مدیریت دوشنبه ، ۱۶ دی ، ۱۳۹۸ | 7:52 بازدید: 478 زمان مورد نیاز برای مطالعه : 10 دقیقه
یکی از مهمترین و پرکاربردترین دستگاههای مکانیکی، دستگاه کمپرسور است. در این مقاله قصد داریم مطالب مفیدی را در مورد تشخیص قدرت کمپرسور در اختیار شما خوانندگان عزیز قرار دهیم. پیش از بیان نحوه تشیخص قدرت کمپرسور، لازم است تا مطالبی در مورد عملکرد کمپرسور، کاربردها و انواع آن گفته شود تا درک بهتری از قدرت کمپرسور داشته باشید.
کمپرسورها چه کاربردهایی دارند؟
گستره کاربرد کمپرسورها بسیار وسیع میباشد و در موارد مختلفی همچون صنایع، کارخانهها، پزشکی، باد کردن لاستیک خودرو، خطوط طویل انتقال گاز و … مورد استفاده قرار میگیرند. به دلیل کاربرد زیاد کمپرسورها در صنایع مختلف، آنها را اسبهای بارکش صنایع لقب دادهاند. یکی از مهمترین کاربردهای کمپرسور در سیستمهای سرمایشی و اسباب و وسایل خانگی مثل یخچال میباشد. در این سیستمها کمپرسور مانند قلب سیستم است و به همین جهت اهمیت بسیار زیادی دارد. تاریخچه استفاده از کمپرسور و وسایل مشابه صرفاً مربوط به قرن اخیر نیست، بلکه از گذشتههای دور انسانها ابزار مختلفی را به منظور فشردهسازی استفاده میکردند.
کاربرد کمپرسورها
نحوه کار کمپرسورها
وظیفه کمپرسورها مکیدن گاز و فشرده کردن آن است. گازهایی که پیش از استفاده از کمپرسور، فشار کمی دارد. این وسیله برای افزایش فشار گازهای خارجی، انرژی مکانیکی بسیار زیادی را مورد استفاده قرار میدهد. وقتی گاز به حالت فشرده در بیاید، دمای آن افزایش پیدا میکند. به همین خاطر گاز متصاعد شده از خروجی کمپرسورها باید از یک سیستم خنککننده بگذرد تا دمای آن کاهش یابد و به مقدار عادی برسد. کمپرسورهای تولید شده و وارداتی توسط شرکت ایران پمپ به خوبی بر اساس سیستم استاندارد عملکرد کمپرسور طراحی شدهاند. کمپرسورها دارای قدرتهای مختلفی هستند و یکی از مهمترین مسائل در تشخیص قدرت کمپرسور، شناخت انواع کمپرسور است. بدین منظور در ادامه این مطلب به طور خلاصه به تشریح انواع کمپرسور میپردازیم.
کمپرسورها به چند دسته تقسیم میشوند؟
همانطور که پیشتر هم ذکر شد، کمپرسورها کاربردهای گوناگونی دارند و به همین جهت دارای انواع مختلفی نیز هستند. معمولاً کمپرسورها بر اساس چگونگی انتقال انرژی از کمپرسور به سیال تقسیمبندی میشوند و بر این اساس دو گروه کلی برای کمپرسورها در نظر گرفته شده است.
1- کمپرسورهای جابهجایی مثبت
انتقال انرژی از کمپرسورها در این گروه به شکل دورهای یا متناوب میباشد. این کمپرسورها خودشان دارای دو دستهی چرخشی و رفت و برگشتی هستند. نیروی محرکه در این کمپرسورها موتور دیزلی یا الکتروموتور است که این موضوع به قدرت و توانایی کمپرسور بستگی دارد. یکی از سادهترین مثالها از این کمپرسورها، پمپ دوچرخه است. در پمپ دوچرخه با ورود هوا به سیلندر و فشرده شدن آن توسط پیستون، چرخهای دوچرخه باد میشود و هوا داخل آن به جریان میافتد.
انواع مدل کمپرسور ها
2- کمپرسوهای دینامیکی
در این کمپرسورها برخلاف کمپرسور جابهجایی مثبت، انتقال انرژی به شکل دورهای نیست بلکه به حالت دائمی صورت میپذیرد. کمپرسروهای دینامیکی دارای دو نوع جریان محوری و جریان شعاعی هستند و برای دبیهای بالا و فشارهای کم مورد استفاده قرار میگیرند. این دسته کمپرسورها در مقایسه با کمپرسورهای جابهجایی مثبت، دارای دبی بیشتری هستند.
