راهنما

آموزش صفر تا صد صداگیری پمپ باد

آپدیت شده در: 28 خرداد 1401

کمپرسورهای باد کارکردهای بسیاری در صنایع مختلف از جمله خودروسازی و همچنین ابزارهای گوناگون دارند. با توجه به عملکرد گسترده‌ی کمپرسورهای باد، امروزه از مدل‌های مختلف آن‌ها در اندازه‌های و ظرفیت‌های گوناگون به صورت شبانه روزی، دقیقه‌ای و یا ساعتی در کارخانه‌های مختلف مانند کارخانه‌های تولیدی و کارگاه‌های بزرگ و کوچک استفاده می‌شود.

با کارکرد طولانی مدت، کمپرسورها به مرور زمان صدا تولید می‌کنند که غالبا بسیار آزاردهنده است و مشکلات زیادی برای اپراتور ایجاد می‌کند. با این حال، برای صداگیری پمپ باد تکنیک‌های مختلفی وجود دارد که با به‌کارگیری این روش‌ها می‌توان صدای کمپرسور را کاهش داد و یا از بین برد. در این مطلب، چند روش مختلف را برای کاهش صدای کمپرسورهای باد پیشنهاد خواهیم کرد. در ادامه نیز راهکارهای گوناگون جهت از بین بردن لرزش پمپ‌های باد صدادار را شرح خواهیم داد.

Array

چرا یک کمپرسور باد صدا تولید می‌کند؟

پیش از آن که بدانیم چگونه می‌توانیم صدای پمپ باد را کم کنیم لازم است منابع و دلایل ایجاد صدا در کمپرسور مورد بررسی قرار گیرد و شناخته شود. بیشتر کمپرسورهای هوا به طور متوسط بین 70 تا 90 dba صدا تولید می‌کنند. اگر میزان صدای تولید شده توسط یک کمپرسور کمتر از 65 dba باشد، این نوع کمپرسور صدای کمتری نسبت به سایر کمپرسورهای باد دارد و در اصطلاح به این کمپرسور ها،کمپرسور سایلنت گفته میشود.

اما این بدان معنی نیست که هیچ صدایی تولید نمی‌کند. از طرف دیگر، کمپرسورهایی با میزان صدای بالاتر از ۸۵ dba به عنوان کمپرسورهای باد با صدای بلند شناخته می‌شوند. در فاصله ۷۵ تا ۸۵ dba، همه‌ی کمپرسورها به عنوان کمپرسور هوای پر سر و صدا در نظر گرفته می‌شوند.

منابع و دلایل گوناگونی برای تولید صدا توسط یک کمپرسور وجود دارد که در صورت آگاهی از آن‌ها می‌توان جهت صداگیری پمپ باد اقدام کرد. از جمله:

۱- ورودی هوا

قسمت ورودی کمپرسور یکی از اصلی‌ترین دلایل تولید صدا توسط کمپرسور است. کمپرسور مانند جاروبرقی هوا را از طریق ورودی خود مکش می‌کند و با این کار صدای بسیار زیادی از آن تولید می‌گردد.

۲- اگزوز هوا

فراورده‌های جانبی تولید شده توسط کمپرسور، از قسمت اگزوز آن خارج می‌شود. کمپرسورهای هوا هنگام خروج فراورده‌های جانبی از اگزوز، صدای زیادی تولید می‌کنند.

۳- متریال کمپرسور

یک کمپرسور خوب، ساخته شده از مواد اولیه‌ی با کیفیت، قطعا صدای کمتری ایجاد می‌کند. اگر کمپرسور از مواد ضخیم و متراکم ساخته شده باشد، صدای کمتری خواهد داشت.

۴- نوع کمپرسور

بدیهی است که کمپرسور های بزرگ با قدرت بیشتر صدای بیشتری نسبت به مدل‌های کوچک‌تر دارند. اما مدل‌های بسیاری نیز وجود دارند که با وجود اندازه‌ی بزرگ، صدای کمتری تولید می‌کنند.

۵- محل قرارگیری کمپرسور

یکی دیگر از نکاتی که در صداگیری پمپ باد نقش اساسی دارد، محل نگهداری کمپرسورهای باد است. اگر کمپرسور روی سطح ناهموار و لرزان قرار گیرد، بدیهی است که صدای زیادی تولید می‌کند. پایه‌ی محکم در زیر کمپرسور باد می‌تواند سطح صدای آن را کم‌تر کند.حتما سعی کنید که از لرزه گیر در قسمت پایه های کمپرسور استفاده نمایید.

