خنک کردن کمپرسور باد + معرفی چند روش برای خنک کردن
تمام کمپرسور های باد، گرما تولید میکند. اما نباید درجه گرما بسیار بالا برود تا حدی که به قطعات دستگاه آسیب برسد. در چنین شرایطی، از خنک کننده ها به منظور کاهش دما موتور کمپرسور استفاده میشود. هرچه درجه حرارت کمپرسور باد متعادل تر باشد، احتمال خرابی کاهش و طول عمر آن افزایش پیدا میکند. این دلایل ما را بر آن داشت که در این مقاله توضیحاتی در مورد چرایی اهمیت خنک کردن کمپرسور باد و نقش آن در سیستم هوای فشرده بپردازیم.
محافظت از یک دارایی اساسی
کمپرسور باد به عنوان یک دارایی اساسی برای هر شغل محسوب میشود، مخصوصا که این کمپرسور از نمونه های صنعتی استفاده شده در کارخانه جات باشد. چنانچه کمپرسوری از کار بیفتد، فعالیت های آن شغل دچار اختلال میشود. توقف تولید و چرخه فعالیت به علت خرابی کمپروسور های باد، هزینه بر خواهد بود.
بیشتر بخوانید : روش های کاهش هزینه کمپرسور باد
برای جلوگیری از بروز این اتفاقات، بهترین کار این است که هنگام خرید کمپرسور، نحوه خنک کردن کمپرسور باد را در نظر بگیرید. همچنین پس از شروع به استفاده از کمپرسور باد، در زمان ها معین مثلا هر ماه یکبار، نحوه فعالیت خنک کننده ها را بررسی نمایید.
چرا استفاده از خنک کننده مهم است؟
کمپرسور باد حین فشرده سازی هوا، همواره با افزایش گرما مواجه است که بخش عمده ای از این گرما، از موتور کمپرسور تولید میشود. گرمای بیش از حد موتور کمپرسور باد علاوه بر اینکه به خود موتور آسیب میرساند، ممکن است به دیگر قطعات کمپرسور باد مثل سیم پیچ ها آسیب رساند.
در این مواقع، وجود خنک کننده های کمپرسور میتواند نقش مهمی در افزایش بهره وری و کارایی کمپرسور داشته باشد. همچنین وجود خنک کننده برای کمپرسور هایی که در مکانهای گرم فعالیت میکنند، الزامیست. این قاعده برای تمامی کمپرسور های باد در فصول گرم سال بخصوص فصل تابستان نیز مربوط میشود.
روش های خنک سازی کمپرسور باد
تعدادی زیادی روش جهت خنک سازی کمپرسور باد وجود دارد که بسته به هزینه و پیچیدگی آن، نسبت به یکدیگر متفاوت است. با این حال از متداول ترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روغن خنک کنده
- اینترکولر
- خنک کننده آب
- همرفت طبیعی
خنک کنندگی روغن : در این روش از روغن به منظور خنک سازی کمپرسور باد استفاده میشود. در کمپرسور های نیمه صنعتی مانند پیستونی و یخچالی، روغن اصلی موتور کمپرسور، وظیفه خنک کنندگی را بر عهده دارد. به همین دلیل است که هنگام انتخاب روغن کمپرسور باد، باید بهترین نوع آن را انتخاب نمایید.
اینترکولر : از اینترکولر ها به منظور خنک کاری کمپرسور های دو مرحله ای استفاده میشود. اینترکولر معمولا شامل یک مبدل حرارتی است که حرارت تولید شده در کمپرسور را خارج میکند. اینترکولرها کاربرد های زیادی در بین کمپرسور های باد، کولرهای گازی، یخچال و و توربین دارد.
اینترکولر در کمپرسور های دو مرحله ای، بین دو مرحله قرار گرفته و وظیفه آن کاهش دمای هوای خروجی از مرحله اول تا دمای محیط است.
خنک کننده آب : سیستم خنک کننده آب کمپرسور باد تقریبا شبیه سیستم خنک کننده ای است که ما در اتومبیل ها میبینیم. آب از طریق لول های اطراف بدنه کمپرسور پمپ میشود، و در آنجا گرما را میگیرد که پس از آن در رادیاتور ریخته میشود.
همرفت طبیعی : همرفت طبیعی به ویژگی هایی گفته میشود که سطح را افزایش دهد و فرصت حرکت گرما به هوای اطراف را به حداکثر میرسانند.
تاثیر محفظه های کمپرسور باد در خنک کنندگی
برخی از دارندگان کمپرسور باد، مخصوصا کمپرسور های صنعتی، دستگاه را درون یک اتاق با محفظه اختصاصی قرار میدهند. این کار برای به حداقل رساندن سر و صدای محل کار و کنترل دمای کمپرسور باد انجام میگیرد.
