معرفی و شناخت انواع کمپرسور هوا

کمپرسور صنعتی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

آپدیت شده در: 16 اسفند 1402

کمپرسور صنعتی یا متراکم کننده سیالات تراکم پذیر یکی از رایج ترین انواع ماشین آلات صنعتی در کارخانجات و کارگاه های صنعتی است که استفاده های فراوانی از آن می شود. احتمالا از نام کمپرسور باد متوجه می شوید که این دستگاه برای متراکم کردن و فشرده کردن هوا و با دادن قدرت به آن مورد استفاده قرار می گیرد. شاید می پرسید که این موضوع چه کاربردهایی در صنعت دارد؟ در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد کاربرد کمپرسور صنعتی جواب تمام سوالات خود را بدست آورید.

کمپرسور صنعتی وسیله ای است که نیرو را با استفاده از موتور الکتریکی، موتور دیزل یا بنزینی و امثالهم به انرژی ذخیره شده یعنی هوای فشرده شده، تبدیل می کند، البته با استفاده از روش های مختلف.کمپرسور باد، هوای محیط را در مخزن ذخیره نموده و فشار هوا را افزایش می دهد. هنگامی که فشار هوای داخل مخزن به بالاترین حد خود برسد، کمپرسور خاموش می شود. آنگاه این میزان هوای فشرده شده تا زمان استفاده از آن در مخزن نگه داری می شود. انرژی پتانسیل حاصل از این ذخیره سازی برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. وقتی فشار باد داخل مخزن ذخیره سازی به پایین ترین حد ممکن رسید،موتور کمپرسور صنعتی مجددا روشن شده و فرایند قبلی را تکرار می نماید.

Array

نیاز صنعت به هوای فشرده

شاید باورش برای شما اگر در صنعت نباشید کمی سخت باشد که صنعت تولید نیاز فراوانی به هوای فشرده دارد. برای تهیه هوای فشرده باید هزینه و نیروی زیادی صرف کنید.
اگر در صنعت هوای فشرده ای وجود نداشته باشد، چرخ های تولید از کار می افتند و متضرر ضررهای مالی فراوانی در صنعت خواهیم شد. به همین علت مسئولین خرید کارخانجات و کارگاه های تولیدی صنعتی در انتخاب کمپرسور صنعتی با کیفیت، با دوام  و … حساسیت بسیار زیادی را خرج می دهند.

کمپرسور صنعتی چگونه کار می کنند؟

به نظر شما چه نوع کارهایی را می توان توسط کمپرسور صنعتی انجام داد؟ نکته جالب در مورد کمپرسور صنعتی این است که آنها نیازی به یک موتور بزرگ ندارند. در عوض می توان از کمپرسور، که دارای یک موتور واحد است ، برای تبدیل انرژی الکتریکی به جنبشی استفاده کرد. بسیاری از کمپرسورها از پیستون های برگشت پذیر استفاده می کنند. این به غیر از میل لنگ، میلگردهای پیستونی / پیستون و سرسیلندر و شیر است. هوا از مخزن به سمت ابزارها هدایت می شود و موتور اطمینان حاصل می کند که فشار کافی حفظ شود.
نوع متداول کمپرس displacement،  یعنی rotary screw برخی از ساده ترین نوع کمپرسورهای صنعتی هستند، زیرا مجهز به سیستم خنک کننده داخلی بوده و نیاز به نگهداری زیادی ندارند. کمپرسورهای rotary screw از طریق دو روتور داخلی که در جهت های مخالف هم می چرخند، انرژی تولید می کنند. هوا بین دو روتور مخالف حبس شده و فشار داخل مخزن را تامین می کند. به دلیل سیستم خنک کننده داخلی، این کمپرسورها برای استفاده مداوم طراحی شده اند و از 5 اسب بخار تا 350 اسب بخار قدرت دارند.
دستگاه های پنوماتیک که با فشار هوا کار می کنند نوع دیگر کمپرسور صنعتی است. درصنایع دستی، ساختمان سازی، نجاری و اساسا در هر جایی که با بخشی از صنعت سر و کار دارد می توانید یک کمپرسور صنعتی را پیدا کنید. کوبیدن می تواند ساده ترین مثال از کاربرد یک کمپرسور باشد. از آنجا که میخ های پنوماتیک بسیار سبک تر از نسخه های صنعتی هستند، می توانید از یک کمپرسورمعمولی برای تغذیه آنها استفاده کنید

Array

مراحل تراکم هوا در کمپرسور صنعتی

از کاربرد کمپرسور صنعتی در مراحل تراکم هوا این است که هوا از طریق فن خنک کننده وارد دستگاه کمپرسور می شود و بعد از فیلتر جذبی هوا مدل کاست می رود. بعد از آن هوای تصفیه شده به سمت شیر ورودی بصورت پنوماتیک کنترل می شود.