آموزش صداگیری پمپ باد

اگرچه اغلب کمپرسورهای باد در حین کار کردن صدای خیلی زیادی تولید می‌کنند، برای کم کردن صدای کمپرسورها راهکارهای بسیاری وجود دارد:

Array

۱– نصب صداگیر پمپ باد در قسمت ورودی کمپرسور

همان طور که پیش‌تر ذکر کردیم، یکی از دلایل تولید صدای اغلب کمپرسورها، قسمت ورودی و میزان مصرف کمپرسور است. برای کاهش صدای ورودی کمپرسور، معمولا صداگیر مخصوص در این قسمت نصب می‌گردد. این صداگیر‌ها دارای انواع مختلفی هستند از جمله پلاستیکی و آهنی که در اندازه‌های مختلف با توجه به میزان مصرف و همچنین ابعاد کمپرسور تولید می‌شوند. لذا برای تهیه‌ی آن‌ها به منظور صداگیری پمپ باد باید مناسب‌ترین مدل را با توجه به نوع دستگاه انتخاب کرد.

Array

نام دیگر صدا گیر پمپ باد، فیلتر ورودی هوا نیز میباشد.معمولا داخل این فیلتر ها ابر و یا کاغد مخصوصی میباشد که علاوه بر صدا گیری ، وظیفه گرفتن ذرات ریز گرد و غبار را بر عهده دارند.این فیلتر های هوا انواع مختلفی دارند که میتوان با توجه به مشخصات کمپرسور بادتان یکی از آنها را تهیه نمایید.

Array

۲– ایزوله کردن کمپرسور با استفاده از لاستیک

منظور از ایزوله کردن، دور کردن و جدا کردن کمپرسور از تماس با هر سطحی است که باعث تولید صدا می‌شود. بدین منظور، لاستیک یک عایق عالی است که می‌توانید برای صداگیری پمپ باد از آن استفاده کنید. اگر لاستیک را روی بدنه‌ی پر سر و صدا نصب کنید، صدا را به خود جذب کرده و مقدار آن را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.

همچنین می‌توانید از لبه‌ی این لاستیک‌ها برای ایزوله کردن کف کمپرسور استفاده کنید و بدین ترتیب علاوه بر کاهش صدا، لرزش کمپرسور را نیز کم کنید.استفاده از جیر های لاستیکی برای زیر کمپرسور بسیار مناسب بوده و علاوه بر کاهش صدا توان کم کردن لرزش را نیز داراست.

Array

هر کمپرسور بادی با توجه به مدلی که دارد ، تعدادی از این لاستیک پایه ها بر روی پایه های مخزن نصب میشود.علاوه بر پایه های مخزن، بهتر است که این لاستیک ها بر روی پایه های موتور نیز نصب شوند تا صداگیری به حداکثر برسد.این جیر های لاستیکی علاوه بر صداگیری به نوعی ترمز پمپ باد هم میباشند.به این صورت که وقتی کمپرسور باد شروع به کار میکند ،مقداری لرزش ایجاد میشود که باعث تکان خوردن دستگاه خواهد شد.این لاستیکها کمپرسور را محکم در جای خود نگه میدارد و اجازه جابه جایی به دستگاه را نخواهد داد.

۳- فاصله گرفتن از کمپرسور

اگر به منبع صدای کمپرسور باد خیلی نزدیک هستید، حتما صدای زیاد آن شما را خیلی آزار خواهد داد. اما هرچه از کمپرسور دورتر شوید، صدای کمتری را احساس خواهید کرد. اگر بین شما و کمپرسور فاصله‌ی کافی حفظ شود، صدای کمتری خواهید شنید. این روش یکی از ساده‌ترین راه حل‌ها برای صداگیری پمپ باد است که بر مقدار صدا به میزان قابل توجهی تاثیر می‌گذارد.معمولا در بعضی از مراگز مانند مطب های دندانپزشکی،کمپرسور های باد را بر روی پشت بام قرار میدهند تا صدا و لرزش به داخل مطب انتقال پیدا نکند.

Array

۴– قرار دادن کمپرسور در یک محفظه‌ی صداگیر

یکی از بهترین روش‌ها برای صداگیری پمپ باد، نگهداری آن در یک جعبه‌ی ضد صداست. برای درست کردن و یا انتخاب این جعبه می‌توانید ابعاد کل مجموعه‌ی کمپرسور باد را اندازه گیری کرده و محفظه را با توجه به آن تهیه کنید. جنس جعبه‌ی صداگیر را می‌توان از فوم، یونولیت و یا هر ماده‌ی دیگری که توان کاهش صدا را داشته باشد، انتخاب کرد. شما می‌توانید این مواد را روی دیواره‌ها، کف و درب جعبه نصب کنید و با قرار دادن کمپرسور داخل جعبه با عایق صوتی، میزان زیادی از صدای دستگاه را کاهش دهید.