روش خنک سازی متکی بر حفظ اختلاف زیاد دمایی بین گرمای کمپرسور باد و محیط اطراف آن است. به همین دلیل طراحی و قرار دهی محفظه های ضعیف یا غیراستاندارد برای کمپرسور باد، نه تنها سبب خنک شدن آن نمیشود، بلکه ممکن است منجر به گرم شدن بیش از انتظار کمپرسور شود.
یکی از معایب استفاده از محفظه های کمپرسور این است که ممکن است هوای خروجی دوباره داخل محفظه کشیده شود. این گردش مجدد میتواند دما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. از دیگر موارد میتوان به کم شدن جریان هوا در محفظه و فضای کم داخل آن اشاره کرد. هر دو این معایب میتواند منجر به افزایش بیش از حد دمای کمپرسور حین کار شود.
بیشتر بخوانید : تبدیل واحد فشار
نکات مهم در خنک سازی کمپرسور باد
متعادل کردن دما کمپرسور به جریان هوا مناسب و انجام تعمیر و نگهداری منظم پیشگیرانه بستگی دارد. در اینجا چند نکته مهم در مورد هر دو ذکر شده است:
جریان هوا
- اگر از کمپرسور در مکان بسته و مسقف استفاده میکنید، اطمینان حاصل کنید که پنجره های ورودی برای ورود و خروج هوا به اتاق کمپرسور باز هستند.
- مجراهای ورودی هوا را بررسی کنید. بهتر است هوای ورودی به کمپرسور تمیز، خنک و خشک باشد.
- اطمینان حال کنید که هوای خروجی به داخل اتاق کمپرسور برگشت داده نمیشود.
نگهداری
- فیلتر های هوای کمپرسور را پیش از اینکه کاملا کثیف شود، تعویض کنید. یک فیلتر مسدود شده فشار مکش را افزایش میدهد و کمپرسور را مجبور میکند تا بیشتر کار کند تا هوا را در فشار و حجم لازم تحویل دهد.
- در فواصل زمانی توصیه شده توسط تولید کننده کمپروسور باد، روغن کمپرسور را تعویض کرده و از روغن مناسب و مرغوب استفاده نمایید.
- پره های خنک کننده و فن خنک کننده را تمیز نگه دارید تا انتقال گرما به حداکثر برسد.
- رادیاتور ها و سیم پیچ های مبدل حرارتی را مرتب تمیز کنید تا حداکثر کارایی را داشته باشد.
نتیجه گیری
هر چقدر کمپرسور باد حین کار دمای متعادل تری داشته باشد، با بهره وری بیشتری کار میکند. جهت تحقق این امر، باید تا میتوانید کمپرسور را خنک نگهدارید تا دمای متعادل تری داشته باشد. برای خنک کردن کمپرسور باد میتوانید از انواع روش های خنک کننده مانند نصب اینترکولر یا روغن استفاده نمایید. همچنین قراردهی کمپرسور در محیطی با دمای مناسب میتواند در خنک سازی دستگاه موثر است.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد، چنانچه تمایل به مطالعه مقالات بیشتری در حوزه کمپرسور باد را دارید، میتوانید به مقالات ایران پمپ مراجعه نمایید. سایت ایران پمپ مرجع تخصصی انواع کمپرسور و پمپ باد بوده و دارای اطلاعات زیادی در خصوص این ماشین آلات صنعتی است. همچنین ایران پمپ با ارائه مشاوره توسط کارشناسان خود به مشتریان و کمپرسور داران، به سوالات فنی مراجعین گرامی پاسخ میدهد.
من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.
aaaaliii bood 😍😍😍
کاش این مقاله رو زودتر خونده بودم
چقدر جالب
خیلی خوب بود
بسیار گویا و شفاف بیان کردید
دستخوش
شما همیشه امیدوارم کننده صحبت می کنید و این خیلی خوبه
اکانت اینستا هم دارید؟
مشاورینتون قابل اعتمادن؟
آدرس دفترتون کجاست
بیشتری بنویسین لطفا
احسنت عالی بود
توی متن گفتید روغن اصلی موتور کمپرسور باد وظیفه خنک کنندگی رو داره
میشه بگید چه برندی بهتره؟!
سلام وقت بخیر.هر نوع کمپرسور بادی یک نوع روغن مخصوص به خودشو داره.مثلا کمپرسور های یخچالی روغن برودتی باید داخلش بریزید.کمپرسور های تسمه ای یک نوع دیگه وهمچنین سیلندری هم نوع مخصوص به خودشو داره.بهترین راه حل این هست که از شرکت سازنده بپرسید که چه نوع روغنی مناسب دستگاهتون هست