کمپرسور یا پمپ باد یکی از کاربردی ترین ابزارهای امروزه می باشد که در منزل، محل کار، خودرو و حتی استفاده های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. شرکت کمپرسور سازی ایران پمپ تولیدکننده انواع کمپرسور باد بدون صدا و بدون روغن در ایران می باشد. شما می توانید با بهترین قیمت و کیفیت ممکن همراه با گارانتی طولانی مدت، تخفیفات ویژه و خدمات پس از فروش عالی دریافت کنید.
کمپرسور باد یخچالی کاملا بدون صدا و لرزش می باشد. از لحاظ بدون صدا بودن رتبه اول مربوط به این کمپرسور است. به دلیل موتور 3000 دور در دقیقه این موتور، توانایی تولید هوای فشرده بیشتر از 8 بار را دارند.
نیز از نوع (blowers) دمنده ها “کمپرسور” با جریان زیاد و فشار کم می باشد. استفاده این نوع در واحدهای بازیابی هوا، وزش هوای کوره و دمنده های فاضلاب است.
مهمترین نکته درباره کمپرسور های روغنی، تعویض به موقع روغن، نوع روغن و مقدار مورد نیاز برای کمپرسور هوا می باشد. از جمله این کمپرسور ها می توان به کمپرسور تسمه ای، کمپرسور سیلندری، کمپرسور یخچالی و کمپرسور اسکرو اشاره کرد.
اگر به دنبال کمپرسور باد صنعتی و یا دائم کار می گردید، بدون شک کمپرسور اسکرو انتخاب شما خواهد بود. کمپرسور اسکرو در دو مدل روغنی و بدون روغن تولید می شوند.
در این مدل معمولا لرزش و صدای زیادی وجود دارد. اما یکی از گزینه ها برای مصارف صنعتی می باشد. به صورت روغنی و یا بدون روغن تولید می شود. این کمپرسور ها به کمپرسور باد لحظه ای نیز شهرت دارند. دارای عمر بالا و قدرت هوا دهی زیادی هستند.
کمپرسور باد یا پمپ باد ها انواع مختلفی دارند که با توجه به نیاز های متفاوت طراحی و تولید می شوند. از جمله می توان به کمپرسورهای روغنی، بدون روغن، صدادار یا بدون صدا اشاره کرد.
حتما قبل از انتخاب کمپرسور باد با افراد متخصص در این حوزه مشورت کنید تا مجبور به پرداخت هزینه های زیادی نشوید.
در دو مدل شعاعی و کمپرسورهای محوری ساخته می شوند. مدل کمپرسور دینامیکی محوری عموما کمپرسور های توربینی یا کمپرسورهای توربینی شعاعی نامیده می شوند و مدل های شعاعی، عموما کمپرسورهای گریز از مرکز نام دارند.
انژکتورها به صورت یک شیپوره همگرا واگرا هــستند که با سرعت گرفتن سیال عبوری از آن ایجاد خــلا می کنند و با استفاده از خلا ایجاد شده بخارات را از داخل سیستم مربوطه مکیده و از آنجا خارج می کنند. از انژکتورها برای کاربردهایی نظیر تخلیه آب حوضچه ها با استفاده از آب آتش نشانی و همچنین روی کندانسور های توربین های بخار که معمولاً با گازها همراه هستند، مورد استفاده قرار می گیرند.
کمپرسور های جابجایی مثبت به شکل متناوب هوا را فشرده کرده و انرژی را منتقل می کنند قدرت تراکم کمپرسورهای جابجایی مثبت نسبت به کمپرسورهای دینامیکی بیشتر بوده و معمولا برای فشرده سازی هوا در حجم زیاد مورد استفاده قرار می گیرند.
کمپرسور هوا یکی از قدرتمندترین ابزارها برای تامین نیروی لازم برای کار با ابزار آلات بادی می باشد. از کمپرسورهای بادی برای استفاده ابزار آلات مانند انواع میخکوب و چکشش ها و منگنه کوب های بادی و پیستوله های رنگ پاش بادی، پرچ کن ها و… به کار می رود. کمپرسور های باد بر اساس حجم مخزن دسته بندی می شوند.
مدل هایی که سبک تر هستند، قابلیت حمل دارند و کمپرسور های باد سنگین تر هم اکثرا دارای چرخ برای حمل کردن هستند. حجم کمپرسور باد یکی از عوامل بسیار مهم برای انتخاب آن می باشد. هرچه مخزن باد بزرگتر باشد حجم باد خروجی بیشتر می شود و در نتیجه نیروی بیشتری تامین می شود. یکی از بخش هایی که در پمپ باد استفاده می شود، سیستم روانکاری می باشد. روان کننده با روغن، آب و هوا از جمله روان کننده های قطعات در کمپرسور باد می باشد.
