مقالات تخصصی و پژوهشی ایران پمپ

تفاوت میکرو فیلتر و تله آبگیر در کمپرسور باد

آپدیت شده در: 03 آبان 1402

 

آماده سازی مناسب هوای خروجی کمپرسورها، اطمینان عملکرد و قابلیت تولید آن‌ها را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. ذرات آب و روغن در هوای فشرده شده باعث کاهش طول عمر و عملکرد اجزا و سیستم کمپرسورها می‌شوند و میزان بهره‌وری آن‌ها را کم می‌کنند. علاوه بر این، مقدار معینی از هوای فشرده شده توسط کمپرسور، می‌تواند حاوی میلیون‌ها ذره خاک، مقادیر قابل توجهی آب و روغن و حتی فلزات سنگین مانند سرب و جیوه باشد.

در صورت عدم فیلتر شدن این آلاینده‌ها، کار اجزای سیستم کمپرسور مانند دریچه‌ها و سیلندرها مختل شده و نمی‌توان کیفیت عملکرد آن‌ها را در طولانی مدت تضمین کرد. انواع فیلترهای موجود در کمپرسور قادر هستند ذرات ریز و درشت موجود در هوا و همچنین آب و روغن داخل کمپرسور را از هوای فشرده شده حذف و محصول نهایی کمپرسور را به شکل کاملا خالص خارج کنند.

در ادامه این مطلب از ایران پمپ دو قطعه‌ی ضروری برای فیلتراسیون هوا در کمپرسورها، میکرو فیلتر و تله آبگیر، را به شما معرفی کرده و ویژگی‌ها، کاربردها و تفاوت آن‌ها را شرح خواهیم داد.

Array

ضرورت وجود فیلتر در کمپرسورها چیست؟

هوای فشرده شده با فیلتراسیون ضعیف می‌تواند مشکلات بسیاری از جمله آلوده کردن دریچه‌های کنترل و از بین رفتن مهر و موم‌های بعضی از قطعات کمپرسور را به دنبال داشته باشد. در نتیجه، آماده سازی مناسب هوای فشرده شده برای کاهش خرابی دستگاه و همچنین کاهش هزینه‌های نگهداری و انرژی مصرفی ضروری است.

برای تصفیه‌ی هوا سه متغیر وجود دارد: خلوص، مقدار (جریان) و میزان فشار هوای فشرده شده. بسته به نیاز سیستم، هماهنگی این سه متغیر کیفیت بالای هوای فشرده شده را تضمین می‌کند و اساس انتخاب اجزای واحد مراقبت کمپرسور برای عملکرد مناسب آن را تشکیل می‌دهد.

خلوص هوای فشرده شده مورد نیاز، هم عملکرد و هم کارایی سیستم‌های پنوماتیک (بادی) را افزایش می‌دهد و می‌تواند از مطابقت با ویژگی‌های مورد نیاز این دستگاه در صنایعی مانند فرآوری مواد غذایی اطمینان حاصل کند. مقدار جریان هوا تا حد زیادی توسط ابعاد آن تعیین می‌شود.

فشار عملیاتی بهینه شده، راندمان را افزایش می‌دهد، سایش و اصطکاک را به حداقل می‌رساند و مصرف برق را نیز کاهش می‌دهد. برای تولید هوای فشرده‌ی خالص، مقدار هوا و فشار هوای خروجی، باید به درستی بررسی شوند. انواع مختلفی از اجزای تصفیه هوا برای از بین بردن آلاینده‌ها از جمله ذرات جامد در هوا،مایعات، بخار آب و بخارات روغن، بو و حتی باکتری‌ها و ویروس‌ها وجود دارد که در میان آن‌ها تمرکز بر حذف ذرات جامد، آب و روغن یکی از مهمترین دلایل ضرورت وجود میکرو فیلتر کمپرسور باد در این دستگاه‌هاست.

Array

تله ابگیر کمپرسور باد چیست؟

 میکرو فیلتر و تله ابگیر /water trap یا جداکننده‌های آب (Water Separator) جداکننده‌های مکانیکی هستند که به طور معمول در قسمت پایین مخازن کمپرسور هوا نصب می‌شوند. آن‌ها مانند یک فیلتر هوا معمولا از نیروی گریز از مرکز برای جدا کردن آب با هدایت هوا در یک مارپیچ استفاده می‌کنند. در مرحله اول تصفیه، هوای فشرده شده از سوراخ فیلتر عبور می‌کند، ذرات بزرگ‌تر به دام می‌افتند و آب به شکل قطرات بزرگتر متراکم می‌شود و سپس به محفظه جداسازی می‌رود. هوای فشرده کند می‌شود و به ذرات اجازه می‌دهند تا ته نشین شوند.

این فرآیند حرکت قطرات را به سمت تخلیه آسان می‌کند. پس از ورود به سیستم زهکشی، قطرات به شکل قطره‌ای از دریچه‌ی تخلیه، خارج می‌شوند. در این مرحله از تصفیه، مقدار زیادی روغن، ذرات بزرگ و قطرات آب از بین می‌روند. این فیلترها از فشار هوا برای به دام انداختن ذرات جامد و جدا کردن مایعات از هوای فشرده استفاده می‌کنند و برای از بین بردن قطرات آب، روغن و همچنین ذرات گرد و غبار و ذرات بزرگ تا ۲۰ میکرون موثر است.

