مقالات تخصصی و پژوهشی ایران پمپ

آشنایی با انواع روغن داخل کمپرسور یخچال

یخچال فریزر یکی از مهم‌ترین وسایل هر منزل محسوب می‌شود که همواره باید کارکرد عالی و بدون عیبی داشته باشد. یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین اجزای هر یخچال، کمپرسور آن است. در کمپرسورها از روغن‌های مختلفی استفاده می‌شود. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی و توضیح انواع روغن داخل کمپرسور یخچال، ویژگی‌ها و چگونگی تعویض آن‌ها بپردازیم. در ابتدا لازم است تا مطالبی در مورد کمپرسور یخچال، اجزای آن و چگونگی عملکرد این اجزا بیان شود تا درک بهتری از اهمیت این کمپرسورها حاصل گردد. با ایران پمپ همراه باشید.

با کمپرسور یخچال بیشتر آشنا شوید.

کمپرسور یخچال را می‌توان قلب تپنده یخچال لقب داد، زیرا باعث گردش گاز تبریدی پیرامون سیستم و متعاقب آن به وجود آمدن سرما می‌شود. در حقیقت اگر در کمپرسور یخچال ایرادی به وجود آید، تمام عملکرد یخچال مختل خواهد شد. اجزای تشکیل‌دهنده یک یخچال را به می‌توان به سه دسته‌ی کلی اجزای مکانیکی، اجزای الکتریکی و گاز (مبرد) تقسیم‌بندی کرد.

Array

مواردی همچون ترموستات، فانوسک دارای گاز، لوله بلو، فنرها، اهرم‌ها، لوله مویی و موتور الکتریکی در زمره‌ی اجزای الکتریکی یخچال قرار دارند. وظیفه‌ی بخش الکتریکی در غالب یخچال‌های خانگی، حرکت دادن بخش مکانیکی است. مواردی همچون کمپرسور، محفظه تولید یخ (اواپراتور)، درایر و رادیاتور خنک‌کننده (کاندنسور) هم جزو اجزای مکانیکی یخچال محسوب می‌شوند.

کمپرسور یخچال چه اجزایی دارد؟

اجزای اصلی کمپرسور یخچال عبارت‌اند از:

  • میل‌لنگ
  • سوپاپ‌ها
  • پیستون

با چرخش میل‌لنگ، پیستون عملکردی مشابه یک تلمبه دارد و با باز و بسته شدن سوپاپ‌ها، گردش گاز در درون لوله‌ها و سیلندر اتفاق می‌افتد. گاز به طور مداوم از لوله‌ی برگشت، مکش می‌شود و با فشار زیادی به لوله‌ی رفت می‌رود. پیامد این اتفاق به وجود آمدن سرما است، زیرا گاز سرما ساز به طور متناوب در سیستم حرکت می‌کند.

به منظور روانکاری و خنک کردن بخش‌های مکانیکی و الکتریکی یخچال‌های عادی از روغن استفاده می‌کنند. چنانچه یخچال دارای فریزری بزرگی باشد، استفاده از فن برای خنک کردن بسیار کارآمد است. در حقیقت روغن در کمپرسورهای یخچال نقش بسیار مهمی دارد و باید حتماً از روغن‌های مناسب و باکیفیتی به منظور خنک کردن اجزا استفاده شود. در ادامه به معرفی انواع روغن داخل کمپرسور یخچال می‌پردازیم.

انواع روغن داخل کمپرسور یخچال

روغن‌های مورد استفاده در صنعت تبرید هم شامل دو نوع روغن‌های معدنی و روغن‌های مصنوعی هستند.

1- روغن‌های معدنی

از جمله روغن‌های معدنی می‌توان به نفتنیک، پارافین و ترکیبات آروماتیک اشاره کرد. لازم به ذکر است که ترکیبات آروماتیک یا خوش‌بو در زمره‌ی مواد پلیمری قرار دارند و پارافین هم یک جامد با تنش‌پذیری و نقطه ذوب پایین است که به آن پلیمر با وزن مولکولی کم یا الیگومر هم می‌گویند. در این بین نفتنیک در صنایع تبرید کاربرد زیادی دارد. چنانچه گاز یا مبرد مورد استفاده در یخچال از نوع گازهای قدیمی نظیر R11، R12 و R22 باشد، استفاده از روغن‌های معدنی مثل 4GS و 3GS بسیار مؤثر خواهد بود.

Array

2- روغن‌های مصنوعی

این روغن‌ها شامل مواردی مثل آلکیل بنزن، روغن‌های آلی و گلیکول هستند که در این بین آلکیل بنزن و روغن‌های آلی کاربرد گسترده‌ای در صنعت تبرید دارند. استفاده‌ی عمده روغن‌های مصنوعی برای زمانی است که از گازهای جدید مثل R134، R407 و R410 در داخل یخچال بهره گرفته شود. همان‌طور که پیش‌تر هم بیان شد روغن وظیفه‌ی بسیار حساسی را به ویژه در کمپرسور برعهده دارد و در صورت بروز نشانه‌های مشخصی، حتماً باید تعویض آن صورت بپذیرد تا اختلالی در کار یخچال به وجود نیاید.

