفظه کمپرسور به صوت جدا از یک دیگر ساخته شده اند.
- کمپرسورهای بسته : کمپرسورهای بسته قابلیت تعمیر ندارند. در این کمپرسورها موتور و محفظه در کنار یک دیگر قرار گرفته اند.در واقع پرس شده اند.
بر اساس ظرفیت کمپرسور پیستونی
- کمپرسورهای کوچک با مقدار ظرفیت از 3.5 تا 23 کیلو وات
- کمپرسورهای متوسط با مقدار ظرفیت از 23 تا 105 کیلو وات
- کمپرسورهای بزرگ با مقدار ظرفیت بالاتر از 105 کیلو وات
نحوه عملکرد کمپرسور پیستونی
عملکرد یک کمپرسور رفت و برگشتی در سه مرحله دسته بندی می شود که این مراحل شامل موارد زیر می باشد.
عملیات مکش
با شروع حرکت میل لنگ، پیستون ها در داخل سیلندر شروع به حرکت کرده و به سمت پایین کشیده می شوند که همزمان با شروع این حرکت، شیر ورودی دستگاه باز می شود. این اتفاق در داخل محفظه سیلندر سبب ایجاد خلا و مکش هوا از شیر ورودی دستگاه می گردد.
عملیات فشرده سازی کمپرسورهای پیستونی
پس از اینکه حرکت پیستون کامل شد و به پایین ترین حد ممکن رسید، حرکت به سمت بالا را شروع می کند. در این حالت شیر ورود و خروج سیلندر بسته می باشد و حرکت پیستون سبب افزایش دما و فشار هوا می شود.
عملیات تخلیه
وقتی دما و فشار هوا به میزان تعیین شده برسد، شیر خروجی سیلندر باز شده، گاز با فشار بالا به بیرون تخلیه می شود. هنگامی که پیستون به انتهای مسیر سیلندر برسد سیکل حرکت تکمیل شده و مجدد به نقطۀ آغازین باز خواهد گشت.
اگر بخواهیم به زبان ساده تر نحوه عملکرد کمپرسور پیستونی را توضیح دهیم باید بگوییم که:
کمپرسور باد پیستونی قدیمیترین و رایجترین نوع در بین انواع کمپرسورهای صنعتی است که از اصل جابهجایی برای افزایش فشار حجم محصور گاز یا هوا استفاده میکند. در یک کمپرسور پیستونی با سیستم سوپاپ (شیر) و دو دیسک سوپاپ از جنس استنلس استیل ضد زنگ، پیستون به سمت پایین حرکت میکند و هوا را داخل سیلندر میکشد.
بزرگترین دیسک کمپرسور پیستونی به سمت پایین خم میشود تا امکان عبور هوا را فراهم کند. هنگامی که پیستون به سمت بالا حرکت میکند، دیسک بزرگ مجدداً خم میشود تا در مقابل شیر قرار بگیرد. سپس هوای فشرده شده از طریق سوراخ موجود در سوپاپ فشار داده میشود و به فرایند نهایی میرسد. برخی از کمپرسورهای کوچکتر از یک سیلندر در یک جهت حرکت برای فشرده سازی هوا استفاده میکنند. این نوع روش فشرده سازی، هوا را به شکل ناهموار و ناصاف تولید میکند. این مسئله میتواند به دلیل از بین رفتن فشار در طول تولید هوا باشد.
قطعات کمپرسور پیستونی
یک کمپرسور پیستونی معمولی شامل میل لنگ، میلگرد اتصال و پیستون، سیلندر و سر شیر میباشد که کارکرد آنها در کنار هم عمل فشرده سازی هوا را انجام میدهد. میل لنگ توسط موتور برقی یا موتور گازی هدایت میشود. سیلندرها اغلب در دو طرف مخالف میل لنگ قرار دارند. اگرچه مدلهای کوچکی از کمپرسورهای پیستونی وجود دارند که فقط از پمپ و موتور تشکیل شدهاند، اما اکثر کمپرسورها دارای مخزن هوا برای نگه داشتن مقدار هوا در محدوده فشار هستند. هوای فشرده شده در مخزن ابزارهای هوا را هدایت میکند، موتور روشن و خاموش میشود و میچرخد تا به طور خودکار فشار را در مخزن حفظ کند.
در بالای سیلندر، سر شیر وجود دارد که شیرهای ورودی و تخلیه را در خود نگه میدارد. هر دوی آنها فلزی هستند؛ یکی در زیر و دیگری در بالای صفحه سوپاپ نصب شده است. زمانی که پیستون به سمت پایین حرکت میکند، بالای آن خلاء ایجاد میشود. این امر به هوای بیرون در جو اجازه میدهد تا با فشار شیر دریچه ورودی را باز کرده و ناحیه بالای پیستون را پر کند. با بالا رفتن پیستون، هوای بالای آن فشرده میشود، شیر ورودی را خاموش نگه میدارد و شیر تخلیه را باز میکند. هوا از درگاه تخلیه به سمت مخزن حرکت میکند. با هر ضربه، هوای بیشتری وارد مخزن میشود و فشار افزایش پیدا میکند.