Array

 اجزای اصلی موجود در تله آبگیر کمپرسور هوا عبارت‌اند از:

◀️ورودی: ورودی فیلتر کمپرسور هوا جایی است که هوا وارد آن میشود. در این قسمت، درپوش داخلی وجود دارد که هوا را به سمت پایین به داخل مارپیچ سوق می‌دهد. استفاده از ورودی با اندازه‌ی مناسب ضروری است.

◀️درپوش فیلتر: این قطعه جریان هوا را از طریق فیلتر هدایت می‌کند. می‌توانید جهت حرکت هوا را با فلش در قسمت بیرونی فیلتر تعیین کنید و از نصب آن به اشتباه جلوگیری کنید.

◀️مسیر هوایی: این قسمت مسیری است که هوا از آنجا عبور می کند، مانند یک سیکلون می چرخد ​​و از درون فیلتر هوا عبور می‌کند.

◀️تخلیه فیلتر: این دریچه اجازه می‌دهد تا هوا از فیلتر خارج شود. تخلیه‌ی فیلتر باید با اندازه‌ی ورودی مطابقت داشته باشد. اگر تخلیه‌ی فیلتر خیلی کوچک باشد، جریان هوا را محدود می‌کند.

◀️فیلتر: فیلتر آلودگی‌ها را از هوا خارج می‌کند و به مرور زمان ذرات را به خود می‌گیرد. در نهایت فیلترها مسدود می‌شوند و باید تمیز و یا تعویض گردند.

◀️کاسه فیلتر: کاسه بزرگ‌ترین قسمت فیلتر است. کاسه به درپوش وصل شده و در جای خود قفل شده است.

◀️منطقه آرام فیلتر: آلودگی‌ها، آب و روغن جمع آوری شده توسط فیلتر همه در منطقه آرام در انتهای فیلتر قرار می‌‌گیرند. معمولا مخزنی در پایین فیلتر کمپرسور قرار می‌گیرد تا از ورود مجدد نخاله‌ها به هوا جلوگیری کند.

◀️زهکشی: آلودگی‌های جمع آوری شده و زباله‌ها باید تخلیه شوند. بسیاری از فیلترها باید به صورت دستی تخلیه شوند، اما برخی دیگر دارای تخلیه خودکار یا برقی هستند.

بسته به دمای هوای فشرده شده، جدا کننده‌های آب قادر به حذف 40-60٪ آب از هوای فشرده شده هستند. تله آبگیرها یا جداکننده های آب برای از بین بردن میعانات از یکی از دو روش استفاده می‌کنند:

◀️ جداکننده های گریز از مرکز، حرکتی دوار و چرخشی ایجاد می‌کنند که باعث می‌شود ذرات با سرعت و شتاب به بیرون منتقل شوند. با رسیدن ذرات به قسمت جداکننده، آن‌ها درون کاسه‌ی فیلتر تخلیه می‌شوند. این روش برای ذرات جامد بزرگ‌تر از پنج میکرون و برای جداسازی قطرات آب و روغن مفید است. مزیت بزرگ جداکننده‌های سانتریفیوژ این است که نیازی به نگهداری و تعمیر ندارند.

◀️ در روش دوم، جداکننده‌های همسان کننده (گردابی)  باعث می‌شوند هوا از داخل فیلتر کمپرسور به سمت خارج جریان یابد. هنگام استفاده از این نوع جداکننده‌ی آب برای کمپرسورهای هوا، شما باید کارتریج‌های فیلتر را به‌طور مکرر تعویض کنید.

Array

کاربرد تله آبگیر کمپرسور باد

از تله آبگیر یا جدا کننده‌ی آب به عنوان راهی برای جلوگیری از ورود مایعات و آلاینده های جامد به کمپرسورهای هوا استفاده می‌شود. آن‌ها مانع از ورود این آلاینده ها به تجهیزات و ایجاد خسارت می‌گردند. با توجه به این که این نوع فیلترها می‌توانند ذرات بزرگ‌تر از ۲۰ میکرون و مهمتر از همه روغن را از آب جدا کنند و به طور کلی تا ۳۰ درصد از رطوبت ورودی به کمپرسور را جذب کنند، وجود آن‌ها برای کمپرسور هوا ضروری می‌باشد.

تله آبگیر با یک مکانیسم ساده فیلترینگ می تواند روغن معدنی، روغن مصنوعی، پلی گلیکول و سایر روان کننده‌ها را که برای ریختن پیچ دوار و سایر قسمت‌های داخلی کمپرسور استفاده می‌شود، از میعانات سیستم کمپرسور جدا کند. علاوه بر این، تله آبگیر به عنوان یک رطوبت‌گیر توانایی حذف مقدار معینی از رطوبت را داشته و به افزایش عملکرد و طول عمر کمپرسور کمک می‌کند.

ورود میعانات به سیستم هوای فشرده شده باعث آسیب دیدن تجهیزات و خراب شدن محصول نهایی می‌شود. استفاده از تله آبگیر این امکان را به شما می‌دهد تا هزینه‌های تصفیه ضایعات هوای فشرده خود را به حداقل برسانید و در عین حال با محیط زیست نیز سازگار باشید.

با وجود این، تله آبگیر برای داشتن هوایی کاملا خالص و عاری از هر گونه ذرات و آلاینده کافی نبوده و به قطعات دیگر از جمله خشک کن هوا (درایر) و میکرو فیلترها نیز برای هوای فشرده‌ی کاملا خالص نیاز می‌باشد.

Array ArrayArray

avatar

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

1 2برگهٔ بعدی

نوشته های مشابه

‫18 نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