پس از انجام این مراحل هوا به قسمت ایرند می رسد. در این قسمت هوا فشرده می گردد. این فرآیند با توجه به نیاز می تواند مراحل مختلفی داشته باشد.

بخش های مختلف دستگاه کمپرسور صنعتی

در ادامه می خواهیم بخش های مختلف کاربرد کمپرسور صنعتی را بصورت خلاصه مورد بررسی قرار دهیم.

واحد هواساز

اساس و پایه هر دستگاه کمپرسوری واحد سواز است که هر چه با کیفیت تر باشد در کارایی و طول عمر عملکرد بهتری خواهد داشت. اگر می خواهید که یک کمپرسور بخرید به واحد هواساز حتما توجه کنید.

انتقال نیرو

یکی دیگر از بخش های مهم و اساسی کاربرد کمپرسور صنعتی، انتقال نیرو است. این بخش از نیروی موتور الکتریکی و تسمه تشکیل شده است که با استفاده از آن قادر است که هوا را به واحد هواساز منتقل کند.

همچنین تنظیم میزان هوای لازم برای دستگاه هم توسط این بخش از دستگاه انجام می شود. تنظیم اتوماتیک و خودکار میزان هوای لازم می تواند، فواید مختلفی برای دستگاه داشته باشد که در ادامه به 3 مورد آن اشاره خواهیم کرد:

  • افزایش کارایی و طول عمر تسمه موتور الکتریکی
  • انتقال هوا با حداکثر میزان قدرت و حداقل لغزش
  • عدم نیاز به سفت کردن تسمه و صرف زمان کمتر

سیستم خنک کننده

از کاربرد کمپرسور صنعتی این است که پس از مدتی که بکار گرفته می شود، داغ می کند و باید توسط سیستم خنک کننده، سرد شود. در صورت عدم سرد شدن دستگاه، ما شاهد کاهش عملکرد دستگاه و وجود مشکلات فراوانی در آن خواهیم شد. اگر می خواهید که دستگاه درست کار کند، باید توجه ویژه ای به این بخش داشته باشید.

کاهش دهنده صدا

وجود سر و صدای زیاد از مشخصات اصلی این نوع دستگاه هاست اما اگر شرکت سازنده دستگاه توجه ویژه ای به جنس بدنه و نحوه چیدمان قعطات بکنند، می توانند تا حد زیادی صدا را کاهش دهند. اگر می خواهید دستگاه شما صدای کمی در کارخانه و کارگاه تولیدی شما وجود داشته باشد، بهتر است که در هنگام خرید کمپرسور دقت بیشتری به خرج دهید.

انواع کمپرسور

کمپرسورها را بر اساس معیار های مختلف به دسته بندی های متفاوتی تقسیم بندی می کنند اما ما امروز می خواهیم، کمپرسورها را بر اساس انتقال انرژی از کمپرسور به سیال تقسیم بندی کنیم. بر اساس معیار انتخابی ما کمپروسور ها به دو نوع زیر تقسیم بندی می شوند:

  • کمپرسورهای دینامیکی
  • کمپرسورهای جابجایی مثبت

در ادامه بصورت خلاصه این دو نوع کمپرسور صنعتی را مورد بررسی قرار می دهیم.

کمپرسور های دینامیکی

Array

در این کمپرسورها انتقال انرژی به سیال به طور دائمی است. این مسئله با توجه به نیاز شما مشخص می شود که آیا لازم است از این نوع کمپرسور استفاده کنید یا خیر! از این نوع کمپرسورها در فشارهایی با نرخ پایین و دبی های بالا استفاده می شود.

کمپرسورهای جابجایی مثبت

Array

انتقال انرژی بصورت متناوب از این نوع کمپرسور به سیال صورت می گیرد! قدرت تراکم این نوع کمپرسور از نوع دیگر یعنی دینامیک بیشتر است. نیرو و انرژی لازم برای حرکت و کار این نوع از این کمپرسورها توسط موتور الکتریکی یا موتور دیزلی تامین می شود.

تعمیر کمپرسور صنعتی

تعمیر کمپرسورهای صنعتی همیشه نیاز به یک متخصص ندارد! ما چند مشکل ساده این نوع کمپرسورها را همراه شما عیب یابی می کنیم تا یاد بگیرید که چگونه خودتان دستگاه را تعمیر کنید.

دستگاه روشن نمی شود!