بیشتر کمپرسورهای پیستون دارای شیرهای خودکار هستند که بر اساس اختلاف فشار در دو طرف دیسک (صفحه) سوپاپ باز و بسته میشوند. برخی از کمپرسورهای بزرگ به لولهی انتهایی پیستون، مهر و موم و قطعهی میانی تهویه مجهز شدهاند تا از انتقال روغن به محفظهی تراکم جلوگیری کنند.
مزایای کمپرسورهای پیستونی
- عمر بالا
- تنوع ظرفیت
- مصرف پایین
- کاربرد فراوان
- قیمت مناسب
- وفور تعمیر کاران متخصص
معایب کمپرسورهای پیستونی
کمپرسور پیستونی چون نسبت به دیگر کمپرسورهای صنعتی قدیمی تر هستند، از نقص های بیشتری نیز برخوردار می باشند که شامل موارد زیر می باشند.
- صدای نسبتا زیاد
- کارایی و راندمان پایین
- هزینه های بالای نگهداری
- اشغال فضای زیاد و وزن بالا
- حساسیت نسبت به ورود مایعات
- روغن ریزی-روغن پاش شدن
- لرزش نسبتا زیاد در حین کار
- وجود مدل های بسیار بی کیفیت در بازار
کاربرد کمپرسور پیستونی
کمپرسورهای برگشت پذیر کاربردهای زیادی در صنعت دارند، از جمله میتوان به کاربرد آنها در پردازش گاز طبیعی، کارخانههای شیمیایی و پالایشگاههای نفت اشاره کرد. علاوه بر این، گازهای فشرده شده توسط کمپرسورهای پیستونی نقش مهمی در فناوری سردسازی و خنک کنندگی دارند، جایی که انبساط مجدد گاز پس از فشرده سازی، اثر خنک کنندگی مورد نیاز را تولید میکند.
از هوای فشرده شده توسط کمپرسورهای پیستونی در کاربردهای دیگری از جمله غواصی، دندانپزشکی، اتومبیل سازی و کشاورزی نیز استفاده میشود. ابزارهای پنوماتیک یا بادی (دارای نیروی هوا) مانند متهها و اره برقیها (پرداخت کنندههای زاویهای) که در ساختمان آنها از کمپرسورهای پیستونی استفاده میشود، در صنعت از اهمیت بالایی برخوردار هستند زیرا به طور کلی سبکتر و ایمنتر از موتورهای برقی میباشند.
کمپرسورهای برگشت پذیر پیستونی به عنوان کمپرسورهای پر قدرت با بالاترین انرژی شناخته میشوند و در موارد بسیاری، به غیر از مواردی که به مقدار کمی فشار هوا نیاز دارند، مورد استفاده قرار میگیرند. با این حال، این نوع کمپرسورها نسبت به سایر انواع کمپرسور، به تعمیر و نگهداری بیشتری نیاز دارند. بنابراین باید در کنار میزان انرژی این دستگاه، هزینههای نگهداری آن را نیز در نظر گرفت. مهمترین نکته در نگهداری کمپرسورهای پیستونی، جلوگیری از نشت روغن در بالای پیستون است، به این معنی که باید حلقههای پیستون مرتب تعویض شود.
تعمیر کمپرسور پیستونی
اگر چه کمپرسورهای پیستونی نسبت به سایر کمپرسورها از جمله کمپرسور اسکرو از قطعات متحرک کمتری ساخته شدهاند، اما گاه به دلایل گوناگون از جمله اصطکاک میان قطعات و حرارت ناشی از فشرده سازی هوا این دستگاهها نیاز به تعمیر و تعویض قطعات دارند. از آنجا که کمپرسورهای پیستونی یکی از اصلیترین قطعات ماشینآلات گوناگون هستند، امروزه مراکز تعمیراتی بسیاری برای تعمیر این دستگاههای مهم وجود دارند.
با تعمیر کمپرسور پیستونی به شکل صحیح و اصولی میتوان به راحتی طول عمر و کارایی این دستگاههای ضروری را افزایش داد و در عین حال هزینههای نگهداری را کم کرد. معمولا تعمیر و نگهداری کمپرسورهای پیستونی به شکل ماهانه صورت میگیرد؛ در نگهداری و تعمیر این دستگاه، موارد مختلفی از جمله نظافت و از بین بردن گریس و نشتیهای روغن، چک کردن کابل برق دستگاه، اجزای پوسیده و ضعیف، میزان روغن، نشتی هوا و فیلتر هوای ورودی مورد بررسی قرار میگیرند.
