مقالات تخصصی و پژوهشی ایران پمپ

چگونگی آماده سازی کمپرسور هوا برای زمستان

آپدیت شده در: 04 اردیبهشت 1401

با سپری شدن فصل پاییز و نزدیک شدن به زمستان، دمای هوا کاهش پیدا می‌کند. با رسیدن زمستان و سرد شدن هوا وقت آن است که کمپرسور خود را بازرسی کنید تا در بهترین حالت ممکن برای دماهای پایین فصل زمستان باشد. در این مقاله قصد داریم تا نحوه آماده کردن کمپرسور هوا برای زمستان را آموزش دهیم.

با رعایت نکات زیر، کمپرسور هوا شما برای تامین تاسیسات با دمای مطلوب و مناسب، صرف نظر از دمای محیط به بهترین شکل عمل می‌کند.

 

سرویس سیستم کمپرسور هوا

Array

نخستین کار برای آماده سازی کمپرسور هوا برای زمستان ، سرویس سیستم کمپرسور هوا است. برای اینکه کمپرسور هوا در طول سال با بیشترین بازده خود کار کند، تعمیر و نگهداری شش ماهه بسیار ضروری است. برای مداوم کار کردن کمپرسور و کاهش دادن احتمال خرابی می‌بایست سه اقدام اساسی که در زیر آمده را حداقل دو بار در سال انجام دهید.

  • تخلیه سیستم هوا را بررسی کنید: در سیستم هوای شما نباید هیچگونه انسدادی وجود داشته باشد. قسمت‌هایی چون فیلترها، خشک‌ کن‌ها و گیرنده‌ها را نیز از نظر جریان هوا و کارایی بررسی کنید.
  • جداسازی و ترمیم نشتی‌های سیستم هوا: نشتی‌ها چه بزرگ باشند و چه کوچک، می‌توانند باعث بالا رفتن مصرف انرژی در تاسیسات شما شوند. هرچه سریع‌تر این نشتی‌ها را پیدا و ترمیم کنید، در هزینه‌ها صرفه جویی بیشتری کرده‌اید.
  • فیلترها را تمیز کنید : فیلترهای کثیف در مسیر هوا انسداد ایجاد کرده و باعث کاهش راندمان کمپرسور می‌شوند. این انسدادها منجر به افت فشار و آلودگی جریان هوا نیز می‌شوند. برای جلوگیری از این موارد، فیلترهای هوا را به صورت منظم تمیز کنید.

 

تعمیر و نگهداری کمپرسور هوا برای فصل‌های مختلف

آماده کردن کمپرسور هوا برای زمستان به معنای تنظیم و آماده‌سازی کمپرسور برای شرایط هوایی زمستان می‌باشد. کارشناسان سرویس کمپرسور باد، تعمیر و نگهداری دو ساله کمپرسور را برای دماهای شدید سال یعنی فصل تابستان و زمستان توصیه می‌کنند. اغلب افراد این موضوع را فراموش می‌کنند. همچنین این موضوع برای افراد تازه کار کمی پیچیده و دلهره‌آور است. پس تقویم خود را علامت گذاری کنید تا از این موضوع غافل نشوید.

برنامه‌ریزی شما برای تعمیر و نگهداری هرگونه که باشد، حداقل دو سال یکبار باید اقدامات زیر را انجام دهید :

درزگیرهای کمپرسور هوا را بررسی کنید : اگر درزگیرهای کمپرسور دچار ساییدگی با پارگی شده بودند، آنها را سریعا تعویض کنید.

عایق‌ها را بررسی کنید : عایق‌های ناکارآمد و خراب یکی از مهمترین دلایل اتلاف و نشت گرما از سیستم است.

زهکشی و باز بودن دهانه‌ی ورودی هوا را بررسی کنید : برای محافظت حداکثری از سیستم در برابر باران و برف، زهکشی و دهانه‌های ورودی باید در بهترین وضعیت ممکن باشند.