Array

۵- استفاده از پتوی صدا

اگر کمپرسور باد را نزدیک دیوار یا گوشه‌ای از اتاق قرار دهید، صدای حاصل از آن منعکس شده و در نتیجه‌ی پژواک صدا شدت آن دو برابر می‌شود. برای صداگیری پمپ باد در این شرایط، معمولا از پتوی صداگیر بر روی دیوارهای مجاور کمپرسور استفاده می‌کنند. پتو با جذب صدا، از انعکاس آن به سطوح جلوگیری کرده و مقدار آن را کاهش می‌دهد.

Array

۶– گستردن ورودی کمپرسور به بیرون از محیط

یکی از ارزان‌ترین و آسان‌ترین روش‌ها برای صداگیری پمپ باد، نگه داشتن قسمت ورودی آن در خارج از خانه و یا محیط کار است. می‌توانید از یک لوله استفاده کرده و آن را در فضای بیرون قرار دهید. اگرچه استفاده از این روش در تمام مکان‌ها میسر نیست، اما در صورت امکان تا حد زیادی در کاهش صدای کمپرسور باد موثر خواهد بود. نکته مهم این است که با اینکار قدرت موتور کم شده و مدت زما نبیشتری طول خواهد کشید تا مخزن را به فشار باد معین برساند.

Array

۷- پوشیدن گوشی مخصوص صدا

این روش به عنوان راه حل نهایی و روشی سریع برای صداگیری پمپ باد است. اگرچه این روش در کم کردن صدای کمپرسور و از بین بردن آن نقشی ندارد، اما با استفاده از این گوشی‌های صداگیر می‌توان از شنیدن صدای آزاردهنده‌ی کمپرسور جلوگیری کرد. با این حال سایر افراد و اطرافیان همچنان در معرض صدا خواهند بود. لذا استفاده از این ترفند زمانی مناسب است که کسی نزدیک شما نباشد.

Array

۸– روغن کاری کمپرسور باد

کمپرسورهای هوا نیز مانند سایر ماشین‌آلات، از قطعات فلزی تشکیل شده‌اند که به دور یکدیگر حرکت کرده و به هم ساییده می‌شوند. برای این که این قطعات همچنان بتوانند به حرکت خود ادامه دهند تا کمپرسور عملکرد ایده‌آل داشته باشد، باید همیشه اطراف اتصالات و یاتاقان‌های آن روغن کاری شود.

بدون روانکاری با روغن، فلزات در اثر اصطکاک ساییده، خورده و ضعیف می‌شوند. به دنبال آن همه‌ی این فشارها روی سیستم کمپرسور قرار گرفته و در نهایت عملکرد آن را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، به مرور زمان کمپرسور برای حفظ سطح عملکرد قبلی خود، سخت‌تر و سخت‌تر شده و میزان صدای آن مدام بیشتر می‌شود. برای جلوگیری از این مشکلات و صداگیری پمپ باد، یک کمپرسور باید مرتب روغن کاری شود تا بتواند کیفیت و کارایی خود را حفظ کرده و صدای کمتری تولید کند.

بیشتر بخوانید: وظیفه روغن در کمپرسور باد چیست؟

۹– فیلترهای هوا را تمیز نگه دارید

در پمپ‌های باد، فیلتر هوا ذرات خاک و گرد و غبار موجود در هوا را که از طریق دریچه‌ی ورودی مکیده شده، به دام می‌اندازد. یک فیلتر فقط می‌تواند مقدار قابل توجهی از ذرات خاک را جدا کرده و از ورود آن‌ها به داخل کمپرسور جلوگیری کند. اگر فیلتر هوای کمپرسور مسدود باشد، کمپرسور تلاش می‌کند تا از ورود این ذرات به داخل سیلندرها جلوگیری کند، لذا به سیستم فشار وارد می‌شود.

در این شرایط ذرات معلق نیز نیز در داخل کمپرسور سرگردان می‌شوند. با بروز این مشکل و فشار آمدن به کمپرسور، این قطعه از خود صدای زیادی تولید می‌کند. در حالت ایده‌آل، بسته به شرایط عملیاتی و میزان استفاده از کمپرسور باد، فیلترهای هوای ورودی باید حداقل هر 6 ماه یک بار تمیز و یا تعویض شوند.