نشانه‌های زمان تعویض روغن

1- کاهش میزان روغن

چنانچه به هر دلیلی در مدار گاز یخچال نشتی به وجود آید، ممکن است روغن به مقدار قابل‌توجهی به بیرون بریزد. برخی با وقوع چنین شرایطی، اقدام به افزودن روغن می‌کنند اما توصیه ما این است که در چنین حالتی کل روغن را تعویض نمایید.

2- عوض شدن رنگ روغن

یکی از واضح‌ترین علائم تعویض روغن کمپرسور یخچال، تغییر رنگ آن است. در صورتی که رنگ روغن کمپرسور به رنگ سیاه، سبز و یا طوسی تبدیل شود، بایستی در اسرع وقت نسبت به تعویض روغن کمپرسور اقدام کرد.

3- برخورد رطوبت و هوا با روغن

معمولاً تا زمانی که رطوبت و هوا داخل روغن کمپرسور نشود، نیازی به تعویض آن نیست؛ اما اگر به هر دلیلی هوا و رطوبت با باز شدن سیکل وارد کمپرسور شود، پس از مدتی موجب خراب شدن روغن می‌گردد. با وقوع چنین شرایطی باید بی‌درنگ روغن کمپرسور یخچال را تعویض نمود تا اختلالی در کار یخچال به وجود نیاید.

4- مسدود شدن مدار گاز

گاهی اوقات وقوع واکنش خوردگی باعث خوردگی لوله‌های گاز می‌شود. منظور از خوردگی، اکسید شدن و واکنش با اکسیژن است. با بروز خوردگی، مسدود شدن مدار گاز یک اتفاق بسیار محتمل می‌باشد که می‌تواند عمر کمپرسور را تا میزان زیادی کاهش دهد. در چنین حالتی تعویض روغن کمپرسور برای افزایش عمر آن بسیار مؤثر خواهد بود. مشاهده هر کدام از علائم فوق موجب فرسودگی کمپرسور و یخچال می‌شود و در این شرایط تعویض روغن کمپرسور یک امر الزامی است. در ادامه به بیان نکاتی در این زمینه می‌پردازیم.

Array

نکاتی در مورد تعویض روغن کمپرسور

  • در وهله‌ی اول بهتر است این کار توسط یک تعمیرکار حرفه‌ای یا نصاب یخچال انجام شود تا احتمال خطا به حداقل برسد.
  • اگر حجم روغن از دست رفته یا فاسد شده مقدار قابل‌توجهی نباشد، نیازی به تعویض روغن نیست و صرفاً با افزودن روغن، می‌توان میزان روغن هدر رفته را جبران نمود.
  • معمولاً روغن کمپرسور یخچال باید هر 6 ماه تعویض شود.
  • راه‌های مختلفی برای آزمایش و کنترل کردن روغن وجود دارد که یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین آن‌ها، استفاده از تست‌های اسیدی است. با استفاده از این تست‌ها، میزان اسیدیته‌ی روغن پیش از رسیدن به غلظت‌های مشکل‌زا، مشخص می‌گردد.
  • به منظور تعویض روغن باید ابتدا کمپرسور را از دستگاه جدا نموده و میزان روغن آن را اندازه گرفت. سپس کمپرسور باید وارونه شود تا روغن از لوله مکش یا همان لوله بازگشت خارج گردد. در ادامه مقدار روغن خارج شده اندازه‌گیری می‌شود. بعد از انجام این کار انتهای شلنگ یا لوله‌ی آزاد وارد ظرف روغن جدید می‌گردد و پمپ باد خلأ نیز روشن می‌شود.
  • میزان روغنی که وارد کمپرسور می‌شود نباید بیش از حد باشد و لذا اندازه‌گیری مداوم آن یک امر الزامی است. در ادامه باید کمپرسور تخلیه شده و شیر قطع کن آن باز شود. آخرین مرحله هم روشن کردن کمپرسور یخچال خواهد بود.

سخن پایانی

در این مقاله سعی شد تا نکات مفیدی در زمینه انواع روغن داخل کمپرسور یخچال و علائم و نحوه‌ی تعویض آن در اختیار شما عزیزان قرار بگیرد. لازم به ذکر است که مجموعه‌ی ایران پمپ آماده است تا بهترین خدمات را در زمینه‌های فوق به شما ارائه دهد. امیدواریم با مطالعه این مطلب توانسته باشیم ابهامات شما را در زمینه کمپرسور یخچال و روغن مورد استفاده در آن برطرف کنیم.

آشنایی با انواع روغن داخل کمپرسور یخچال

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نوشته های مشابه

‫14 نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