معرفی و شناخت انواع کمپرسور هوا

شناخت قطعات کمپرسور باد (معرفی قطعات مهم جهت ساخت انواع پمپ باد)

آپدیت شده در: 01 بهمن 1401

معرفی و شناخت قطعات کمپرسور باد

با شناخت دقیق از نوع قطعات کمپرسور باد میتوانید بهترین انتخاب را در زمینه خرید لوازم کمپرسور باد داشته باشید.در حال حاضر در بازار انواع مختلفی از قطعات بی کیفیت و ارزان قیمت موجود است که در حین خرید باید نهایت دقت را به کار بگیرید.هر قطعه در یک کمپرسور باد ،وظیفه ای مهم را ایفا می نماید.مانند مانومتر(درجه فشار باد)،در صورتیکه این قطعه ایراد داشته باشد ،شما اطلاعات درستی از میزان هوای فشرده داخل مخزن نخواهید  داشت.

اگر هوای فشرده داخل مخزن از حد مجاز عبور کند احتمال دارد خسارات شدیدی به وجود بیاید.مورد بعدی کیفیت کلید اتومات میباشد.انواع مختلفی از کلید قطع کن های کمپرسور باد در بازار موجود هستند که کیفیت نامطلوبی دارند.دقت در قطع و وصل کردن کلید اتومات بسیار مهم میباشد.در صورتیکه این قطعه در فشار معین برق را قطع نکند ،بر روی موتور کمپرسور فشار بسیار زیادی خواهد آمد.

همچنین مخزن از حد مجاز بیشتر هوا در خود جای خواهد داد که بسیار خطرناک میباشد.سایر قطعات مورد استفاده در کمپرسور هوا نیز باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد تا شما از کار کردن با دستگاه لذت ببرید.لطفا قبل از خرید هر نوع لوازم یدکی کمپرسور باد با مراکز و افراد با تجربه مشورت بگیرید.

مهم‌ترین قطعات برای ساخت انواع پمپ باد:

پمپ‌های باد در سال‌های اخیر به یکی از پرکاربردترین تجهیزات صنعتی تبدیل شده‌اند. برای درک بهتر پمپ‌های باد، شناخت مهم‌ترین قطعات استفاده شده در ساخت پمپ باد به شما کمک شایانی خواهد کرد. در این مقاله به معرفی مهم‌ترین قطعات برای ساخت انواع پمپ باد پرداخته و هر یک از این قطعات را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه شوید.

برای ساختن یک کمپرسور باد به تمام قطعات زیر نیاز دارید.

1-موتور

2- رله استارتArray

3-فیلترهوا

4- شیر یکطرفه

5- درجه

6- کلید قطع کن

7- سوپاپ اطمینان

8-  شیرخروجی وفیلتراسیون

9- محل تعویض روغن موتور

10-شیر تخلیه مخزن

11- لاستیک

12- دسته


Array

مخزن:
یکی از مهم‌ترین قطعات هر پمپ باد ، مخزن آن می‌باشد. انتخاب مخزن مناسب برای افرادی که تجربه کافی ندارند، کار بسیار دشواری می‌باشد. برای همین اگر در خصوص مخزن مناسب اطلاعاتی ندارید، بهتر است تا از افرادی که در این باره اطلاعات کافی دارند، راهنمایی بگیرید.
مخزن‌های موجود در بازار دارای ضخامت‌های مختلفی از 0.5 میلی‌متر تا 4 میلی‌متر می‌باشند.
توجه داشته باشید که هرچه ضخامت مخزن بیشتر باشد، مقاومت آن نیز افزایش پیدا کرده و همینطور وزن آن نیز بیشتر می‌شود. پس در حین انتخاب مخزن به وزن آن نیز دقت داشته باشید تا در جابجایی آن دچار مشکل نشوید.
بطور کل توصیه می‌کنیم که از مخازنی با ضخامت 1.5 میلی‌متر تا 3 میلی‌متر استفاده کنید. اگرطول عمر مخزن برایتان مهم است، حتما از مخازنی با ضخامت حداقل 1.5 میلی‌متر استفاده کنید.
بهترین نوع مخزن پمپ باد، مخزنی است که جوش زیر پودری داشته و رنگ آن کوره‌ای باشد چراکه رنگ غیر کوره‌ای سریعا خشک شده و به اصطلاح رنگ آن می‌ریزد.

پس بهترین نوع مخزن برای پمپ باد، مخزنی با ضخامت 1.5 تا 3 میلی‌متر با جوش زیر پودری و رنگ کوره‌ای می‌باشد.
همچنین اگر از مخزن برای کاربردهای حساس چون کاربردهای پزشکی و آزمایشگاهی استفاده می‌کنید، داخل مخزن را رنگ اپوکسی بزنید.