 

بیشتر بخوانید : تبدیل واحد فشار

 

برای بازیابی گرما، کمپرسور خود را به روزرسانی کنید

همانطور که می‌دانید، کمپرسورهای هوا مقدار زیادی گرما تولید می‌کنند. گرما تولید شده توسط کمپرسور را نمی‌توان کاهش داد. آماده سازی کمپرسور هوا برای زمستان میزان نشت گرما را کاهش می‌دهد. می‌توان از این گرما به صورت بهینه استفاده کرد و آنرا صرف سیستم گرمایش و گرم کردن آب نمود. به اینکار بازیابی گرما گویند.

در بهترین حالت می‌توان 90 درصد گرمای تولید شده را بازیابی کرد. اینکار باعث کاهش هزینه‌های برق مصرفی سیستم گرمایشی می‌شود.

  • میعان درون مخازن را بررسی کنید: در فصل زمستان، رطوبت درون مخازن جمع شده و در صورت پایین بودن دما، این رطوبت تبدیل به یخ می‌شود. در نتیجه لازم است که هفته ای چندین‌بار مخازن خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که مخزن شما بر اثر رطوبت زیاد دچار یخ زدگی نشود. البته بررسی کردن مخزن تنها مربوط به فصل زمستان نمی‌شود اما در این فصل، اهمیتی دو چندان پیدا می‌کند. اگر حتی رطوبت مخزن شما بسیار کم هم بود، سریعا آن را تخلیه و خشک نمایید.

برای اینکه تخلیه هر چه بهتر انجام شود، زاویه دریچه تخلیه را در کمترین حد ممکن تنظیم نمایید.

  • کاسه‌ها و تخلیه میعانات باز خود را برای زمستان آماده کنید: خیلی از صاحبان مشاغل از خطوط تخلیه‌ فضای باز خود غافل می‌شوند. اگر انتظار دارید که دما به زیر صفر درجه سانتی گراد برسد، آن قسمت از خطوط تخلیه خود را که در فضای باز قرار دارد عایق کنید. با اینکار خطر یخ زدگی خطوط تخلیه شما را از بین می‌رود.

اگر در طول زمستان قصد استفاده از کمپرسور هوا خود را ندارید، نیازی به عایق کردن خطوط تخلیه نیست. در عوض تمامی آب درون خطوط تخلیه را خالی کنید تا یخ زدگی اتفاق نیفتد.

  • لوورها را تنظیم کنید: روش‌های زیادی برای استفاده از گرمای خارج شده از کمپرسور هوا وجود دارد که باعث کاهش هزینه‌ها و قبض‌های پرداختی می‌شوند. اما ساده‌ ترین روش، کانال کشی گرما کمپرسور برای استفاده مجدد از آن است. در فصل تابستان می‌توان این گرما را به اتاق‌های مجاور انتقال داد تا دمای اتاق کمپرسور خیلی بالا نرود. در روزهای سرد فصل زمستان نیز می‌توان از این گرما برای گرم کردن اتاق‌های مجاور استفاده کرد. همچنین می‌توان از این گرما برای گرم کردن اتاق کمپرسور استفاده کرد تا کمپرسور از سرمازدگی شدید در امان باشد.

اگر دمای لوورهای کمپرسور شما توسط ترموستات کنترل نمی‌شود، باید آن را به صورت دستی تنظیم کنید.

  • کابینت و هیتر محیط را امتحان کنید: در برخی از کمپرسورها، روان‌کننده توسط هیتر کابینت گرم می‌شود. اگر کمپرسور شما کابینت ندارد، می‌توانید از یک هیتر برای گرم کردن فضای اطراف استفاده کنید. با گرم شدن روان‌کننده‌ها، سایش موتور کمپرسور و احتمال خرابی آن کاهش میابد. اگر از هیتر استفاده می‌کنید، بررسی کنید که آیا به اندازه کافی می‌تواند روان‌کننده را گرم کند یا خیر.

