psi و cfm چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟
زمانی که قصد خرید ماشین آلات بادی مانند کمپرسور باد را دارید مفاهیمی نظیر psi و cfm بسیار با اهمیت تلقی میشوند. درک تفاوت psi و cfm از نظر این که هرکدام چه چیزی را اندازه گیری میکنند، هنگام خرید سیستمهای بادی مهم است.
برای اینکه بتوانید متناسب با نیازتان دستگاه بادی مناسبی تهیه کنید باید آشنایی مختصری با این اصطلاحات داشته باشید. با توجه به کاربرد سیستم هوای فشرده ، و دانستن مقدار فشار و میزان حجم مخزن مورد نیازتان میتوانید کمپرسور باد دلخواهتان را تهیه کنید.
در ادامه مقاله توضیحاتی در این خصوص به شما مخاطبان عزیز داده میشود تا با آگاهی بیش تری اقدام به خرید محصولات بادی کنید.

Psi چیست؟
psi یکی از اصطلاحات مهم در هوای فشرده و مخفف کلمه pound (force) per square inch میباشد. معنای فارسی این اصطلاح (نیروی) پوند بر اینج مربع است.
Psi مقدار فشاری که به هر اینچ مکعب فضا وارد میشود را اندازه گیری میکند. نیروی هوا همان چیزی است که به هوای فشرده شده قدرت میدهد. به طور مثال: زمانی که گفته میشود خروجی کمپرسور هوا ۱۰۰ psi میباشد؛ یعنی ۱۰۰ پوند فشار به هر اینچ مربع فضا وارد میکند. یا اگر فشار ابزار بادی ۹۰ psi باشد؛ یعنی این دستگاه، حجم هوایی که در اختیار دارد با فشار ۹۰ پوند فشرده میکند.
Cfm چیست؟
Cfm دیگر اصطلاح مهم در هوای فشرده و مخفف کلمه cubic feet per minute میباشد. معنای فارسی این اصطلاح فوت مکعب بر دقیقه است.
Cfm میزان جریانی که در هر دقیقه از دستگاه خارج میشود را اندازه گیری میکند. حجم هوا نیز به کمک cfm قابل اندازه گیری است. به طور مثال: زمانی که ذکر میکنند خروجی کمپرسور هوا ۴۰ cfm است؛ یعنی ۴۰ فوت مکعب هوا در دقیقه تولید شده و در جریان است.
این اصطلاح مرتبط با کمیت و یا حجم دستگاه است و ارتباطی بین آن و فشار و یا نیرو وجود ندارد. حجم هر فوت مکعب معادل ۷.۵ گالن است. یک فوت مکعب برابر با مکعبی به ابعاد ۱۲ × ۱۲ ×۱۲ اینچ میباشد.

بررسی کامل تفاوت psi و cfm
تفاوت psi و cfm در آن چیزی است که این دو اندازه گیری میکنند؛ psi فشار و cfm حجم را اندازه گیری میکند. این دو مولفه، حداکثر فشار هوا و حداکثر حجم هوای تولید شده توسط کمپرسور هوا را نشان میدهند.
دقت کنید برای این که پمپ باد عملکرد ایده آلی داشته باشد باید هر دو مقیاس به اندازه کافی و متناسب با مشخصات سیستم تنظیم شوند. برای این کار باید کمپرسور هوای مناسب تهیه کرد.
به طور مثال: اگر کمپرسور psi مناسبی ایجاد کند اما حجم هوای آن کافی نباشد و یا برعکس، عملکرد دستگاه بادی مناسب نخواهد بود. حتی این مورد را نیز در نظر داشته باشید که فشار و حجم بیش تر از حد نیاز نمیتواند عملکرد ابزار بادی را بهبود ببخشد چرا که دستگاه فقط در حد نیاز از توان کمپرسور استفاده میکند و مازاد آن بی فایده خواهد بود.
به منظور جلوگیری از رخداد چنین شرایطی بهتر است به صورت دوره ای ابزار آلات را بررسی کنید و در صورت نیاز تنظیمات جدیدی روی دستگاه بادی و کمپرسور اعمال کنید.
Psi و Cfm چه ارتباطی با هم دارند؟
Psi و cfm دو اصطلاحی هستند که در کنار یکدیگر مشخصات عملکردی کمپرسور های باد را تعیین میکنند. اطلاع از هریک از آنها به تنهایی کافی نیست؛ به عبارتی با یکدیگر معنا پیدا میکنند. برای این که یک دستگاه پنوماتیک یا بادی عملکرد بهینه داشته باشند، هر دو مقیاس psi و cfm باید کافی باشند.
به منظور درک بهتر مفهوم تفاوت psi و cfm و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر مثال زیر را دریابید:
فرض کنید به یک تونل جریانی از هوا با سرعت، حجم و فشار مشخص وارد میشوید، حال اگر به تدریج که هوا جلوتر میرود تونل باریک تر شود؛ جریان هوا قوی تر میشود( افزایش cfm ) و هوا نیز در فضای کمتری فشرده میشود پس فشار هوا (psi) نیز افزایش خواهد یافت.
حجم و فشار طبق رابطه بویل به طریق زیر با یکدیگر ارتباط دارند: P1 × V1 = P2 × V2
از فرمول فوق استنباط میشود که حاصل ضرب حجم اولیه و فشار اولیه با حجم ثانویه و فشار ثانویه برابر است. بنابراین اگر فشار و حجم دستگاه بادی هر دو ۱۰۰ باشد اما در منطقه تنها بتوان فشار ۸۰ psi را اعمال کرد، برای جبران آن و جلوگیری از کاهش فشار تخلیه هوا طبق فرمول باید حجم به ۱۲۵ cfm رسانده شود.
پس با توجه به این که هر ۴.۵ cfm معادل یک اسب بخار است، کمپرسوری با توان ۵.۵ اسب بخار برای این سیستم بادی مورد نیاز است.