در کمپرسور هوا با سیستم روغنی، روغن باید به قطعات داخلی برسد. این نوع کمپرسورها سنگین هستند اما بهترین نوع سیستم روان کنندگی را دارند. روغن در این مدل کمپرسورها باید در بازه های زمانی مشخص و با برنامه تعویض و بررسی شوند. این نوع کمپرسور ها معمولا دارای صدا هستند. کمپرسور های بدون روغن، نیاز به هیچ روان کننده ای ندارند و از روان کننده های دائمی (مانند هوا) برای آنها استفاده می شود. فیلتر هوای این نوع کمپرسور باید مرتب سرویس شوند.
ملاحظات طراحی کمپرسور
تجهیزات کمپرسور
چطور پمپ باد مناسب انتخاب کنیم؟
چگونه کمپرسور هوای پرتابل را انتخاب کنم؟
سیستم روغن کاری کمپرسور های پیستونی
ویژگی های روغن مصرفی کمپرسور
علل روان کاری کمپرسور
نکات راه اندازی و نگهداری کمپرسور های باد
معایب و مزایای کمپرسورهای متداول
سودمند کمپرسورها با هم
کمپرسورهای محوری و گریز از مرکز
کمپرسورهای گریز از مرکز و رفت و برگشتی
کمپرسورهای رفت و برگشتی و دیگر کمپرسورها
کمپرسورهای حلزونی فشار بالا و دیگر کمپرسورها
کمپرسورهای پره لغزشی و کمپرسورهای چرخشی
کمپرسور رینگ مایع با انواع دیگر کمپرسورها
کمپرسور پیچشی با کمپرسور رفت و برگشتی
کمپرسور روغنی و بدون روغن
فاکتورهای مقایسه کننده اقتصادی
سوالات کاربردی از کمپرسور ها
بسیاری از پیشرفت های تكنولوژی امروزی اقتباس تكامل یافته ای از دستاورد های مراحل نخستین زندگی بشر می باشند. به عنوان مثال، اولین مورد استفاده از هوای فشرده مربوط به زمانی است كه انسان نخستین با دمیدن به كنده های نیم سوزی كه بر اثر صاعقه بوجود آمده بود، آتش را روشن نگه می داشت.
اولین كمپرسور باد خدادادی با مشخصات شگفت انگیز، شش انسان است كه قادر است 100 لیتر در دقیقه و یا شش متر مكعب در ساعت را با فشاری معادل 0.08 – 0.02 بار تامین كند.
در سال 1762 میلادی اولین كمپرسور باد سنتی یا موتودهای محرك آبی و ولوهای چوبی توسط جان اسمتین اختراع شد و در سال 1776 میلادی اولین كمپرسور باد یا سیلندر چدنی و یا محدك بخار توسط جان ویلكینس تولید و منجر به تحول در تونل سازی و صنایع ذوب فلزات شد.
هوای مورد نیاز برای دمیدن را شش های وی كه كمپرسوری خدادادی است را تأمین می كرد. شش های انسان عادی قادر است ١٠٠ لیتر در دقیقه و یا شش متر مكعب در ساعت با فشاری معادل 08 – 02 بار تأمین كند. در صورت سالم بودن، این كمپرسور اولیه انسانی به نحو شایسته و بدون رقیب و بی وقفه كاركرده و هزینه نگهداری و تعمیرات آن در حد صفر می باشد.
اهمیت كیفی این كمپرسور باد طبیعی در روشن كردن اولین آتش است. چون اگر شش های انسان در انجام این امر مهم قاصر بود، بدون شك تمدن امروزی بشر مسیر دیگری را طی می كرد. امادر سه هزار سال قبل از میلاد حضرت مسیح، زمانی كه بشر فلزاتی از قبیل، طلا، مس، قلع و سرب را كه به صورت خالص در طبیعت وجود داشت كشف كرد. و همچنین پس از گذشت چندی، هنگامی كه برای احیاء اكسید این فلزات، كه در واقع اولین مواد خام برای استفاده فلز كاران جهت مصنوعات فلزی آن روز بود، احتیاج به عمل ذوب و تولید هوای فشرده برای ایجاد حرارت مورد نیاز را داشت. در این هنگام كمپرسور هوای انسانی یعنی شش ها دیگر قادر به تأمین هوای مورد نیاز نبودند. برای رفع این مشكل و ایجاد دمای حدود یك هزار درجه سانتی گراد از كمپرسور هوای قویتری كه آن هم به دست طبیعت ساخته شده بود، استفاده كرد.