 

چرا در کمپرسورهای هوا صنعتی به خشک‌ کن نیاز است؟

Array

هوای فشرده نیز مانند برق، گاز و آب، یکی از مهم‌ترین گونه‌های انرژی می‌باشد که در ساختمان‌ها و کارخانه‌ها مورد نیاز است. در برخی از ایام سال، لازم است تا هوای فشرده خشک شود. دلیل این امر نیز رطوبت زیاد هوای جوی در بعضی از روزهای سال می‌باشد. اگر دمای هوا به نقطه شبنم برسد، بخار هوا تبدیل به مایع شده و در کمپرسور جمع می‌شود. در سرویس‌های کمپرسور هوا لازم است نقطه شبنم نیز بررسی شود و مشخص شود که چه سطحی از هوای خشک برای واحد نیاز است.

 

کاهش نرخ بهره وری

در کارخانه‌های صنعتی، رطوبت هوای فشرده مسئول بسیاری از مشکلات کمپرسور و محصولات تولید شده است.

برای دهه‌ها، رطوبت هوای فشرده به عنوان یک عامل اجتناب ناپذیر به شما می‌رفت. برخی از پیامدهای رطوبت هوای فشرده شامل موارد زیر است :

  • با شستن روان‌کننده باعث زنگ زدگی و خوردگی قسمت‌های متحرک مانند مفاصل می‌شود.
  • باعث کاهش درخشندگی، چسبندگی و کیفیت بافت رنگ می‌شود.
  • به دلیل زنگ زدگی و از تناسب درآمدن قسمت‌های مختلف، در کنترل‌های پنوماتیک اختلال ایجاد می‌شود که باعث وارد شدن آسیب به محصولات و خاموش شدن کارخانه خواهد شد.
  • رطوبت باعث خوردگی ابزارهایی که با هوا یا گازها کار می‌کنند می‌شود که منجر به متوقف شدن فرایندها می‌شود.

با شکل گیری رسوبات در ماشین آلات صنعتی و انتشار ذرات خورنده، طیف وسیعی از پدیده‌های مخرب چون انسداد سوپاپ‌ها، گرفتگی اتصالات و یخ زدن بخش‌های مختلف رخ داده که باعث کاهش طول عمر تجهیزات می‌شود. هوای فشرده مرطوب شامل خاک، روغن و آب می‌باشد که باعث وارد آمدن آسیب‌های‌ جدی به بخش‌های مختلف از لوله‌ها و لایه‌های رنگ گرفته تا اتصالات و مفاصل می‌شود. استفاده از هوای فشرده خشک و تمیز در هر صنعت و کسب و کاری، بازده کار شما را افزایش خواهد داد.