رنگ اپوکسی از پوسیده شدن مخزن جلوگیری کرده و هوای خروجی از مخزن را تمیز‌تر نگه می‌دارد.
بخاطر داشته باشید که برای افزایش عمر مخزن خود، هر دو هفته الی یک ماه یکبار، شیر تخلیه آن را باز کنید تا مایعات جمع شده در مخزن خارج شود.

Array

پرشر سوئیچ (کلید قطع کن):

یکی دیگر از قطعات مهم در ساخت پمپ باد، پرشر سوئیچ یا کلید قطع کن می‌باشد.پرشر سوئیچ با اسامی مختلفی چون کلید اتوماتیک، کلید فشار و کلید قطع کن شناخته می‌شود.پرشر سوئیچ بر روی مخزن نصب شده و فشار هوای داخل مخزن را در بازه مشخص شده‌ای تنظیم می‌کند.

برای مثال اگر پرشر سوئیچ را در بازه فشار 5 bar تا 8 bar تنظیم کنیم، پرشر سوئیچ با رسیدن فشار مخزن به 8 bar، جریان برق موتور را قطع کرده و با رسیدن فشار مخزن به 5 bar، جریان برق موتور را وصل می‌کند. به فشار بالایی، فشار قطع و به فشار پایینی، فشار وصل می‌گویند.

پرشر سوئیچ یکی از مهم‌ترین قطعات کمپرسورهای باد می‌باشد و بنابر اهمیت آن، پیشنهاد می‌کنیم که در صورت خراب شدن پرشر سوئیچ خود، آن را با یک نمونه دیگر جایگزین کنید. تعمیر کردن پرشر سوئیچ یا همان کلید قطع کن کار بسیار اشتباه و بیهوده‌ای بوده و ممکن است شما را با مشکلات فراوانی مواجه سازد.

قیمت پرشر سوئیچ‌های معمولی برای مخازن 10 لیتر تا 500 لیتر، بین 140.000 تومان تا 300.000 تومان می‌باشد.یکی از بهترین برندهای پرشر سوئیچ، برند لفو (Lefoo) می‌باشد. پرشر سوئیچ‌های لفو بسیار دقیق بوده و قابل اعتماد هستند.
پیشنهاد ما به شما این است که از پرشر سوئیچ‌های لفو استفاده کنید چراکه پرشر سوئیچ‌های ارزان‌تر، دقت پایینی داشته و فشار بالا و پایین آنها با هربار خاموش کردن کمپرسور، متفاوت است.

سوپاپ اطمینان:

یکی دیگر از قطعات مهم برای ساخت پمپ باد، سوپاپ اطمینان می‌باشد. سوپاپ اطمینان یک قطعه مکانیکی است که بر روی مخزن نصب شده و اجازه نمی‌دهد تا فشار مخزن از یک حد معینی فراتر برود.

سوپاپ اطمینان یکی از قطعات حیاتی برای مخزن پمپ باد بوده و در صورتی که به هر دلیلی پرشر سوئیچ در فشار بالا موتور را خاموش نکند، سوپاپ اطمینان فشار اضافی مخزن را خالی می‌کند. سوپاپ اطمینان از یک فنر تشکیل شده است که با بالاتر رفتن فشار از حدی که ما مشخص کرده‌ایم، فنر جمع شده و سوپاپ باز می‌شود.

سوپاپ‌ فشار با چرخاندن فنر به سمتی که سفت می‌شود، فشار بیشتری را تحمل کرده و در فشارهای بالاتری باز می‌شوند. این سوپاپ‌ها به صورت روزه ½ و ¼ عرضه شده و سوپاپ‌های فشار 9 bar و 10 bar جزو پر مصرف‌ترین آنها هستند.وجود سوپاپ اطمینان برای هر پمپ بادی ضروری بوده و در صورت عدم وجود سوپاپ اطمینان، امکان انفجار مخزن و خطرات و آسیب‌های بوجود آمده ناشی از آن افزایش پیدا می‌کند.

Array

شیر یک طرفه:

شیر یک طرفه به شیر برنجی می‌گویند که بین راه موتور و مخزن نصب می‌شود. این شیر یک طرفه، تنها اجازه عبور هوا از موتور به مخزن را به صورت یک طرفه می‌دهد. در نتیجه با استفاده از شیر یک طرفه، امکان برگشت هوا از سوی مخزن به موتور غیر ممکن می‌شود.