اهميت كيفی كمپرسور باد طبيعي در روشن كردن اولين آتش است . چون اگر شش های انسان در انجام اين امر مهم قاصر بود، بدون شك تمدن امروزي بشر، مسير ديگري را طي مي كرد. اما در سه هزارسال قبل از ميلاد حضرت مسيح ، زمانيكه بشر فلزاتي از قبيل ، طلا ، مس ، قلع و سرب را كه بصورت خالص در طبيعت وجود داشت كشف كرد .همچنين پس از گذشت مدتی ، هنگاميكه براي احياء اكسيد اين فلزات ،كه در واقع اولين مواد خام براي استفاده فلز كاران جهت مصنوعات فلزي آن روز بود ، احتياج به عمل ذوب و توليد هوای فشرده براي ايجاد حرارت مورد نياز را داشت. در اين هنگام كمپرسور باد انساني يعنی شش ها ديگر قادر به تأمين هوای مورد نياز نبودند .برای رفع اين مشكل و ايجاد دماي حدود يك هزار درجه سانتي گراد از كمپرسور قوی تر ديگري كه آنهم به دست طبيعت ساخته شده بود، استفاده كرد.
بايد توجه داشت كه اختراع دم ( اولين كمپرسور باد مكانيكي ) را بايد به عنوان تولدی تازه برای توليد هوای فشره به حساب آورد. اين وسيله و دستگاه هايی كه توسط چرخ دوار آبی كار می كردند، تا دويست سال بعد بدون وقفه مورد استفاده قرار گرفتند.
درحدود سال های ١٧٠٠ ميلادي حجم كوره هاي ذوب فلزات روبه افزايش گذاشت . ولی دستگاه های دمی موجود در آن زمان از عهده انجام كارهاي مربوط به گداخت اين كوره ها بر نمي آمدند.تا سرانجام در سال ١٧٦٢ ميلادي جان اسميتون (John Smeaton) براي اولين بار سيلندر هوائي را اختراع كرد .اين دستگاه هرچند بسيار ابتدایی بود ولي به هر صورت براي كوره های موجود مورد استفاده قرار گرفت . زيرا ساخت يك سيلندر دقيق و خوب برای توليد هواي فشرده در آن زمان امكان پذير نبود.
وضعيت كار به همين منوال ادامه داشت تا اينكه درسال ١٧٧٦ ميلادي جان ويلكينسون (JohnWilkinson) دستگاه ماشين تراشي براي ساختن توپ اختراع كرد كه توسط آن ميشد سيلندرهاي دقيقي از فولاد ريخته را تراشيد. اولين دستگاه هواي فشرده دقيق توسط ويلكينسون ساخته و در كارگاهش نصب شد . اين كمپرسور باد مكانيكی فقط قادر بود هواي فشرده ای با فشاري برابر يك بار توليد كند و تراكم بيش از آن امكان پذير نبود . چرا كه در صورت افزايش فشار ،دماي كمپرسور زياد شده و بندها و تسمه هاي چرمي كه به سوپاپ هاي چوبي اتصال داشتند تاب حرارت را نياورده و از بين مي رفتند.
اولين انتقال عظيم و موفق هوای فشرده هنگام تسريع در ساختمان تونل مونت سنيس(Mt.Ce Nis) در كوه هاي آلپ سويس صورت گرفت . اين تونل پس از تكميل دارای دو ريل و طولي برابر ۶/۱۳كيلومتربود . عمليات احداث تونل در سال ١٨٥٧ با استفاده از چكش های دستی شروع شد. ولی با سرعتی كه كار حفاری پيش مي رفت، ساختن اين تونل سی سال به طول می انجاميد. بنابراين از روی ضرورت و اجبار مديران راه آهن تصميم گرفتند از چكش های بادی كه با هوای فشرده با فشار ٦ آتمسفر كار می كردند استفاده كنند.
