معرفی و شناخت انواع کمپرسور هوا

کاربردهای کمپرسور باد در صنایع دریایی

آپدیت شده در: 13 اردیبهشت 1402

صنایع دریایی از حمل و نقل بار و مسافر گرفته تا ماهیگیری، برای فعالیت‌های خود به مجموعه‌ای از تجهیزات نیازمند هستند. کارکرد صحیح این تجهیزات در کنار یکدیگر باعث تداوم فعالیت‌های دریایی خواهند شد. در نگاه اول، آب مهم‌ترین و اصلی‌ترین بخش در صنایع دریایی می‌باشد ولی هوا نیز اهمیت بسزایی در تمامی فعالیت‌های دریایی دارد و وجود آن به اندازه آب حیاتی می‌باشد.

چرا که یکی از اصلی‌ترین تجهیزات در صنایع دریایی، کمپرسور های باد می‌باشند و وجود کمپرسور های باد بدون هوا،  بی معنی خواهد بود. کمپرسور باد در صنایع دریایی کاربردهای بسیار فراوانی دارند که در این مقاله به معرفی مهم‌ترین آن‌ها خواهیم پرداخت.

همچنین توضیحات مختصری درباره نگهداری و تعمیرات از کمپرسورهای باد در صنایع دریایی خواهیم داد. پس اگر برای شما سوال است که کمپرسورهای باد چه کاربردی در صنایع دریایی دارند، با ایران پمپ همراه شوید.

Array

نحوه کار کمپرسورهای باد دریایی:

مکانیزم فشرده‌سازی هوا در کمپرسورهای باد دریایی همانند کمپرسورهای باد دیگر می‌باشد، با این تفاوت که کمپرسورهای باد دریایی در برخی موارد دارای محدودیت‌های بیشتر از کمپرسورهای زمینی می‌باشند.

• منبع انرژی: یکی از محدودیت‌های کمپرسورهای باد دریایی، منبع تامین انرژی آن‌ها می‌باشد. اگر در کشتی ژنراتور برق موجود باشد، می‌توان از کمپرسورهای برقی استفاده نمود. در غیر این صورت ناگزیر به استفاده از کمپرسورهای دیزلی خواهیم بود.

• سیستم خنک‌سازی: کمپرسورهای باد گرمای زیادی تولید می‌کنند و نیاز به خنک‌کاری دارند. بسیاری از کمپرسورهای دریایی از آب دریا جهت خنک‌سازی المان‌های کمپرسور و هوای فشرده استفاده می‌کنند.

• هوای ورودی: همانطور که می‌دانید، هوای ورودی به کمپرسورهای باد باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد اما تامین هوای باکیفیت روی سطح دریا و اقیانوس در همه حال امکان‌پذیر نیست. از همین‌رو کمپرسورهای دریایی نیازمند سیستم فیلترینگ قوی‌تری نسبت به سایر کمپرسورهای باد می‌باشند.

• نوع جنس: آب شور دریا به دلیل وجود املاح فراوان باعث زنگ‌زدگی و خوردگی سریع‌تر فلزات می‌شود. شاید تصور کنید اگر جلوی برخورد آب دریا با کمپرسورهای باد گرفته شود، این مشکل برطرف خواهد شد.

درحالی‌که بخارات آب شور نیز می‌تواند سبب زنگ‌زدگی و خوردگی زود هنگام کمپرسورهای باد شود. برای همین جنس اغلب کمپرسورهای باد دریایی با کمپرسورهای معمولی متفاوت بوده و در ساخت آن‌ها از موادی چون فولاد گالوانیزه، استیل‌های ضد زنگ و آلومینیوم استفاده می‌شود.

Array

نگهداری و تعمیرات از کمپرسورهای باد در صنایع دریایی:

صنایع دریایی اغلب به کمپرسورهای باد بزرگ که توانایی ایجاد فشارهای بالا را داشته باشد، نیاز دارند. نیاز به فشار و دبی بالا در صنایع دریایی نشان‌دهنده اهمیت کمپرسور های باد در این صنعت می‌باشد. نگهداری و تعمیرات از کمپرسور های دریایی بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در صنایع دریایی، کمپرسورهای باد را به صورت روزانه و یا حتی به صورت ساعتی پس از توقف کار آن‌ها مورد بازبینی قرار می‌دهند.

بسته به اندازه کشتی، درجه اهمیت کار آن و زمان ماموریت در آب ممکن است برخی از قطعات جایگزین کمپرسورهای باد و ابزارهای مورد نیاز برای تعمیرات در کشتی موجود باشد. درنتیجه درصورت خرابی کمپرسور باد، می‌توان آن را در داخل کشتی و بدون نیاز به پهلو گرفتن آن و یا درخواست قطعات از واحدهای دیگر تعمیر نمود.

