مقالات تخصصی و پژوهشی ایران پمپ

کمپرسور روتاری چیست؟ (کاربرد + نحوه عملکرد)

آپدیت شده در: 20 اردیبهشت 1402

امروزه استفاده از کمپرسور در صنایع رایج شده است. کمپرسور دستگاهی می باشد که جهت متراکم نمودن سیالات مورد استفاده قرار می گیرد. کمپرسور ها با توجه به اقلیم و ظرفیت انواع مختلفی دارند که در کولر گازی از کمپرسور پیستونی، کمپرسور اسکرول و کمپرسور روتاری استفاده می شود. آیا می دانید کمپرسور روتاری چیست؟

روتاری کمپرسور از بهترین آن ها می باشد که در سیستم های تهویه مطبوع و یخچال فریز خانگی و.. مورد استفاده قرار می گیرد. این کمپرسور از نوع روغن تزریقی یا بدون روغن تولید و به بازار عرضه می شود. کمپرسور روتاری از مزایا و معایبی برخوردار می باشد که در این مقاله از ایران پمپ به توضیح آن ها پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

Array

کمپرسور (compressor) چیست؟

قبل از اینکه بدانید کمپرسور روتاری چیست و چه کاربردی دارد بهتر است ذهنیت کاملی از خود پمپ باد داشته باشید. کمپرسور نوعی دستگاه مکانیکی می باشد که امروزه در صنایع کوچک و بزرگ کاربرد فراوانی دارد. در واقع کار کمپرسور، ایجاد نیروی مکش لازم برای مکیدن گاز مبرد از اوپراتور، متراکم کردن گاز و سپس فرستادن آن به کندانسور است، که در آن گاز به مایع تبدیل می شود.

با گسترش صنايع كه ازنيمه دوم قرن نوزدهم شروع گرديد و با رشدی شتابان قرن بيستم را پشت سر گذاشت، بايدانتظار داشت كه اين ماشين پر ارزش نقش مهمتري را در قرني كه بتازگي شروع شده در رفاه بشر و توسعه صنايع بعهده داشته باشد. امروزه حضور این دستگاه در جاي جاي جوامع بشري به شدت به چشم مي خورد كه عمده ترين آن ها عبارت اند از وسائل خانگي، تجهيزات پزشكي، صنايع هواپيمائي و صنايع.

Array

بررسی انواع کمپرسور

کمپرسور ها با توجه به ظرفیت و اقلیم و نوع دستگاه دارای انواع مختلفی هستند که در کولر گازی به طور معمول عبارتند از :

  • کمپرسور روتاری (Rotary)
  • کمپرسور پیستونی (Reciprocating)
  • کمپرسور اسکرول (Scroll)

Array

کمپرسورهای پیچ دوار (روتاری)

Array
Rotary compressor

کمپرسورهای روتاری یکی دیگر از کمپرسور های مشهور می باشد که در سیستم های تهویه و مطبوع مورد استفاده قرار می گیرند، عمدتا به آن ها کمپرسورهای پیچ دوار گفته می شود. این کمپرسور از نوع روغن تزریقی یا بدون روغن تولید و به بازار عرضه می شوند.

در این نوع کمپرسور ها گاز از دریچه ورودی وارد می شود و در اثر برخورد گردش تیغه ها و پره ها با گاز آن را با فشار به سوی لوله های خروجی هدایت میکند. کمپرسور روتاری مناسب آب و هوای با فشار هوایی بالا می باشد. همچنین تولید صدای بسیار کم و عدم لرزش دستگاه از ویژگی های منحصر به فرد این دستگاه محسوب می شود.

8 مزیت کمپرسورهای روتاری

آیا می دانید دلیل محبوبیت کمپرسور روتاری چیست؟ روتاری کمپرسور در مقایسه با کمپرسور پیستونی دارای مزایای زیر می باشد.

  1. نصب آسان
  2. ابعاد کوچکتر
  3. بازدهی بالاتر
  4. طراحی ساده
  5. هزینه ابتدایی کم
  6. قطعات متحرک کم
  7. افزایش بازدهی کمپرسور
  8. لرزش کمتر، قطعات کمتر، قابلیت اطمینان بالاتر

معایب کمپرسور روتاری چیست؟

در مقایسه با سایر کمپرسورها، روتاری کمپرسور دارای محدودیت‌ هایی می باشد. بهتر است قبل از خرید‌ بدانید معایب کمپرسور روتاری چیست تا بتوانید خرید بهتری انجام دهید.