ساختن كمپرسور باد چهار سال طول كشيد و در دو دهانه تونل نصب شد. در طول اين مدت نيز چكش هاي بادي، توسط مهندس ارشد تونلها جرمن سوميلر(Germain Sommeiller) طراحي شد تا مورد استفاده قرار گيرد . بايد توجه داشت كه مشكلات و گرفتاريهائي كه در كار اين كمپرسورها و چكش هاي مربوطه به وجود آمد ، باعث پيشرفتهای فراوانی در زمينه ساختمان كمپرسورها و چكش های بعدی شد و در فنون حفاری تونل گامی بزرگ به سوی تكامل برداشت . لازم به توضيح است كه هر دو كمپرسور از نوع خنك شونده آبی بودند ، كه آب برای خنك كردن هوای داخل سيلندرها استفاده می شد.
اين طرح ظاهرًا قديمی ، سعی و كوششی بود كه در جهت تكامل و پيشرفت و توسعه دم های هوائی قبلی صورت گرفته بود .زيرا مهندسين و طراحان از بوجود آمدن يك ديواره حرارتی بين سيلندرها، سوپاپها ، شيرها و دريچه ها كه به صورت مشكله غيرقابل حلی جلوه گر ميی شد ، ترس داشتند. خوشبختانه دردسرهاي جدي و متعدد اين سوپاپها و دريچه ها كه به صورت ظاهر شدن فواره آب در آنها به سرعت بروز كرد ، باعث به وجود آمدن تكنيك هاي جديد و ماندني به صورت پيستون هاي آبي شد .همچنين مشكلات موجود در اولين كوشش برای استفاده از اين چكش های سنگ شكن در حدی بود كه برای بهره برداری به تعداد زیادی دریل نیاز بود و مشکل اصلی ، خراب شدن مدام این دریل ها بود.
هنگاميكه دو گروه حفاری به يكديگر رسيدند ، تقريبًا از ٧٠٠٠ متر لوله برای انتقال هوای فشرده ای كه از دهانه ها تا قسمت اصلي حفاري كشيده شده بود ، استفاده مي شد. اين اقدام نشان داد كه نيروي هواي فشرده تا مسافت هاي دور نيز قابل انتقال و استفاده مي باشد. اخبار مربوط به حفر تونل مونت سنيس در روزنامه ها و مجلات صنعتی چاپ شد و مورد توجه اكثر مردم و مهندسين و دانشمندان در سراسر جهان قرار گرفت.
بحث و ابراز عقيده و دادن راهكارهاي لازم درباره امكانات ايجاد و ساخت شبكه هاي انتقال نيروی” هوای فشرده ” و تغذيه و استفاده صنايع و تجارت از اين نيرو ، رونق گرفت . در سال ١٨٧٥ در نزديكي منطقه اي صنعتي واقع در جنوب سوئد ، بزرگترين كارخانه هيدرو الكتريك (توليد نيروي برق از آب ) به قدرت اوليه ٣٦٠٠kw و قابل توسعه تا ١٣٠٠٠٠kw براي تأمين نيروي لازم و به حركت در آوردن كمپرسور های توليد هوای فشرده ايجاد شد . ولی اين پروژه موفقيت اقتصادي مطلوبي را در پی نداشت.
با استفاده از ابزارها و وسايل بادي ، قدرت و شعاع عمل دست بشر ، بدون آنكه از ميزان حساسيت ،دقت و انعطاف پذيري غيرقابل رقابتش كاسته شود به مقدار قابل ملاحظه اي توسعه يافته و پيشرفت كرده است و اين ضروري ترين مسئله اي است كه در انجام كار بايد صورت بگيرد .ابزارهاي هوایی كم وزن ، جمع و جور ، بادوام ، مطمئن و دقيق اند .كاركردن با آنها براي فرد ايجاد خستگي نكرده و داراي ايمنی بالايی مي باشند.
هوای فشرده برای كنترل و نظارت ، تنظيم از راه دور و نزديك و انجام فرمان هاي متناوب و زماندار و گاهي نيز همراه و همزمان و هماهنگ با سيستم هاي هيدروليكي ، الكتريكي و الكترونيكي براي انجام مقاصد مورد نظر، در خدمت بشر در آمده است.
با گسترش چشمگيري كه در نيمه دوم قرن نوزدهم براي صنايع به وقوع پيوست ، توليد انبوه محصولات و ضرورت دستيابي به دبي و فشار بالاتر و محدوديت هایی كه كمپرسور های تناوبي در دبي زياد دارند باعث شد تا صنعتگران مجبور شوند در فكر طراحی و ساخت انواع جديدتری از كمپرسور ها باشند.