در صورتی که شیر یک طرفه خراب شود و یا کیفیت مناسبی نداشته باشد، هوای فشرده شده درون مخزن به سمت موتور برگشته و باعث صدمه دیدن موتور خواهد شد. همچنین به دلیل ذخیره نشدن هوا در مخزن، هوای فشرده‌ کاربردی برای استفاده وجود نخواهد داشت.

شیرهای یک طرفه قیمتی بین 120.000 تا 250.000 تومان برای مخازن 10 تا 300 لیتری دارند. سایز شیرهای یک طرفه متفاوت بوده و معمول‌ترین آنها سایز ½ اینچ، 1 اینچ، 1 ½ اینچ و 2 اینچ می‌باشد.

Array

گیج فشار:
گیج فشار یا مانومتر بر روی مخزن نصب شده و فشار هوای درون مخزن را نشان می‌دهند. مانومترها نیز جزو قطعات بسیار مهم پمپ‌های باد می‎باشند. اگر مانومتر از کیفیت خوبی برخوردار نباشد، فشار داخل مخزن را به درستی نشان نخواهد داد. در نتیجه شما قادر به درک فشار درون مخزن و ایجاد تناسب میان فشار مخزن و فشار مورد نیاز ابزارهای پنوماتیک خود نخواهید بود.

مانومتر ضربه خورده و آسیب دیده نیز باعث می‌شود تا فشار گزارش شده صحت نداشته باشد. سعی کنید تا از مانومترهای دیجیتال استفاده نمایید چراکه دقت آنها بسیار بالاتر بوده و مشکلاتی چون گیر کردن عقربه نیز در این دسته از مانومترها وجود ندارد.

مانومترهای دیجیتال می‌توانند فشار مخزن را بر حسب یکاهای مختلفی چون bar، psi، atm و سایر کمیت ها گزارش کنند.

شیر خروجی:
شیر خروجی نیز یکی دیگر از قطعات مهم است که بر روی مخزن نصب شده و برای خارج کردن هوای مخزن از آن استفاده می‌شود.

 

Array

موتور پمپ باد:
موتور پمپ باد را می‌توان مهم‌ترین قطعه در ساخت پمپ باد معرفی کرد چراکه بدون موتور، هوای فشرده‌ای تولید نمی‌شود.موتورهای قابل استفاده برای ساخت پمپ باد به 4 دسته تقسیم بندی می‌شوند:
• موتورهای یخچالی یا هرمتیک

• موتورهای اویل فری یا بدون روغن

• موتورهای پیستونی یا کوبل

• موتورهای تسمه‌ای (دینام و هواساز)

موتورهای یخچالی و اویل فری جزو موتورهای بدون صدا بوده و از آنها برای ساخت پمپ باد سایلنت یا بدون صدا استفاده می‌شود.موتورهای سیلندری و تسمه‌ای بر خلاف موتورهای یخچالی و اویل فری، صدا تولید کرده و کمپرسورهای ساخته شده از این موتورها از نوع صدا دار هستند.

شما بسته به نوع و مکان استفاده خو د از هوای فشرده می‌بایست یکی از این موتورها را انتخاب نمایید.اگر به یک کمپرسور باد برای مکان‌های کارگاهی و صنعتی نیاز دارید و صدای زیاد برایتان مشکل ساز نیست و وجود روغن در هوا برایتان اهمیتی ندارد، می‌توانید از موتورهای تسمه‌ای استفاده کنید. این موتورها برای کمپرسورهایی که مصارف کارگاهی و صنعتی دارند، مناسب می‌باشند.

همچنین اگر قصد دارید تا از کمپرسور باد برای مصارف بهداشتی استفاده کنید، موتورهای اویل فری به کمک شما می‌آیند. موتورهای اویل فری یا بدون روغن، سایلنت بوده و هوای فشرده پاک و تمیزی را در اختیار شما قرار خواهند داد.
چنانچه به کمپرسوری نیز دارید که صدای بسیار کمی تولید کند و قیمت تمام شده پایینی نیز داشته باشد، موتورهای یخچالی بهترین گزینه می‌باشند.

موتورهای یخچالی بی صدا بوده و قیمت پایین‌تری از موتورهای اویل فری دارند. اگر از موتورهای یخچالی استفاده می‌کنید به یاد داشته باشید که هر 6 ماه یکبار روغن آن را تعویض نمایید.