انواع کمپرسورها
به طور قطع کمپرسورها به غیر از دو مدل جابهجایی مثبت و دینامیکی، دارای انواع و مدلهای دیگری هم هستند. برخی از این مدلها عبارتند از :
1- کمپرسور پیستونی
یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین کمپرسورها، کمپرسور پیستونی است. شکل کمپرسورهای پیستونی یا به صورت یکطرفه و یا دو طرفه میباشد. همچنین تعداد سیلندر در این دسته از کمپرسورها متغیر است. کمپرسورهای پیستونی زیرمجموعهای از کمپرسورهای جابهجایی مثبت هستند.
2- کمپرسور اسکرال
دلیل گذاشتن نام اسکرال بر روی این کمپرسور، وجود یک حلزونی ثابت و حلزونی دوار در داخل آن است. با چرخش حلزونی دوار پیرامون حلزونی ثابت، حرکت ماده به طرف مرکز و فشردهسازی آن صورت میپذیرد. این کمپرسورها فناوری نسبتاً نو و جالبی دارند به همین دلیل بهشدت در حال گسترش هستند.
3- کمپرسور گریز از مرکز
کمپرسور گریز از مرکز به دلیل داشتن دو پروانه (دمنده) قابلیت فشردهسازی حجم بالایی از گاز را دارد. کمپرسورهای گریز از مرکز بر پایهی تغییر انرژی جنبشی گاز کار میکنند و به همین خاطر زیرمجموعهای از کمپرسورهای دینامیکی محسوب میشوند.
کاربرد کمپرسور گریز از مرکز
4- کمپرسور محوری
یکی از مهمترین کاربردهای کمپرسورها در موتور جت است. بدین منظور معمولاً از کمپرسورهای محوری استفاده میشود. کمپرسورهای محوری جزئی از کمپرسورهای دینامیکی هستند و در موتورهای جت جنگندهها و هواپیماهای مسافربری نوین به کار میروند.
5- کمپرسور اسکرو
در کمپرسور اسکرو، ماده مبرد بین دو موتور با قابلیت پیچش قرار میگیرد و عملیات فشردهسازی انجام میشود. یکی از ویژگیهای جالب این دسته از کمپرسورها، قابلیت تولید فشارهای بالا از مقدارهای خیلی کم گاز است. کمپرسورهای اسکرو دورانی بوده و از نوع کمپرسورهای جابهجایی مثبت هستند. این دسته از کمپرسورها در مقایسه با کمپرسورهای پیستونی میزان مصرف انرژی کمتری دارند.
تشخیص قدرت کمپرسور به چه شکل صورت میگیرد؟
کمپرسورها دارای دو نوع قدرت الکتریکی و قدرت مکانیکی هستند. قدرت الکتریکی آنها برحسب وات و قدرت مکانیکی آنها هم برحسب اسب بخار بیان میشود. علامت اختصاری وات، W و علامت اختصار اسب بخار HP است. اگر قدرت مکانیکی کمپرسور موجود باشد و بخواهیم قدرت الکتریکی آن را بهدست بیاوریم، باید عدد قدرت مکانیکی را در عدد 736 ضرب کنیم. به همین صورت اگر قدرت الکتریکی را عدد 736 تقسیم نماییم، عدد حاصله قدرت مکانیکی کمپرسور خواهد بود. در کمپرسورهای یخچال، شرکتهای سازنده قدرت کمپرسور را بر روی موتور به طور معمول درج نمیکنند. این موضوع در نحوه تشخیص قدرت کمپرسور اختلال ایجاد میکند. به ویژه در زمانی که کمپرسور به هر دلیلی با مشکل روبهرو شود، تعمیرکار باید نسبت به اطلاعات کمپرسور کاملاً مسلط باشد تا بتواند کارش را به خوبی انجام دهد. یکی از مهمترین این اطلاعات قدرت موتور کمپرسور است.
در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کاملی راجع به نحوه تشخیص قدرت کمپرسور ارائه کنیم برای اطلاعات بیشتر در رابطه با کمپرسور ها به وبسایت ایران پمپ مراجعه کنید.
برچسبهاانواع کمپرسور, قدرت کمپرسور