  • سیلندرها و سوپاپ‌ها : به محض اینکه هوای مرطوب و روغنی بر روی سطح سیلندرها و سوپاپ‌ها رسوب گذاری کنند، این یاتاقان‌ها و آب‌بندها نیاز به نگهداری بیشتری پیدا می‌کنند. رطوبت کثیف باعث از بین رفتن روان‌کننده‌ بخش‌های مهم سیلندر مانند سر و شاتون می‌شود. در سوپاپ‌ها نیز رطوبت کثیف باعث سفت شدن و ترک خوردن دیافراگم‌های لاستیکی می‌شود. همچنین هوای مرطوب منجر به خوردگی سطوح شده و عملکرد این قطعات را مختل کرده و بازده و کارایی را کاهش می‌دهد. علاوه بر این هوای مرطوب می‌تواند عملکرد قرقره و پیستون را کاهش داده و باعث متوقف شدن سیلندر در سرعت‌های بالا شود. در موارد جدی‌ تر، آسیب‌های ناشی از رطوبت باعث از کار افتادن کل سیستم می‌شود. تمامی این مشکلات با تامین هوای خشک و تمیز از بین خواهد رفت.
  • هوا ساز : از کارخانه‌های نساجی گرفته تا کارخانه‌های شیمیایی و نیروگاه‌ها، هوای خشک و تمیز برای حفظ بازده حداکثری و کارآمدی ابزارهای پنوماتیکی و کنترل کننده‌ها ضروری است. در یک ماشین ابزار تمامی بخش‌ها همچون رله‌ها، ضبط کننده‌ها، سنج‌ها، نشانگرها، فرستنده‌ها ومبدل‌ها می‌بایست با هوای فشرده تمیز و فاقد روغن و رطوبت تامین شوند تا در بهترین وضعیت ممکن کار کنند. حتی مقدار بسیار کمی مایع درون جریان هوا می‌تواند به روزنه‌ها نفوذ کرده و باعث افت عملکرد و وقوع واکنش‌های زنجیره‌ای شود. رطوبت باعث خوردگی ابزارها و مسدود شدن خطوط انتقال می‌شود. هوای فشرده تمیز و خشک برای عملکرد صحیح ترموستات‌هایی که وظیفه گرم و سرد کردن ساختمان‌ها را دارند ضروری است.
  • حفاظت از تولیدات : هوای فشرده تمیز و خشک برای ماشین‎‌آلات و کاربردهایی چون تمیز کردن و مخلوط کردن ضروری است. به عنوان مثال در ماشین‌های بافندگی در صورت مرطوب یا روغنی بودن هوای فشرده، سوزن‌های دستگاه گیر می‌کنند. همچنین استفاده از هوای فشرده مرطوب و روغنی برای تمیز کردن پارچه، منجر به آلودگی پارچه شده و محصول شما را خراب می‌کند.

هوای کثیف و مرطوب باعث آلودگی ظروف شیشه‌ای و بطری‌هایی که با دمش تولید شده‌اند، می‌گردد.

در صنایع چاپی که از هوای فشرده برای قرار دادن برگه‌ها در محل چاپ استفاده می‌شود، رطوبت می‌تواند باعث در هم آمیختگی رنگ‌ها شود. به طور کل، هوای فشرده‌ ای که برای انتقال مواردی چون سیمان، دستمال‌های کاغذی و ظروف یک‌بار مصرف استفاده می‌شود باید تمیز و فاقد هرگونه رطوبت و روغن باشد.

  • نیازهای عملکردی کمپرسور را تعیین کنید : در هنگام انتخاب کمپرسور هوا لازم است تا نیازهای آن را برای کاربردهای معمول مورد نیازمان بدانیم. برای مثال بدون دانستن مقدار رطوبت مجاز در برابر مقدار رطوبتی که برای یک کاربرد خاص باید حذف شود، نمی‌توان یک کمپرسور را به راه انداخت. هوای فشرده ای که بنظر می‌رسد برای کاربرد خاصی مناسب بوده و خشک است می‌تواند در قسمتی دیگر به دلیل رطوبت بیش از حد مجاز، مشکل ایجاد کند. به طور کل هوا در تمامی نقاط روی زمین دارای مقداری رطوبت است. فرقی ندارد که چه کاربردی مد نظرتان است. کمپرسورهای هوا همواره دارای مقادیری رطوبت هستند.

بهترین راه برای سنجش میزان خشکی هوا، تعیین نقطه شبنم است. آن سطح از هوای خشکی که برای کار شما مناسب است، می‌تواند برای یک کسب و کار دیگر کاملا نامناسب باشد. به همین دلیل است که خشک کن‌های مختلف با نقطه شبنم‌های متفاوت تنظیم می‌شوند. هرگز نباید نقطه شبنم را از آنچه که برای کاربردی خاص مشخص شده، پایین‌تر برد. چنین کاری منجر به افزایش هزینه‌های عملیاتی و تعمیرات گران‌قیمت می‌شود.