اصلی‌ترین وظایف مربوط به نگهداری و تعمیرات از کمپرسور های باد دریایی شامل وارد زیر می‌باشد.

Array

1 – خشک‌ نگه‌داشتن سیستم‌ها:

یکی از مهم‌ترین وظایف نگهداری و تعمیرات از کمپرسورهای باد در صنایع دریایی، بررسی خشک بودن بخش‌های مختلف سیستم و عملکرد میکروفیلتر های خشک‌کننده هوای فشرده می‌باشد.

• تخلیه مخزن کمپرسور باد: هوای دریا رطوبت بسیار بالایی دارد و طبیعی است که آب جمع شده در مخزن کمپرسور مقدار زیادی باشد. زنگ‌زدن و پوسیدن مخزن باعث ایجاد دردسرهای فراوانی در کشتی خواهد شد. در نتیجه تخلیه میعانات مخزن یکی از کارهای مهمی می‌باشد که باید همه روزه و حتی در ساعات مشخصی در روز انجام پذیرد. برای کشتی‌هایی که خدمه کمی دارند، استفاده از شیرهای تخلیه خودکار شدیدا توصیه می‌شود.

• بررسی فیلتر جداکننده آب: جداکننده آب باید به صورت زمان‌بندی شده بررسی شود تا از صحت کارآیی آن اطمینان حاصل گردد. با اینکه فیلترهای جداکننده آب قادر نیستند تا هوای فشرده را به اندازه مورد نیاز خشک نمایند، با این‌حال اطمینان از صحت عملکرد آن‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد.

• بررسی خشک‌کن‌ها: برای خشک کردن هوای فشرده در صنایع دریایی از خشک‌کن‌های تبریدی و یا جذبی استفاده می‌شود. اگر از خشک‌کن‌های تبریدی استفاده می‌کنید، باید از تخلیه صحیح میعانات خشک‌کن تبریدی اطمینان حاصل نمایید. در خشک‌کن‌های جذبی نیز لازم است تا مواد جاذب را بررسی نمایید و درصورت نیاز به شارژ، آن‌ها را شارژ نمایید.

Array

2 – بررسی نشتی‌ها:

زمانی‌که سیستم‌ هوای فشرده دچار نشتی شود، بسته به اندازه نشتی، سیستم دیگر کارآمدی سابق خود را نخواهد داشت. نیروی هوای فشرده به خودی خود بسیار ارزشمند می‌باشد و زمانی‌که شما از این نیرو برای ادامه فعالیت‌های حیاتی استفاده می‌کنید، ارزش آن دوچندان خواهد شد. به دلیل محدود بودن منابع نیرو در میان دریا، لازم است تا با هرگونه نشتی در اسرع وقت مقابله نمایید.

یکی از وظایف نگهداری و تعمیرات از کمپرسورهای باد در صنایع دریایی، بررسی نشتی‌های احتمالی سیستم می‌باشد. برای اینکار خدمه بخش‌های زیر را به صورت منظم بررسی می‌نمایند.

• لوله‌کشی‌ها

• کوپلینگ‌ها

• فیتینگ‌ها

• اتصالات

• دریچه تخلیه

این بخش‌ها در سیستم هوای فشرده مستعد نشتی بوده و لازم است تا بصورت منظم بررسی شوند.

Array

3 – بررسی فشار:

زمانی‌که از کمپرسورهای باد در کشتی استفاده می‌نمایید، بسیار مهم است که فشار مناسبی از سیستم دریافت نمایید. فشار هوای فشرده چه کم‌تر از مقدار مناسب باشد و چه بیشتر، باعث صدمه دیدن ابزارها و تجهیزات شده و باعث به مشکل خوردن فعالیت‌ها خواهد شد.

فشار کم: اگر فشار سیستم از حد تعیین شده پایین‌تر باشد، لازم است تا احتمال نشتی داشتن سیستم را درنظر بگیرید. همچنین فشار کم می‌توان از باز شدن بدون برنامه دریچه تخلیه و هدر دادن هوای فشرده ناشی شود.

کاهش فشار به سبب چنین مواردی باعث وارد شدن فشار مضاعف به کمپرسور باد شما برای جبران کمبود فشار گردد. همچنین ابزارها و تجهیزات پنوماتیک شما به دلیل عدم دریافت فشار مورد نیاز، کارآیی خود را از دست خواهند داد.

فشار زیاد: فشار زیاد در سیستم بسیار خطرناک‌تر از فشار کم می‌باشد. بالا بودن فشار سیستم می‌تواند باعث از کار افتادن دریچه مکش و انسداد لوله‌ها شده و خطرات زیادی را ازجمله احتمال انفجار مخزن و آسیب دیدن ابزارهای پنوماتیک شما را به همراه داشته باشد.

برای بررسی فشار در سیستم هوای فشرده، خدمه باید به گیج‌های سنجش فشار توجه فراوانی داشته باشند. همچنین سالم بودن گیج‌ها برای خوانش دقیق فشار نیز بسیار مهم است.