Array

چگونه جلوی لرزش پمپ باد صدادار را بگیریم؟

مشکلات لرزش پیچ و چرخش کمپرسور در حالت عادی برای بسیاری از کاربران می‌تواند نگران کننده باشد. چه در فضای کاری کوچک و چه در یک محیط صنعتی بزرگ، باید علت لرزش در کمپرسورها را بدانید تا بتوانید هنگام بروز مشکل در واحد خود مشکل را مشخص کنید، اگرچه در برخی موارد نیز لرزش کمپرسوهای هوا کاملا طبیعی است.

لرزش به طور کلی سر و صدای زیادی تولید نمی‌کند اما همراه با صداهای دیگر، صدای لرزش نیز احساس خواهد شد. میزان لرزش کمپرسور به ساختار کمپرسور و همچنین مکان قرارگیری آن بستگی دارد. اگر در کمپرسور اجزای توخالی وجود داشته باشد، لرزش بیشتری داشته و صدای بیشتری تولید می‌کند. دلایل لرزش در کمپرسورها از چندین منبع، برخی داخلی و برخی دیگر خارجی، ناشی می‌شود. برای تشخیص منبع، شما باید اجزای مختلف در داخل و خارج از دستگاه را بررسی کنید. برخی از این موارد عبارت‌اند از:

Array

۱- پیچ و مهره های نصب شده در کمپرسور

یکی از دلایل اصلی لرزش در کمپرسورهای هوا  پیچ و مهره‌های درست نصب نشده در آن است. اگر پیچ‌های اتصال به درستی تثبیت نشوند، کمپرسور پایداری لازم را برای کارکردن بدون لرزش نخواهد داشت. اگر کمپرسور شما به این دلیل می‌لرزد، شل بودن مهره‌ها و یا ناهموار بودن پیچ‌ها را حتما بررسی کنید.

Array

۲- براکت‌های نصب شده

برای اینکه یک کمپرسور پایدار و بدون لرزش باشد، باید پایه‌های آن کاملاً محکم در یک سطح قرار گیرند. علاوه بر این، هر قسمت از کمپرسور باید به درستی نصب شده و در جای خود به صورت ثابت قرار گیرد. اگر هیچ یک از این جزئیات نادیده گرفته شود، کمپرسور می‌تواند به راحتی بدون لرزش و صدا به عملکرد خود ادامه دهد.

Array

3- میل لنگ

در یک کمپرسور هوا  (کمپرسور پیستونی)، هوای محیط به وسیله‌ی میل لنگ به داخل محفظه‌ی تراکم کشیده می‌شود. لذا در صورت بروز مشکل در میل لنگ، کمپرسور با مشکلات مختلف عملکردی از جمله ارتعاشات مواجه خواهد بود.

4– دلایل خارجی

گاهی اوقات لرزش زمانی رخ می‌دهد که مشکل ناشی از عوامل خارجی است، نه خود کمپرسور و قطعات آن. اگر کمپرسور هوا با وجود یک محفظه‌ی مناسب، پایه‌های محکم و حتی یک مجموعه‌ی کامل و سالم از قطعات داخلی همچنان بلرزد، ممکن است منشاء آن از موارد بسیاری از جمله نمونه‌های زیر باشد:

  • – اگر کمپرسور هوا در کنار سایر تجهیزات که لرزش دارند واقع شده است، این مسئله می‌تواند منبع مشکل باشد. هنگامی که دستگاه مجاور کمپرسور می‌لرزد، کمپرسور را نیز می‌لرزاند، به ویژه اگر هر دو ماشین روی یک تخته سنگ قرار داشته باشند.
  • – هر قطعه‌ای که حرکت می‌کند می‌تواند لرزش را به شیوه‌های گوناگون به کمپرسور منتقل کند. بنابراین، اگر کمپرسور هوای شما به سایر تجهیزات یا دستگاه‌های پنوماتیک که لرزش دارند متصل شده است، می‌توان با دور کردن آن‌ها از کمپرسور ، از لرزش آن جلوگیری کرده و حتی به صداگیری پمپ باد کمک کرد.

امیدواریم این مقاله مورد استفاده شما قرار بگیرد.اگر شما هم روشی را میشناسید که بتوان جلوی صدای کمرپسور باد را گرفت یا حداقل از صدای کمپرسور کم کرد، حتما برایمان در قسمت نظرات بنویسید تا سایر عزیزان هم بتوانند از تجربه شما استفاده کنند.

آموزش صفر تا صد صداگیری پمپ باد

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نوشته های مشابه

‫16 نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