  • به خوبی با دما آشنا شوید : برای دانستن اینکه هوای فشرده به اندازه کافی خشک شده است یا نه، لازم است بدانید که هوا به کجا می‌رود و چه دمایی دارد. برای مثال در یک محیط صنعتی با دمای 70 درجه یا بیشتر، دمای نقطه شبنم 20 درجه می‌باشد.

نقطه شبنم در تابستان و زمستان

بر خلاف تابستان که نیاز نیست نقطه شبنم پایین باشد، در زمستان به نقطه شبنم پایین نیاز داریم. در سردترین ماه‌های سال، الزامات متفاوتی برای محیط خنک‌کننده نیاز است که در برخی مواقع می‌تواند یک فاکتور تعیین کننده برای انتخاب سایز سیستم باشد. چراکه کمپرسور دما را از  هر دو طرف، کنترل و تنظیم می‌کند. علاوه بر این، کمپرسوری که در دمای روز بطور کارآمد کار می‌کند ممکن است بعد از غروب عملکرد نامناسبی داشته باشد.

در پالایشگاه‌ها و کارخانه‌های تولید مواد شیمیایی، هوا توسط خطوط انتقالی که بخشی از آن در فضای باز قرار دارد و بخشی دیگر در فضای بسته، منتقل می‌شود. در این کارخانه‌ها و صنایع، سیستم دو دمای مختلف را به صورت همزمان و موازی و توسط تجهیزات یکسان کنترل و مدیریت می‌کند.

به طور کل در تمامی سیستم‌های هوا فشرده، نقطه شبنم می‌بایست حداقل 20 درجه زیر دمای پیش‌بینی شده و مورد انتظار، تنظیم شود.

 

دلایل اصلی نیاز به آماده سازی کمپرسور هوا برای زمستان

عملکرد کمپرسور هوا می‌تواند به شدت تحت تاثیر موقعیت قرارگیری آن در محیط اطراف باشد. بسته به شرایط آب و هوای منطقه، اقدامات لازم باید به صورت فصلی یا دو سال یک‌بار انجام شوند.

  • آب یخ زده : در کنار تمام مشکلاتی که با پایین آمدن دما برای کمپرسور ایجاد می‌‌شود، یخ زدن آب یکی از بزرگترین و اصلی‌ترین مشکلات است. در نتیجه شناسایی نقاطی که آب در آنها می‌تواند یخ بزند و همچنین نقاط مستعد ایجاد نشتی، لازم و ضروری است.
  • روغن سرد : یکی از نکات مهم در نگهداری از کمپرسور هوا، کنترل دمای روغن است. اگر روغن به مقدار زیادی سرد شود کارایی خود را از دست داده و نمی‌تواند ماشین‌آلات را روان‌کاری کند. روغن سرد می‌تواند در عملکرد کمپرسور اختلال ایجاد کرده و حتی دستگاه را از کار بیندازد. برای اینکه روغن بتواند وظیفه خود را به خوبی انجام دهد لازم است تا در محدوده دمایی مشخصی نگه داشته شود. چه سرما و چه گرمای زیاد می‌تواند کارایی روغن را کم کرده و به صفر برساند. در چرخه‌های کوچک، دمای روغن برای تنظیم عملکرد کمپرسور هوا می‌تواند مشکلات زیادی از جمله ورود آب و روغن به قسمت‌های اشتباه، به وجود آورد.

با داشتن دانش کافی در خصوص مدیریت و کنترل دما می‌توانید خیلی از قسمت‌های اساسی سرویس‌دهی کمپرسور هوا را انجام دهید. بخاطر داشته باشید که کمپرسورهای هوا در پیش‌نیازهای تعمیر و نگهداری‌شان متفاوت از هم هستند و بعید است که بتوانید در یک دفترچه راهنما، به جواب‌های کل سیستم خود را بیابید. با دنبال کردن توصیه‌هایی که برای مدل‌های دیگر ارائه شده است، امکان دارد صدمات زیادی به سیستم‌تان وارد شود. در نتیجه درک وضعیت کلی سیستم و مشخصات آن برای تعمیر و نگهداری مناسب از آن و انجام به روز رسانی‌ها، بسیار ضروری است.