  • با شرایط کثیف مشکل دارد.
  • احتمال عمر کمتر نسبت به دیگر طراحی ها
  • تعداد بیشتر قطعات و در نتیجه طول عمر کمتر
  • طراحی های تک مرحله ای کارایی کمتری دارند.
  • قابلیت اطمینان پایین به علت تعداد بالای قطعات
  • طراحی های دو مرحله ای و بدون روغن هزینه اولیه بالاتری دارد.
  • بازدهی انرژی پایین به علت وجود کلیرانس و مقاومت شیر تخلیه
  • ظرفیت پایینتر، تا حداکثر 18 کیلووات به علت ساختار این نوع کمپرسور
  • نوع طراحی این نوع کمپرسورها که باعث می شود روغن تزریق شود باعث انتقال روغن در هوای خروجی می شود.

کاربرد های کلیدی کمپرسور روتاری

کمپرسور روتاری معمولا در انواع کولر گازی ها و هواساز ها، تهویه خانگی و پمپ سرما تا 5 تن تبرید به کار می رود.

Array

نحوه کار روتاری کمپرسور

به طور کلی می توان گفت که انجام فرایند کمپرسور روتاری در پنج مرحله صورت می گیرد تا به یک سیکل کامل برسد. این مراحل پنج گانه به شرح زیر می باشد.

  • شروع: با حرکت از نقطه شروع شیر ورودی باز شده و حرکت دورانی پیستون در داخل محفظه سیلندر آغاز می شود.
  • مکش: با شروع حرکت دورانی پره ها در داخل محفظه، در بخشی از فضای آن خلأ ایجاد شده که این نیروی خلأ باعث مکش گاز از شیر ورودی می شود.
  • فشرده سازی: در این مرحله، شیر تخلیه بسته بوده، دوران پره ها باعث فشرده شدن گاز وارد شده پشت شیر تخلیه می شود. این عمل باعث بالا رفتن دما و فشار سیال می گردد.
  • تخلیه: بعد از اینکه فشار و دمای سیال به میزان تعیین شده برسد، شیر تخلیه باز شده و سپس گاز با دما و فشار بالا به بیرون از سیلندر تخلیه می گردد.
  • پایان: در نقطه پایان حرکت 360 درجه ای پره ها در سیلندر تمام شده و سیکل عملکرد با رسیدن به نقطه نهایی، مجدداً به نقطۀ شروع باز می گردد.

کمپرسورهای رفت و برگشتی یا سیلندر بسته (پیستونی)

کمپرسور های رفت و برگشتی یکی از رایج ترین کمپرسور های صنعتی می باشد. این کمپرسور ها معمولا به صورت تک سیلندر هستند ولی قابلیت این را دارند که به بیش از یک سیلندر مجهز شوند. کمپرسور پیستونی شامل میل لنگ، میله اتصال، سیلندر، پیستون و سر شیر است. این کمپرسور دارای دو کفه می باشد که به همدیگر جوش خورده اند و امکان دسترسی به فضای داخلی دستگاه را ندارد. از این نوع کمپرسور ها معمولا برای ظرفیت های پایین بین 5 تا 10 تن تبرید که در مصارف خانگی کاربرد دارند استفاده می شوند.

Array

کمپرسور های فنری یا چرخشی (اسکرول)

کمپرسور اسکرول دستگاهی برای فشرده سازی هوا یا مبرد است که در آن دو صفحه، یکی ثابت و دیگری متحرک به کار رفته است. این نوع کمپرسور از بازده و عملکرد بهتری برخوردار می باشد. کمپرسور های اسکرول معمولا در سیستم های تهویه ، هوای خودرو و چیلرهای تجاری استفاده می شوند.

از مزایای این دستگاه می توان به ساختار متراکم و صدای کم و از معایب آن می توان به ظرفیت محدود آن اشاره کرد، بدین معنا که تولید این نوع کمپرسور ها برای ظرفیت بالای 3 تن مشکل است.

Array

سخن پایانی

در پاسخ به این سوال که کمپرسور روتاری چیست؟ باید گفت: کمپرسور نوعی دستگاه می باشد که جهت متراکم نمودن سیالات به کار می رود. سه نوع کمپرسور در کولر گازی به کار می روند که معروف ترین آن ها کمپرسور روتاری می باشد. تمامی کمپرسور ها از مزایا و معایبی برخوردار می باشند که باید در هنگام خرید آن ها را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید کمپرسور باد مورد نیاز خود را با بهترین کیفیت خریداری نمایید.

کمپرسور روتاری چیست؟ (کاربرد + نحوه عملکرد)

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نوشته های مشابه

‫14 نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