روغنی که برای کمپرسورهای یخچالی مورد استفاده قرار می‌گیرد، روغن برودتی نام دارد و حجم روغن مورد نیاز بستگی به سایز موتور یخچالی شما دارد. برای اطلاع از حجم روغن مورد نیز برای موتور یخچالی خود می‌توانید به سایت ایران کمپرسور مراجعه کرده و یا از مشاوره تلفنی ما استفاده نمایید.

این‌ها مهم‌ترین قطعاتی بود که برای ساخت پمپ باد مورد استفاده قرار می‌گیرند. به یاد داشته باشید که قطعات گفته شده برای هر پمپ بادی لازم و ضروری بوده و لازم است تا دقیقا از همین قطعات استفاده شود.

یک نکته مهم:

برای مثال برخی از افراد از ترموستات‌های یخچالی به جای پرشر سوئیچ استفاده می‌کنند که اینکار ریسک خرابی کمپرسور و همچنین خطرات آن را افزایش خواهد داد.پس از تمامی قطعات نام برده شده استفاده کرده و هیچ یک از آنها را حذف یا تغییر ندهید تا بتوانید به صورت ایمن و کاربردی از کمپرسور باد خود استفاده نمایید.

Array

برخی از قطعات جانبی برای ساخت پمپ باد:

حال که با قطعات اصلی برای ساخت پمپ باد آشنا شدید، برخی از قطعات جانبی مهم را نیز به شما معرفی خواهیم کرد. استفاده از این قطعات بطور کل، ضرورت و اجباری ندارد. هرچند در برخی از کاربردها، این قطعات مورد نیاز هستند.

رگولاتور:
رگولاتور بر سر شیر باد خروجی نصب شده و فشار باد خروجی را تنظیم می‌کنند. رگولاتور برای کاربردهایی مناسب است که نیازمند فشار باد ثابتی می‌باشند.با استفاده از رگولاتور و تنظیم فشار آن، فشار باد خروجی بدون نوسان و در فشار تنظیم شده تحویل داده خواهد شد.

میکروفیلترها:
میکروفیلترها نیز یکی دیگر از قطعات جانبی می‌باشند که رطوبت باد خروجی را جذب کرده و هوای فشرده را خشک می‌کنند. میکروفیلترها برای کمپرسورهایی که کاربردهایی چون کاربرد بهداشتی و غذایی داشته و رطوبت باعث خرابی محصول نهایی می‎‌شود، کاربرد دارند.

تخلیه خودکار (Auto drain):
تخلیه خودکار یکی از قطعات جانبی پمپ باد می‌باشد که امکان تخلیه مایعات جمع شده در کمپرسور را به صورت اتوماتیک و خودکار فراهم می‌سازد.
تخلیه خودکار در زیر مخزن نصب شده و در زمان‌های تنظیم شده، شیر خروجی را باز می‌کند.

تخلیه خودکار برای کمپرسورهایی مناسب است که دسترسی به قسمت پایین آن سخت و دشوار می‌باشد. برای مثال اگر کمپرسور باد شما در مکانی مانند پشت بام قرار داشته و دسترسی به آن سخت می‌باشد، تحلیه خودکار می‌تواند عمل تخلیه مایعات مخزن را برای شما آسان‌تر گرداند.

Array

جمع بندی:

برای ساخت پمپ باد، قطعات خاصی مورد نیاز هستند که برخی از این قطعات ضروری و برخی دیگر غیر ضروری و جانبی می‌باشند.برای اینکه پمپ باد با کیفیتی داشته باشید لازم است تا قطعات اصلی و ضروری را بدون کم و کاست تهیه کرده و از برندهای با کیفیت استفاده نمایید.

حذف یا جایگزین کردن هر یک از این قطعات اصلی با قطعات دیگر می‌تواند مشکلات بسیار زیادی را برای سلامتی و امنیت شما و کمپرسور هوایتان ایجاد نماید.قطعات جانبی برای تمامی کمپرسورهای باد کاربرد نداشته و اهمیت استفاده از این قطعات به نوع استفاده شما از پمپ باد بستگی دارد. برای مثال استفاده از میکروفیلترها در کمپرسورهای بادی که برای کاربردهای پزشکی و آزمایشگاهی استفاده می‌شوند، اهمیت پیدا می‌کند.

Array

شناخت قطعات کمپرسور باد (معرفی قطعات مهم جهت ساخت انواع پمپ باد)

من متخصص و پژوهشگر در زمینه هوای فشرده و انواع کمپرسور باد هستم و سعی می کنم تا جدیدترین و کارامدترین اطلاعات را در خصوص صنعت هوای فشرده با شما به اشتراک بگذارم.

نوشته های مشابه

‫14 نظرها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
سوالی ندارید؟