هر چند كه پمپ باد های تناوبي از نظر قابليت دستيابي به فشار بالا و راندمان هنوز هم مناسب ترین كمپرسور های باد می باشند ولی بالا بودن قيمت اوليه ، محدوديت دستيابي به دبی زياد ، پائين بودن قابليت اعتماد ، توقف هاي ناخواسته همراه با بالا بودن هزينه هاي تعميرات عملا باعث گرديد تا اين كمپرسور ها قادر به تأمين تمامي نيازهاي صنايعي كه با رشدي شتابان درحال گسترش بودند نباشد . به همين خاطر از اواخر دهه ١٨٦٠ نسل جديدی از كمپرسور های باد كه در عين دارا بودن بسياری از ويژگيهاي مطلوب كمپرسور های باد تناوبی ، قادر به تراكم و جابجا كردن حجم وسيعتری از گاز بودند ابداع گرديد كه به لحاظ ماهيت رفتار ظاهری به كمپرسورهای دورانی ( Rotary) معروف شدند.
” كمپرسور های باد “گوشواره ای را(Lobe) مي توان اولين نمونه از كمپرسور های باد دورانی دانست كه توليد آن از دهه ١٨٦٠ شروع گرديد . در اواخر قرن نوزدهم شركت Roots نمونه اي از دمنده فوق را كه داراي گوشواره هائی به قطر۵/۷ متر بودند براي تهويه معادن بكار گرفت كه قادر بود ١٧٤٠۰۰ متر مكعب در ساعت هوا را جهت تهويه به داخل تونل های معدنی بفرستد. قابليت هاي اين دمنده آنچنان بالا بود كه بنام شركت سازنده(Roots) معروف گرديد و هنوز هم در بسياري از مراجع علمي كمپرسور هوای گوشواره ای بنام Roots ناميده مي شوند .
اولين كمپرسور هوا تيغه لغزنده ( Sliding Vane ) در سال ١٨٩٠ در آمريكا ساخته شد كه بصورت خشك (Dry) طراحی شده بودند . پائين بودن راندمان و مشكل گرم كردن جزء معايب اساسي اين پمپ باد بوده تا اينكه در سال ١٩٤٧ با تزريق روغن كه نقش آب بند كننده و خنك كاري كمپرسور را بر عهده داشت، كارایی ، عمر مفيد و قابليت هاي اين كمپرسور هوا به مقدار چشمگيری افزايش داده شد و امروزه نسل جديدي از كمپرسور های باد دورانی بصورت روغن كاری شونده(Lubricated) درصد بالائي از بازار فروش كمپرسور های باد را به خود اختصاص داده است . هرچند كه كمپرسور هاي دورانی در مقايسه با كمپرسور های تناوبی از قابليت بالاتري در امر متراكم كردن گازها با دبی بيشتر برخوردار بودند ولي با اين وجود قادر به تأمين تمامیه نيازهای صنايع رو به گسترش كه هر ساله از نظر ظرفيت توسعه می يافتند را نبودند.
” كمپرسور باد ” گريز از مركز را مي توان پاسخ مناسبي براي مشكل ظرفيت كمپرسور ها دانست . اولين ” پمپ باد ” گريز از مركز درسال ١٨٩٩ توسط يك مهندس فرانسوي بنام Rateau با ظرفيت ٢٠٠٠ مترمكعب در ساعت و با نسبت تراكم۱ :۶/۱(فشار خروجی۲۶/۱بار مطلق)ساخته شد. در سال ١٩٠٣ كمپرسور باد گريز از مركز ٥ مرحله اي با نسبت تراكم كلي ۵:۱ طراحی و بکار گرفته شد.
توليد كمپرسور های گريز از مركز با ظرفيت و فشار خروجی بالاتر دائمًا در دستور كار شركت های سازنده قرار گرفته ، به نحوي كه امروزه اين ” پمپ باد ” در ظرفيت بيش از ١٢٥٠٠٠٠ متر مكعب در ساعت ساخته می شود. فشار قابل دسترسی در اين دسته از کمپرسور های هوا از طريق افزايش تعداد طبقات تا ١٦ طبقه به بيش از ٧٠٠ بار نيز رسانيده شد. ” كمپرسور های باد گريز از مركز ذاتًا از نوع خشك (oil free) بوده و بعلت بالا بودن قابليت اعتماد آن ، دوره های بهره برداري بدون توقف آن به بيش از سه سال نيز ميرسد.
کمپرسور با سیستم روان کننده نوع روغنی، برای کاربری های سنگین استفاده می شوند . نوعی از کمپرسور ها به شکل ثابت هستند و قابلیت جابحایی ندارند. از این نوع کمپرسور برای پارکینگ ها و تعمیرگاه ها استفاده می شود و به سیستم سیم کشی ساختمان متصل می شوند.