در نگهداری و تعمیرات هفتگی کمپرسور نیز قطعات گوناگون آن از جمله فیلتر هوا بررسی میشوند. سوپاپ اطمینان یا سوپاپ ایمنی یکی از مهمترین قطعات کمپرسورهای پیستونی است که در تعمیرات ماهانهی آن تست میشود. آچارکشی پیچها و تست فشار کمپرسور پیستونی از دیگر مواردی هستند که در بررسیهای ماهانه باید مورد توجه قرار گیرند.
نحوه انتخاب کمپرسور باد پیستونی ؟ کمپرسور اسکرو بهتر هست یا پیستونی؟
چنانچه می خواهید یکی از انواع کمپرسور را خریداری نمایید اما کمپرسور مورد نیاز خود را پیدا نمی کنید و میان انتخاب کمپرسور اسکرو و پیستونی مانده اید باید به این نکته توجه داشته باشید که در صورتی که به حجم هوایی کمتر از 1200 لیتر بر دقیقه نیاز بود و هم چنین به صورت موقت نیاز به استفاده از کمپرسور داشتید، بهترین گزینه ای که می توانید انتخاب نمایید انواع کمپرسور پیستونی می باشد که می تواند گزینه ی مناسبی برای شما باشد.
گزینه ی دیگری که هنگام انتخاب کمپرسور باد پیستونی باید مد نظر داشته باشید این است که اگر برای کارهای خود کمپرسوری نیاز دارید که بتواند فشاری در حدود10 بار را تولید کند باز هم استفاده از کمپرسور پیستونی می تواند گزینه ی مناسبی باشد. البته به شرطی که فشار باد لحظه ای نیاز داشته باشید.
چنانچه در صنایع مختلف، هوایی که تولید می شود بیشتر از 1200 لیتر بر دقیقه باشد ، بهترین گزینه ای که می توان برای این کار انتخاب کرد کمپرسور اسکرو است که نسبت به انواع کمپرسور پیستونی دارای صدا و استهلاک پایین تری میباشد.
راهنمای خرید کمپرسور پیستونی
امروزه استفاده از کمپرسور در صنایع جهت ایجاد فشار هوای مورد نیاز رواج دارد. کمپرسورهای پیستونی از نمونه دستگاههایی محسوب می شوند که در ابعاد متوسط و بزرگ از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشند. همان طور که در مطالب بالا ذکر شد این نوع کمپرسور در انواع متفاوت تولید و به بازار عرضه می شود به همین جهت در هنگام خرید کمپرسور پیستونی حتما از فروشنده در مورد کارایی و نوع آن پرس و جو نموده تا بتوانید کمپرسوری با بهترین کیفیت و کارایی را خریداری نمایید.
یکی از مهمترین نکاتی که هنگام خرید کمپرسور پیستونی باید به آن توجه کرد، قیمت آن است. عوامل مختلفی از جمله میزان فشار کاری کمپرسور، توان موتور، ظرفیت هوادهی و … در قیمت کمپرسور پیستونی موثر است. علاوه بر این، ویژگیهای ظاهری مناسب کمپرسور از جمله جوشکاری با کیفیت آن از دیگر عواملی است که باید هنگام خرید به آن توجه کرد. برای اطلاعات بیشتر در مورد قیمت انواع کمپرسورهای پیستونی میتوانید به سایت فروشگاههای تخصصی معتبر مراجعه کنید.
برای اطمینان از کیفیت و طول عمر کمپرسور باد میتوانید از مراکز معتبر اقدام به تهیه انواع کمپرسور های باد نمایید.شرکت کمپرسور سازی ایران پمپ با در اختیار داشتن متخصصین کاربلد در این زمینه آماده همکاری با شما عزیزان میباشد.شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این کمپرسور هوا و همچنین دریافت مشاوره رایگان با شماره تلفن 05138543311 تماس حاصل نمایید.
من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.
بسیار گویا و شفاف بیان کردید
لطفا آدرستون رو برای بنده ارسال کنینم چجوری باهاتون ارتباط بر قرار کنم
بیشتری بنویسین لطفا
واقعا ارزش وقت گذاشتن داشت
بازم درمورد این موضوع مطلب بزارین 😍😍😍
متشکرم 😍😍😍
چطوری می تونم باهاتون ارتباط بر قرار کنم
چجوری می تونیم با کارشناسانتون در ارتباط باشیم
مثل همیشه عالی و کاربردی
این موضوع یکی از موضوعات موردعلاقه منه 😍😍😍
حرف نداری
چقد خوبین شما 😍😍😍
یه سوال داشتم خرید حضوری هم دارید
afarin matlab khobi bood 😍😍😍
قیمت مشاورتون چقدره؟
مقاله جالبی درباره کمپرسور باد پیستونی بود.لطفا اطلاعات بیشتری از این کمپرسور قرار بدین
سلام وقت بخیر. مقاله کمپرسور باد پیستونی به صورت مرتب آپدیت میشه و اطلاعات جدیدتری قرار داده خواهد شد.