یکی از شایع ترین مشکلاتی که در کارگاه ها و کارخانجاتی که از کمپرسور استفاده می کنند، روشن نشدن آن است. این مشکل معمولا به دو دلیل اتفاق می افتد! مشکل برقی یا کنترل فاز کمپرسور باعث روشن نشدن دستگاه شده اند. اگر می خواهید، خودتان دستگاه را عیب یابی کنید، باید از روش های زیر استفاده کنید:

  • اولین قدم برای تعمیر و عیب یابی این مشکل، چک کردن تابلو برق کمپرسور است! اگر مشکلی وجود داشت بهتر است با شرکت سازنده تابلو برق تماس بگیرید و مشکل را گزارش دهید.
  • اگر مشکل شما از تابلو برق نبود باید از طریق راه دوم مشکل را حل کنید. شما باید ببینید آیا دکمه Emergency بیرون است یا خیر؟ در صورت بیرون بودن این دکمه دستگاه شما روشن نمی شود!(با تکنسین دستگاه تماس بگیرید.)
  • اگر اولین بار است که از دستگاه استفاده می کنید و روشن نمی شود. شما باید با تغییر فازها دستگاه را روشن کنید.
  • اگر روغن داخل دستگاه کمپرسور دمایی کمتر از 20 درجه سانتیگراد داشته باشد، روشن نمی شود! چرا که روغن سفت می شود و مانع عملکرد صحیح دستگاه می شود.

کمپرسور ناگهانی خاموش می شود

یکی دیگر از مشکلات رایج کارخانه ها و کارکاه هایی که از این دستگاه استفاده می کنند، خاموش شدن ناگهانی دستگاه در دمای بالا است! علت این مشکل می تواند دلایل زیر باشد:

  • دمای محیط بسیار بالا رفته است و دستگاه نمی تواند خودش را خنک کند. برای حل این مشکل ابتدا دمای محیط را کاهش دهید.
  • سطح روغن کمپرسور صنعتی مورد استفاده به شدت پایین آمده است. با یک روغن کاری ساده مشکل را حل کنید.
  • مسیر گردش روغن در داخل دستگاه مسدود شده است و باعث شده است که دستگاه خاموش شود.
  • و …

راهنمای انتخاب کمپرسور صنعتی

ویژگی های یک کمپرسور صنعتی را به هنگام خرید آن در نظر داشته باشید، چرا که هر از یک از آن ها به تنهایی و یا جمعی بر تصمیم شما موثر خواهند بود. برخی از فاکتورهای مهم انتخاب کمپرسور صنعتی عبارتند از:

– تعداد مراحل فشرده سازی: مانند تک مرحله ای، چند مرحله ای و دو مرحله ای
– نوع خنک کننده: خنک کننده روغن، خنک کننده آب و یا خنک کننده هوا
– نوع درایو: کمربندی، زنجیری، توربینی، موتوری، و اتصال مستقیم یا با چرخ دنده
– روش روغن کاری: روغن کاری شونده یا بدون روغن
– میزان فشارباد: کم ، زیاد یا متوسط
-مصرف برق:تک فاز یا سه فاز
-حجم مخزن متناسب با نیاز
-مدت زمان استفاده:به صورت دائم روشن باشد یا به صورت موقت روشن باشد.
-در دسترس بودن قطعات یدکی و گارانتی
هنگام انتخاب کمپرسور صنعتی ، ابتدا باید مشخص کنید که برای چه نوع استفاده ای نیاز به کمپرسور هوا دارید. در نظر بگیرید که آیا برای کاربردهای تخصصی به هوای فشرده نیاز دارید یا خیر. به چه مقدار هوای فشرده نیاز دارید؟ شما می توانید با بررسی ابزارها یا مشخصات تجهیزات مورد نظر برای استفاده از هوای فشرده شده، این کار را با پارامتر مترمکعب در دقیقه محاسبه کنید.

برای کسب آگاهی بیشتر از انواع کمپرسور به این لینک مراجعه کنید.

Array

ایران پمپ ⭐ مرجع معرفی انواع کمپرسور و پمپ باد

نوشته های مشابه

‫15 نظرها

  1. سلام توی یکی از خبرگذاری ها گفتن که تو خرید کمپرسورهوا باید دقت کنیم. کمپرسور هوا که خرید می شه بهتره روغنی باشه یا بدون روغن؟

    1. سلام دوست عزیز.بستگی به نوع کاری داره که میخواین انجام بدین.کمپرسور های بدون روغن نیازی به نگهداری خاصی نداره و لی کمپرسور های روغنی رو باید به صورت مرتب روغن تعویض بشه تا دچار مشکل نشید.میتونید به سایت فروشگاه ایران کمپرسور مراجعه کید و اطلاعات کاملی درباره انواع کمپرسور باد نوشته

  2. سلام و خسته نباشید بابت مقاله خوبتون؛
    ببخشد من از کمپرسور پیستونی استفاده می‌کنم و دستگاه بیش از حد گرم میشه جدیدا ! علت رو کاهش حجم روغن اضافی که باعث این افزایش دما می‌شه گفته بود در حالی که من اصلا روغن کم نکردم! امکانش هست روغن خود به خود کم بشه؟

    1. سلام.بله،یکی از دلایل داغ شدن کمپرسور ها کمبود روغن هست.به دلیل زیاد کار کردن باعث میشه روغن بخار بشه و روغن موتور کاهش پیدا میکنه..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