کمپرسور های کوچک تر و قابل حمل برای باد کردن لاستیک، میخ کوب ها و منگنه کوب ها و انواع ابزار آلات بادی در کارگاه ها کاربرد دارند. معمولا کمپرسور های باد را بر اساس صدا دار و بدون صدا دسته بندی میکند. کمپرسور های باد صدا دار شامل انواع کمپرسور های باد پیستونی و سیلندری مانند کمپرسور های صنعتی تسمه ای ، اسکرو و کوپل هستند.
کمپرسور های بدون صدا که مدل های بسیار کمتری دارند، که شامل انواع کمپرسور های یخچالی و اویل فری هستند . لازم به توضیح است که از لحاظ کم صدا بودن اول کمپرسور های یخچالی و سپس کمپرسور های بدون روغن یا oil free قرار دارند.
کاربرد کمپرسور های صدا دار بیشتر صنعتی و کاربرد کمپرسور های بدون صدا نیمه صنعتی هستند.
اين نوع كمپرسور هوا به گريز از مركز معروف هستند و اصول كار آنها ، استفاده از نيروی گريز از مركز براي بالا بردن انرژي جنبشي گاز است . اين عمل توسط Vane هاي نصب شده روي پروانه به سيال اعمال مي شود در اين نوع كمپرسور باد عامل اصلي انتقال انرژي ، پروانه كمپرسور باد (Impeller) است كه روي محور نصب می شود و با آن مي چرخد و پس از وارد شدن سيال به چشمه پروانه Impeller Eye)) روی تيغه هايی (Vane) كه روی آن نصب می شود هدايت مي شود.
پس از قرار گرفتن در نوك پروانه توسط نيروي گريز از مركز اعمال شده از پروانه جدا مي شود و وارد محفظه اطراف آن Voloute يا Difuser مي شود تا انرژي جنبشي دريافت شده به انرژي فشاري تبديل شود . خلاء ناشی از پرتاب سيال به طرف بيرون ( در اثر سرعت گرفتن سيال ) باعث جايگزيني مجدد سيال به نوك پروانه مي شود و باعث جريان يافتن مداوم سيال به كمپرسور باد و كسب انرژي و خارج شدن آن از كمپرسور می شود.
با توجه به اينكه حركت سيال در داخل پمپ باد توسط نيروی گريز از مركز انجام مي شود بايد دور كمپرسور باد به اندازه ای بالا باشد تا بتواند سيال قرار گرفته در نوك پروانه را از پروانه جدا كند تا امكان جايگزينی ذرات قبلی به جای آن فراهم شود در غير اين صورت فشار و فلوي كمپرسور هوا كاهش خواهد يافت كه با توجه به سبك بودن گازها براي انرژي دادن به سيال نياز به دورهاي بالا مي باشد ( نسبت به مايعات )
همچنين به دليل فاصله زياد بيــن مولكولهاي گازها تعداد Vaneهاي نصب شده روي پروانه ها و همچنين زاويه آنها نســبت به پروانه هاي پمپهاي گريز از مركز بيشتر است . مجموعه Volute و يا ديفيوزها مثل كار آنها در پمپها با زياد كردن سطح مقطع عبوری جريان انرژی جنبشی به انرژی فشار تبديل می كنند .
اين نوع كمپرسور باد بيشترين كاربرد را در صنايع دارند و از آنها برای فشرده كردن هوا و گازهای ديگر در حجم ها و فشارهای مختلف استفاده می شود.
اصول كار اين نوع پمپ باد براساس حركت دادن گاز ( هل دادن ) توسط پره های دوار نصب شده روی رتور است و بيشتر استفاده اين نوع پمپ باد ها در توربين هاي گازی است و يا برای جاهایی كه نياز به جريان و فلو زياد گاز باشد . معمولاً فشار خروجي آنها پايين و متوسط است .
همينطور كه اشاره شد جريان گاز در داخل كمپرسور باد در جهت محوري Axial است و بر پره هاي نصب شده روي رتور( پره های متحرك ) كه وظيفه انتقال انرژي از رتور به سيال را عهده دارند و با محور می چرخد . پره های ثابت ديگري نيز روي بدنه كمپرسور باد نصب گرديده كه به آنها پره هاي راهنما گفته مي شود. علاوه بر جهت دادن به سيال ، براي انتقال از يك مرحله به يك مرحله ديگر وظيفه تبديل انرژي جنبشي به انرژي فشار را نيز به عهده دارند . افزايش فشار در اين نوع كمپرسورها به اين صورت است كه گاز را به تدريج از فضای باز ( سطح مقطع زياد ) به فضای تنگ تری می راند و باعث كم شدن حجم و افزايش فشار آن مي گردد.