در زمان آماده سازی کمپرسور هوا برای زمستان، این سوالات را در ذهن داشته باشید. چه مشکلاتی شما را به عنوان دارنده یا اپراتور سیستم نگران می‌کند؟ آیا عوامل خارجی وجود دارد که باید نگران آن باشید؟ خط تولید شما چند ساعت در روز کار می‌کند؟

با پاسخ به این سوالات درک بهتری از اقدامات مورد نیاز برای تعمیر و نگهداری از کمپرسور خود پیدا خواهید کرد. برای مثال اگر از کمپرسور خود بطور شبانه روزی و در هفت روز هفته استفاده می‌کنید مشکلات زیادی برای وجود ندارد. اما اگر از آن در روزهای کاری هفته استفاده می‌کنید، ممکن است در روزهای شنبه و به دلیل تغییرات زیاد دما، کمپرسور شما با مشکلات زیادی مواجه شود.

 

مزایای بهینه سازی کمپرسور هوا

Array

امروزه تمامی تولیدکنندگان در پی این هستند که بیشترین تیراژ ممکن را با کیفیت لازم تولید کنند. در نتیجه لازم است تا کارایی و بازده هر بخش را به حداکثر رساند. با توجه به هزینه‌هایی که برای تبلیغات، خرید و مونتاژ دستگاه‌ها، حقوق کارکنان و موارد دیگر می‌شود، لازم است تا هر ریال با آگاهی کامل و عالمانه خرج شود تا بتوان در نهایت به بیشترین سود ممکن رسید.

تولید انبوه یک تجارت پیچیده است که هزینه‌های مختلفی در بر دارد که ممکن است برخی از این هزینه‌ها نادیده گرفته شود. یکی از عمده‌ترین آن‌ها، هزینه‌ای است که از نگهداری ضعیف کمپرسور هوا ناشی می‌شود. تقریبا 40 درصد هزینه برق یک کارخانه به کمپرسورهای هوا اختصاص پیدا می‌کند. در عین حال 40 تا 80 درصد این هزینه مربوط به نصب کمپرسور هوا می‌باشد.

با بهینه کردن کمپرسورهای هوا از مزایای زیادی همچون موارد زیر بهره‌مند خواهید شد :

  • کاهش هزینه قبض‌های برق
  • کاهش احتمال آسیب دیدگی محصولات بر اثر رطوبت
  • کاهش هزینه‌های سربار تعمیرات
  • افزایش حاشیه سود
  • کاهش انتشار دی‌اکسید کربن CO2
  • سازگار شدن با محیط زیست

 

نتیجه گیری

در تابستان و زمستان که دمای هوا زیاد یا کم است، اهمیت بهینه‌سازی دو چندان می‌شود. تمامی موارد ذکر شده در این مقاله، به اهمیت آماده کردن کمپرسور هوا برای زمستان اشاره می‌کند. شما می‌توانید در هر فصل بهترین بهره وری را از کمپرسور باد خود داشته باشید، به شرط آنکه کمپرسور خود را متناسب با شرایط جوی و اقلیمی آن فصل آماده سازید. به دقت به تمامی موارد ذکر شده در راهنمای آماده کردن کمپرسور هوا برای زمستان توجه کنیدچراکه تغییرات جوی می‌تواند بر عملکرد کمپرسور باد تاثیر بگذارد. اگر علاقه به مطالعه مقالات کمپرسور دارید، به شما سایت ایران پمپ را معرفی می‌کنیم. ایران پمپ، سایت مرجع انواع کمپرسور باد است که می‌توانید با مراجعه به این سایت اطلاعات خود را در این حوزه افزایش دهید

چگونگی آماده سازی کمپرسور هوا برای زمستان

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نوشته های مشابه

‫13 نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