کمپرسور هوای مناسب برای راه اندازی ابزارهای بادی
در ابتدا، قبل از هر چیز باید دستگاه بادی را که میخواهید راه اندازی کنید، بشناسید و اطلاعات کافی از عدد psi و cfm آن داشته باشید. این اطلاعات معمولا روی وب سایت کارخانه تولید کننده و یا سایت فروش محصول به چشم میخورد. با مراجعه به آن، فشار مورد نیاز برای فشرده سازی هوا و حجم دستگاه برای خریدار مشخص میشود.
برای محاسبه cfm، اگر مقدار cfm ابزار پنوماتیک 6.5 باشد، برای این که حداقل cfm مورد نیاز برای راه اندازی دستگاه مشخص شود؛ باید این عدد را در 1.2 ضرب کنید. به طور مثال: حداقل cfm برای این ابزار بادی 7.8 میباشد. این عدد حاصل ضرب 6.5 در 1.2 میباشد. پس کمپرسور بادی که برای این دستگاه تهیه میکنیم باید حداقل حجم ۷.۸ لیتری داشته باشد.
به کلمه حداقل در محاسبه مقدار cfm دقت ویژه داشته باشید. چرا که به طور کلی پیشنهاد میشود، به منظور کارایی بیش تر ابزار آلات بادی، پس از محاسبه و مشخص شدن حداقل cfm ، حجم هوا را حدودا ۳۰ درصد بیش تر از حجم مورد نیاز در نظر بگیرید.
اکثر ابزارهای بادی برای فشرده کردن هوا از حدود ۷۰ تا ۹۰ psi فشار استفاده میکنند و کمپرسورهای هوا به طور میانگین ۸ بار یا ۱۱۵ psi فشار باد تولید میکنند؛ بنابراین برای این ابزارها مناسب میباشند.
کمپرسورهای باد فشار قوی نیز برای دستگاهها و ابزارهای بادی فشار قوی وجود دارند. این کمپرسورها فشار هوایی در حدود ۱۰.۵ بار یا ۱۴۵ psi را ایجاد میکنند که برای این دستگاهها ایده آل است.
سخن آخر
با توجه به این که psi فشار و cfm حجم را اندازه گیری میکند، آشنایی با تفاوت psi و cfm در هنگام خرید کمپرسور باد کمک شایانی به خریداران خواهد کرد. همان طور که در مطالب فوق به آن اشاره شد psi و cfm در ابزارهای بادی ارتباط محسوسی با یکدیگر دارند و در کنار یکدیگر مشخصات عملکردی دستگاه را مشخص میکنند.
چنانچه هرگونه سوالی در خصوص کمیت های اندازه گیری فشار psi و cfm داشتید، میتوانید در قسمت نظرات مطرح کنید تا همکارانمان در قسمت مشاوره شرکت ایران پمپ در کوتاهترین زمان ممکن به سوالات شما عزیزان پاسخ دهند.
خیلی خوشحالم که هستین
چطوری می تونم باهاتون ارتباط بر قرار کنم