ها نیز جز دسته بعدی کمپرسور ها طبقه بندی می شوند که ساختمان و اصول کار آنها با مدل های دیگر کمپرسور متفاوت است Ejectors در طبقه بندی فوق انژکتورها
.و اساس کار آن بر افت فشار داخل انژکتور است که در اثر سرعت گرفتن سیال در آن بوجود می آید
انژکتور ها بصورت یک شیپوره همگرا واگرا هــستند که با سرعت گرفتن سیال عبوری از آن ایجاد خــلا می کنند و با استفاده از خلا ایجاد شده بخارات را از داخل سیستم
مربوطه مکیده و از آنجا خارج می کند . از انژکتورها برای کاربردهایی نظیر تخلیه آب حوضچه ها با استفاده از آب آتش نشانی و همچنین روی کندانسورهای توربین های
که معمولاً با گاز ها همراه هستند مورد استفاده قرار می گیرند .انژکتورها در قسمت فوقانی Non Condense بخار یا برج های خلا برای بیرون کشیدن بخارات
. با فشار مناسب ( بسته به شرایط عملیاتی ۶۰ یا ۳۰۰ پوندی ) کار می کنند Steam دستگاههای خلا نصب می شوند . در توربین های بخار معمولاً انژکتورها با بخار
.انژکتورهای کوچک با بخار فشار پایین کار می کنند
می شود ولی در انژکتورهای بزرگ که با فشار های بالا کار می کنند به دلیل زیاد بودن حجم بخارات عبوری از Vent بخارات خارج شده از انژکتور به طرف محیط بیرون
کردن بخارات مقرون به صرفه نیست .اگر فشار خروجی از انژکتور در حد مناسبی باشد بخارات خارج شده وارد شبکه بخار مناسب با آن فشار می شود و به Vent انژکتور،
مصرف دستگاه های دیگر می رسد. در غیر این صورت بخارات خارج شده وارد مبدلهای حرارتی دیگری ( کندانسورهای داخلی و میانی ) می شـود و در آنـــجا بــه مایع
.تبدیل می شود و همچنین بخارات کندانس نشده این مبدل ها نیز توسط انژکتورهای دیگری مکیده می شوند
حرارت دادن گاز نیز باعث افزایش جنبـــش مولکولهای گاز و افزایش فشار گاز در حجم ثــابت می شود ( دقیقاً مثل دیگهای زود پز که برای پخت غذا از آنها استفاده می
شود ) که در بعضی از پروسه ها مثل یخچال های نفتی یا گازی که با سیکل گاز کار می کنند از آن استفاده می شود .بالا بردن فشار گاز که در کمپرسور های برقی
.توسط کمپرسور انجام میشود در این سیستم ها با حرارت دادن گاز ( سیکل جذبی ) انجام می پذیرد که توضیح بیشتر آن خارج از حوصله این مقاله است
نیز نوعی از کمپرسور ها با جریان زیاد و فشار کم میباشند. استفاده این نوع بیشتر در سرویسهای هوا، واحدهای بازیابی هوا- هوای کوره و (blowers) دمندهها
.دمندههای فاضلاب است
کمپرسور های نوع روتاری Rotary Compressor
در این نوع کمپرسورها عمل بالا بردن انرژی سیال ( بالا بردن فشار گاز ) برخلاف کمپرسور های گریز از مرکز با هل دادن از طریق حرکت چرخشی ،گاز از طرف ورودی ( که حجم بیشتری دارد ) به طرف خروجی ( که به تدریج حجم کم می شود ) انــجام می شود و بسته به ساختمان داخل کمــپرسور در انواع زیر طــبقه بــــندی می شوند :
کمپرسور های نوع لوب Lobe Compressor
در کمپرسور باد لوب گاز ((Gas از قسمت ورودی ساکشن((Suction وارد کمپرسور باد می شود و با حرکت چرخشی Lobe ها که توسط الکترو موتور به آنها داده می شود و در جهت عکس همدیگر می چرخند گاز حبس شده بین رتورها و بدنه کمپرسور را به سمت راه خروجی Discharge کمپرسور که به تدریج حجم آن کم می شود می رانند .شکل لوب ها طوری طراحی می شود که در حین چرخش همواره کمترین فاصله بین آنها و بدنه وجود داشته باشد و در صورتیکه این فاصله ها به هر دلیلی افزایش پیدا کند می تواند باعث شود گاز فشرده شده نشت کند و به دلیل وجود اختلاف فشار مجدداً وارد مراحل فشار پایین سیلندر / Low Pressure شود که می تواند باعث نشتی های داخلی و کم شدن فلو و فشار کمپرسور باد شود .
