مونو پمپ چیست و چه مزایایی دارد؟
پمپ باد یا کمپرسور باد، جزو ابزارهای پرکاربرد در صنایع هستند که با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، رشد بسیار خوبی داشته و باعث سهولت بسیاری از کارها شده اند. این وسیله دارای انواع مختلفی است که هرکدام دارای قابلیت های مختلفی هستند. مونو پمپ یا کمپرسور اسکرو در دسته پمپ های جا به جایی مثبت قرار دارد و جزو کمپرسورهای محبوب است که کاربرد زیادی دارد؛ اما ویژگی مونو پمپ چیست و چرا از این ابزار استفاده زیادی می شود؟
مونو پمپ چیست؟
مونو پمپ نوعی پمپ جابجایی مثبت است که اسامی متفاوتی دارد و ممکن است آن را با نام کمپرسور اسکرو، پمپ لوله ای، پمپ حفره ای و پمپ غلیظ کش بشناسید. این پمپ به دلیل کاربرد منحصر به فرد از توان بالا و موتور قوی بهره مند است.
منو پمپ از یک استاتور مارپچی پلاستیکی بهره مند است که درون آن یک ماردون فلزی قرار دارد. با چرخش الکتروموتور، ماردون به چرخش در آمده و در جهت محور پمپ می چرخد. از مونو پمپ جهت پمپاژ و انتقالات سیالات ویسکوزی استفاده می شود و برای سیالات با وسکوزیته بالا مناسب است.
اجزای مونو پمپ
مونو پمپ از اجزای زیر تشکیل شده است:
- بدنه
- شفت
- روتور یا ماردونی پمپ
- استاتور
- محفظه
- موتور و گیربکس
- سیستم آب بندی
انواع مونو پمپ
مونو پمپ ها بر اساس نوع کاربری، تقسیم بندی گوناگونی دارند و موارد زیر را شامل می شوند:
مونو پمپ لوله ای
یکی از رایج ترین مدل های مونو پمپ، مونو پمپ لوله ای است که با نام مونو پمپ سری P نیز شناخته می شود و ورودی آن لوله ای شکل است. از این نوع پمپ برای انتقالات سیالات ویسکوز مانند عسل، رب و دیگر سیالات دارای ذرات جامد استفاده می شود. انتقال سیالات به این پمپ از طریق لوله ای که با فلنج به پمپ متصل است، انجام می شود.
مونو پمپ قیف دار
این پمپ به نوع اول شباهت دارند؛ با این تفاوت که در قسمت ورودی آن یک قیف قرار گرفته و از آن برای انتقال موادی مانند خمیر، میوه و… که نمی توانند به راحتی از دهانه لوله عبور کنند استفاده می شود. مارپیچی که درون دستگاه قرار دارد، باعث حرکت سریع تر مواد می شود.
مونو پمپ بتن
مونو پمپ بتن، در پمپاژ بتن های تک سلولی کاربرد دارد که هم در خط تولید بلوک های سبک و هم در دستگاه های پرتابل کف ریزی، استفاده می شود. این پمپ از ویژگی های مانند استهلاک کم و شباهت به مونو پمپ لوله ای برخوردار و برای انتقال بتن میکس شده مناسب است.
مونو پمپ عمودی
مونو پمپ عمودی برای انتقال مواد حاوی ذرات جامد استفاده می شود و نصب و راه اندازی آسانی دارد. این پمپ ها به گونه ای طراحی شده اند که با ورود مواد به داخل مخزن، امکان تخلیه و پمپاژ آن ها را داشته باشند. پمپ عمودی با نام پمپ تخیله بشکه نیز شناخته می شود و یکی از پرکاربردترین مدل های بشکه کش است.
مونو پمپ اندازه گیر
از این پمپ برای پمپاژ مقدار دقیقی از سیال استفاده می شود و برای اندازه گیری مواد با ویسکوزیته کم تا زیاد مناسب است. با تغییر دور محرک ورودی به مونو پمپ ها، امکان تنظیم دبی خروجی وجود دارد. این پمپ باد دارای لوازم جانبی مانند شیر اطمینان، صافی، دمپر پالس و… هستند.
مزایا و معایب مونو پمپ چیست؟
برخی از مزایای مونو پمپ شامل موارد زیر است:
- انتقال مواد با حجم دلخواه
- آلودگی صوتی کم
- طراحی منحصر به فرد و تنوع کاربرد
- قابلیت پمپاژ سیالات غلیظ و رقیق
- به صورت خشک کار می کند
در کنار مزایای بالا، این محصول دارای برخی معایب است:
- قیمت بالا
- هد پایین
- عدم قابلیت پمپاژ در دمای بالا
کاربرد مونو پمپ چیست؟
مونو پمپ دارای کاربردهای زیادی است که برخی از آن ها شامل موارد زیر است:
- صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی
- صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- صنایع رنگ و پلاستیک
- صنایع تولید نیشکر
- صنایع چوب و تولید کاغذ
- پالایشگاه ها و صنایع شیمیایی
- صنایع کاشی و سرامیک
نصب مونو پمپ
نصب مونو پمپ کار دشواری است و لازم است برای آن از متخصصین کمک بگیرید. برای نصب این پمپ لازم است مراحل زیر طی شود:
- مکان مناسب برای نصب پمپ در نظر گرفته شود.
- تهویه مناسبی برای آن در نظر بگیرید.
- پیش از راه اندازی تمیز و روغن کاری کنید.
- محفظه مکش را خشک و تخلیه نمایید.
- تراز پمپ و گیربکس درست باشد.
- از بوشینگ و کوپلینگ مناسب استفاده کنید.
سخن آخر
مونو پمپ چیست؟ مونو پمپ یکی از انواع پمپ صنعتی است که با نام کمپرسور اسکرو نیز شناخته می شود. برای انتقال سیالات جامد می توان از این پمپ استفاده کرد. دیگر کاربردهای این پمپ می توان به استفاده در صنایعی مانند چوب و کاغذ، کاشی و سرامیک، نفت، گاز و پتروشیمی و… اشاره کرد. شما می توانید برای خرید انواع پمپ باد به ایران پمپ مراجعه نمایید.
من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.
عجب مقاله ای بود