Array

کاربرد کمپرسورهای باد در صنایع دریایی:

کمپرسورهای باد تجهیزات بسیار پرکاربردی می‌باشند، درواقع اتوماسیون‌های صنعتی را مدیون کمپرسورهای باد هستیم. کشتی‌ها برای تداوم فعالیت‌های خود از کمپرسورهای باد بهره می‌برند و بسته به اندازه کشتی و هوای فشرده مورد نیاز، ممکن است کشتی‌ها از چندین کمپرسور باد برای اجرای برنامه‌های خود استفاده نمایند.

برای کاربردهای دریایی می‌توانید انواع مختلفی از کمپرسور های باد چند مرحله‌ای و روتاری اسکرو پیدا کنید. برای آشنایی با کاربردهای اصلی کمپرسورهای باد در صنایع دریایی به لیست زیر نگاه کنید.

Array
عملکرد موتور:

کمپرسورهای باد برای حرکت کشتی‌ها در میان آب‌ دریاها به کمک موتورهای کشتی می‌آیند. کمپرسورها به راه‌اندازی و کنترل موتورهای اصلی و کمکی کشتی کمک می‌نمایند. بسیاری از کشتی‌ها از کمپرسور های باد برای راه‌اندازی موتورها استفاده می‌کنند. برای ورود و خروج از بندرها، ممکن است به یک کمپرسور باد اصلی برای کمک به کارکرد موتورها نیاز داشته باشید.

راه‌اندازی ابزارها:

کشتی‌ها برای تعمیرات اضطراری نیازمند ابزار می‌باشند و کمپرسورهای باد نیروی مورد نیاز برای راه‌اندازی این ابزارها را فراهم می‌کند.

Array

تامین نیروی سیستم‌های ایمنی:

اگر تابحال بر روی کشتی کار کرده باشید، می‌دانید که ایمنی بر روی کشتی حرف اول را می‌زند. شرایط آب‌وهوایی بد و برخورد با صخره‌ها و شناورهای دیگر، تنها بخشی از خطرات و مشکلاتی است که ممکن است برای کشتی‌ها بوجود آید. کمپرسورهای باد به تامین انرژی مورد نیاز برخی از سیستم‌های ایمنی کشتی‌ها کمک می‌کنند.

• سیستم هشدار: کمپرسورهای باد به راه‌اندازی سیستم‌های هشداری چون شیپور مه‌گرفتگی و بوق کشتی کمک می‌کنند.

• آتش‌سوزی: کشتی‌ها ممکن است به دلایل مختلفی دچار آتش‌سوزی شوند و در این شرایط، کشتی تنها می‌تواند به منابع خودش اتکا نماید. کمپرسورهای باد در این شرایط به کمک کشتی‌ها آمده و آب دریا را برای خاموش کردن آتش انتقال می‌دهند.

• تخلیه کشتی: زمانی‌گه کشتی دچار سانحه شود، قایق‌های نجات به کمک کشتی‌ها خواهند آمد. کمپرسور های باد می‌توانند بالا و پایین آوردن قایق‌های نجات را بسته به سیستم و ساختارهای کشتی برعهده بگیرند.

Array

انتقال مواد:

کشتی‌ها برای انتقال مواد از پمپ‌های پنوماتیک استفاده می‌نمایند. در سایت‌های حفاری و اکتشاف نیز ممکن است از نیروی هوای فشرده برای انتقال نفت و سایر مواد استفاده شود. برای انتقال آب شیرین در داخل کشتی و یا موادی که حفظ خلوص آن‌ها مهم است، از کمپرسورهای باد بدون روغن استفاده می‌شود.

این موارد تنها بخشی از کاربردهای کمپرسورهای باد در صنایع دریایی هستند. کمپرسورهای باد برای فعالیت‌های فراوان دیگری چون پر کردن مخازن اکسیژن در زیر دریایی‌ها و یا شارژکردن کپسول‌های غواصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

Array
جمع بندی:

صنایع دریایی همانند سایر صنایع به شکل وسیع از کمپرسورهای باد برای اجرای برنامه‌های خود و تداوم فعالیت‌های کلیدی استفاده می‌نمایند. هرچند دقت داشته باشید که کمپرسورهای باد دریایی بصورت کامل مشابه کمپرسورهای باد زمینی نبوده و در برخی از موارد، متفاوت از کمپرسورهای زمینی می‌باشند.

به دلیل کاربردهای گسترده کمپرسورهای باد در صنایع دریایی ، نگهداری و تعمیرات کمپرسورها را بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله با امور اصلی نگهداری و تعمیرات از کمپرسورهای باد دریایی و کاربردهای این تجهیزات گرانبها در صنایع دریایی آشنایی آشنا شدید.

کاربردهای کمپرسور باد در صنایع دریایی

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