بسته به تعداد Lobe هایی که روی یک رتور قرار می گیرد این نوع کمپرسور ها در انواع مختلفی اعم از دولوب Double Lobe و سه لوب Trial Lobe و همچنین لوب مارپیچی ساخــته و مورد استفاده قرار میگیرند . هر چه تعداد Lobe ها بیشتر باشد راندمان کمپرسور باد نیز افزایش پیدا می کند که به طبع آن هزینه ها و دقت ساخت نیز بالاتر خواهد رفت .
کمپرسور باد نوع لوب مارپیچی Helical Lobe Compressors
با توجه به شباهت رتور این نوع کمپرسور ها به پیچ ، اصطلاحاً به این نوع کمپرسور ها ، کمپرسور های نوع پیچی یا (Screw Compressor) کمپرسور اسکرو نیز گفته می شود و نحوه کار آنها بر اساس حبس شدن گاز بین لوب های مارپیچی که به صورت نر و ماده در داخل هم می چرخند و بدنه ( سیلندر) است . حرکت دورانی Screw ها باعث جلو راندن گاز ( مثل چرخ گوشت از مسیر ورودی تا خروجی می شود که هرچه گاز به طرف خروجی کمپرسور نزدیکتر می شود انرژی بیشتری دریافت می کند و با کاهش حجم آن فشارش افزایش پیدا می کند .
حرکت چرخشی Screw ها توسط الکترو موتور و از طریق چرخ دنده هایی که در قسمت انتهایی محور قرار دارد (Timing Gear) به رتور دیگر منتقل می شود و باعث می گردد رتورها در خلاف جهت همدیگر بچرخند . برای جلوگیری از نشتی های داخلی باید همواره فاصله کمی بین Lobe ها و محفظه هایی که Lobe ها در آن حرکت می کند ((Cylinder وجود داشته باشد که با توجه به زیاد بودن طول رتور امکان کم کردن این فواصل با دشواری مواجه است که در بعضی از انواع این کمپرسور ها برای جلوگیری از تماس مستقیم قطعات ثابت و متحرک با ایجاد یک فیلد نازک از روغن که همراه گاز وارد کمپرسور هوا می شود از تماس و اصطکاک قطعات ثابت و متحرک جلوگیری می شود .
بله ارسال به تمام نقاط ایران انجام میشه , خرید های بالای 55 میلیون تومان کاملا رایگان ارسال خواهد شد.
کمپرسورهای اویل فری تولیدی شرکت به هیج عنوان نیاز به روغن ندارند وکاملا خشک کار می کنند.بدون صدا ولرزش
در صورتیکه محصول خریداری شده دارای گارانتی باشد از صفحه گارانتی محصول نسبت به فعال سازی گارانتی میتوانید اقدام نمایید.به سایت ایران کمپرسور مراجعه کنید.
گارانتی شامل تمامیه قطعات میباشد.در صورتیکه قسمت های کمپرسور باد دستکاری نشده باشد.
اگر محصول خریداری شده دارای گارانتی باشد ، در فاکتور فروش قید خواهد شد. قبول گارانتی فقط با ارائه فاکتور امکان پذیر میباشد.
بله ارسال به تمام نقاط ایران انجام میشه , خرید های بالای 15 میلیون تومان کاملا رایگان ارسال خواهد شد.
کمپرسورهای اویل فری تولیدی شرکت به هیج عنوان نیاز به روغن ندارند وکاملا خشک کار می کنند.بدون صدا ولرزش
در صورتیکه محصول خریداری شده دارای گارانتی باشد از صفحه گارانتی محصول نسبت به فعال سازی گارانتی میتوانید اقدام نمایید.به سایت ایران کمپرسور مراجعه کنید.
در صورتیکه محصول خریداری شده دارای گارانتی باشد از صفحه گارانتی محصول نسبت به فعال سازی گارانتی میتوانید اقدام نمایید.به سایت ایران کمپرسور مراجعه کنید.